Editura Evenimentul si Capital

DECIZIE ISTORICĂ a ONU. Trupele acuzate de ABUZURI SEXUALE vor fi retrase din misiunile de menţinere a păcii. LISTA NEAGRĂ a ţărilor VIZATE | VIDEO

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o decizie care permite retragerea trupelor implicate în abuzuri sexuale
Autor: | | 1 Comentarii | 689 Vizualizari

Pentru prima oară în istoria sa, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a aprobat, vineri, retragerea trupelor de menţinere a păcii ai căror membri sunt acuzaţi de abuzuri sexuale. Iniţiativa a aparţinut Statelor Unite ale Americii (SUA), susţinută în plenul Consiliului de ambasadorul Samantha Power, care a fost criticată de reprezentanţii Rusiei. Hotărârea survine la scurt timp după ce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a prezentat un raport anual în care nota o creştere îngrijorătoare a numărului de abuzuri sexzuale, multe asupra copiilor. Numai anul trecut au fost semnalate 69 de cazuri de astfel de fapte grave comise de Căştile Albastre, iar militari din 21 de ţări au fost acuzaţi sau suspectaţi de implicare în aceste orori.

Întrunit într-o şedinţă extraordinară, Consiliul de Securitate al ONU) a aprobat, vineri, măsurile speciale recomandate de Secretarul General Ban Ki-moon, pentru prevenirea și combaterea exploatării sexuale și a abuzurilor de către forţele de menținere a păcii ale ONU.

Printr-o rezoluție adoptată printr-un vot de 14 în favoarea, cu o singură abținere (Egipt), Consiliul a aprobat decizia Secretarului General „să fie repatriată o anumită unitate militară sau unitate de poliție formată dintr-un contingent, în cazul în care există dovezi credibile de exploatarea sexuală și abuz, pe scară largă sau sistematică, comise de acea unitate.”, se arată într-un comunicat al Centrului de Presă al ONU.

Această decizie a fost doar una dintre recomandările formulate într-un raport prezentat, vineri, de către șeful ONU consiliului format din 15 membri, document în care au fost enumerate numele țărilor cu presupuși infractori sexuali. Raportul a aratat, de asemenea, o creștere a numărului de acuzații, în anul 2015, atunci când au fost înregistrate 69 din totalul celor 99 de acuzații depuse împotriva personalului ONU, aflat în misiuni de menţinere a păcii.

Textul elaborat de Statele Unite ale Americii, adoptat ca Rezoluția 2272,  a solicitat Secretarului General înlocuirea tuturor unităților de poliție ale țărilor din care provin autorii infracțiunilor, dacă statul respectiv nu a luat măsuri şi nu a demarat o anchetă în acest sens și / sau în cazul în care autorii nu au fost trași la răspundere. Aceeaşi măsură a fost propusă de SUA şi în cazul în care nu a fost informat Secretarul General al ONU  cu privire la stadiul investigațiilor sau a măsurilor intreprinse de autorităţile din statul vizat de acuzaţii.

Rusia a acuzat SUA

Rezoluția a subliniat, de asemenea, îngrijorarea profundă a Consiliului asupra „acuzaţiilor continue și grave” privind exploatarea sexuală și a abuzurilor  săvârşite de membrii trupelor de menținere a păcii în misiunea ONU integrată, pentre stabilitate în Republica Centrafricană (RCA), precum și în cadrul altor operațiuni de menținere a păcii ale ONU și de forțe non-ONU. În acest context, Consiliul de Securitate a cerut creşterea eforturilor şi luarea unor măsuri suplimentare în această privință.

În timpul procesului de elaborare, diplomații ai Consiliului au declarat că textul emis de SUA a întâmpinat rezistență din partea Rusiei, Egiptului și a unor țări africane, care contribuie cu personal militar la misiunile de menținere a păcii ale ONU, transmite euronews.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate