Tânăra din Timișoara, care câștigă sume uriașe din videochat, verificată de ANAF. Ce sume produce lunar

Tânăra din Timișoara, care câștigă sume uriașe din videochat, verificată de ANAF. Ce sume produce lunar Sursa: Pixabay

O tânără din Timișoara a avut în 2021 venituri de 1,2 milioane lei din videochat. Acesta a dorit să procedeze legal şi să-și plătească impozitul pe venit, contribuția la sănătate și la pensie, numai că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg.

Toate bune şi frumoase, tânăra  depus în 2022 formularul cunoscut (D212 - Declaraţia unică) şi a efectuat plata în valoare totală de 129.600 lei către buget. A stat liniștită, știind că totul este în regulă, dar, se pare că nu era.

În 2023, inspectorii ANAF au început să se uite peste ce-a declarat și virat și au constatat că ar fi trebuit să plătească și TVA, deoarece depășise plafonul de 300.000 de lei.

Inspectorii considerau că ar fi fost mai bine să fie recompensată pentru faptul că şi-a declarat veniturile

Cu toate acestea, legea trebuie respectată, aşadar va trebui să plătească şi TVA: încă 171.000 lei, la care se vor adăuga dobânzi şi penalităţi pentru că nu a plătit la timp (deoarece nu cunoştea legislaţia). Asta înseamnă încă aproximativ 50.000 de lei. Suma de 1,2 milioane de lei nu este exagerată, deoarece există modele care lucrează în studiouri de videochat şi câştigă mult mai mult, arată hotnews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

În domeniu lucrează în principal femei cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani, iar 60% dintre ele au absolvit facultatea. Se pare că mamele au printre cele mai mari câştiguri. Există cazuri în care persoane care lucrau în diferite domenii, precum cel financiar, au descoperit această pasiune. Când ne gândim la plata taxelor, trebuie să luăm în considerare faptul că aceşti bani sunt folosiţi pentru a plăti pensii, salariile bugetarilor şi pentru asigurarea sănătăţii angajaţilor care nu contribuie la asigurarea de sănătate (CASS), cum ar fi cei din construcţii, agricultură şi industria alimentară.

Este o activitate este profitabilă pentru stat şi pentru economie în general

Industria de videochat din România are o reputaţie negativă în ciuda faptului că este doar o afacere ca oricare alta, care oferă servicii online. Cu toate acestea, nu există o profesie specifică pentru această ocupaţie în clasificarea oficială a meseriilor, deşi ar putea fi luată în considerare. De asemenea, această activitate aduce bani în ţară.

De asemenea, aceşti bani sunt cheltuiţi în ţară, astfel că statul beneficiază chiar şi atunci când persoanele respective achiziţionează bunuri şi servicii care implică plata TVA, cum ar fi bijuterii.

Conform spuselor Mariei Boghină, managerul operaţional al Best Studios, 90% din banii obţinuţi din activitatea de videochat în România sunt cheltuiţi în ţară. Doar 10% din aceşti bani se duc în afara ţării pentru cumpărături şi vacanţe.

„Fetele își cumpără mașini, apartamente. O fată care lucra pe un salariu de 3.000 de lei/lună, în momentul în care ajunge să câștige 30.000 de lei înseamnă că aduce acești bani în țară și-i va cheltui aici”, a explicat Maria Boghină, potrivit hotnews.ro.