Declarațiile belicoase între SUA și Coreea de Nord pot declanșa accidental războiul

Declarațiile belicoase între SUA și Coreea de Nord pot declanșa accidental războiul

Războiul amenințărilor între Phenian și Washington ar putea escalada, aruncând regiunea într-un conflict accidental - pentru că exercițiile militare și răspunsurile pot avea un final neprevăzut

Vicepreședintele Stratfor, Rodger Baker, susține, într-un comentariu pentru CNN: „Nord-coreenii presupun că amenințările sunt suficiente pentru a stopa acțiunile americanilor, dar SUA ar putea presupune același lucru și totul să se termine într-o situație în care provocarea dintr-o parte, să fie considerată un gest războinic real de cealaltă parte”, a explicat el. 

Amenințări pe Twitter

Ministrul nord-coreean de Externe, Ri Yong Ho, a anunțat, luni, că președintele american Donald Trump „a declarat război” țării sale, când a scris pe Twitter: „Coreea de Nord nu va mai fi alături de noi mult timp”. Interpretarea dată de oficialul de la Phenian a fost negată ferm de Casa Albă, în aceeași zi. Pe de altă parte, guvernul sud-coreean face apel disperat la calm, din ambele părți, pentru că cetățenii săi se vor număra printre primii care vor suferi, în cazul unui război.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vorbind la Washington, luni, ministrul sud-coreean de Externe, Kang Kyungwha, a spus că SUA trebuie să contribuie la reducerea tensiunilor în regiune, nu la inflamarea lor. „Este foarte posibil ca nord-coreenii să continue provocările”, a spus ea, așa că este absolut necesar ca „SUA și noi, Coreea de Sud, să lucrăm împreună pentru a gestiona această situație, pentru a preveni escaladarea tensiunilor sau orice fel de ciocniri militare, care pot scăpa de sub control”.

Declarații fără urmări

Tonul războinic al nord-coreenilor a fost remarcat, luni, când ministrul lor de Externe a spus că se va trage asupra avioanelor de vânătoare americane, lângă Peninsula Coreeană, chiar dacă ele nu se află în spațiul aerian al țării lor. „În lumina declarației de război a lui Trump, toate opțiunile vor fi pe masa liderului suprem al DPRK (Republica Democrată Populară Coreană-n.r .)”, a spus Ri, conform traducerii oficiale în engleză, preluată de presa internațională. Euan Graham, director pentru programe de securitate al Institutului Lowy din Sydney, consideră că în timp ce amenințările fizice nu au crescut, declarațiile rămase la stadiul de amenințare, venite din partea SUA, au slăbit poziția americanilor pe scena politică internațională.

Fără credibilitate

„Când amenințările sunt făcute și nu sunt urmate de acțiuni, credibilitatea SUA suferă, atât în ochii Coreei de Nord, cât și ai aliaților americanilor”, consideră Graham. „Este foarte posibil ca SUA să se angajeze într-un război preventiv cu nord-coreenii, există mai mult acest risc, de a declanșa întâmplător un conflict, decât acela de a ataca direct”, spune el. 

Critici din Rusia și China

China a subliniat, ieri, că un război în Peninsula Coreeană nu va avea niciun câștigător. Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Lu Kang, a declarat că Beijingul speră că oficialii americani și cei nord-coreeni realizează că recurgerea la mijloace militare nu a fost niciodată o cale viabilă. Și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a estimat că SUA nu vor lansa un atac împotriva Coreei de Nord, întrucât știu cu certitudine că aceasta are arme nucleare. „Eu nu încerc să apăr Coreea de Nord, eu doar spun că toată lumea este de acord cu această analiză”, a explicat el.