DECIZIE ISTORICĂ a ONU. Trupele ai căror militari au comis ABUZURI SEXUALE vor fi retrase din misiunile de menţinere a păcii. Sunt vizate 21 de STATE

DECIZIE ISTORICĂ a ONU. Trupele ai căror militari au comis ABUZURI SEXUALE vor fi retrase din misiunile de menţinere a păcii. Sunt vizate 21 de STATE

Pentru prima oară în istoria sa, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) a aprobat, vineri, retragerea trupelor de menţinere a păcii ai căror membri sunt acuzaţi de abuzuri sexuale. Iniţiativa a aparţinut Statelor Unite ale Americii (SUA), susţinută în plenul Consiliului de ambasadorul Samantha Power, care a fost criticată de reprezentanţii Rusiei. Hotărârea survine la scurt timp după ce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a prezentat un raport anual în care nota o creştere îngrijorătoare a numărului de abuzuri sexzuale, multe asupra copiilor. Numai anul trecut au fost semnalate 69 de cazuri de abuzuri sexuale comise de Căştile Albastre iar militari din 21 de ţări au fost acuzaţi sau suspectaţi de implicare în aceste orori.

Întrunit într-o şedinţă extraordinară, Consiliul de Securitate al ONU) a aprobat, vineri, măsurile speciale recomandate de Secretarul General Ban Ki-moon, pentru prevenirea și combaterea exploatării sexuale și a abuzurilor de către forţele de menținere a păcii ale ONU.

Printr-o rezoluție adoptată printr-un vot de 14 în favoarea, cu o singură abținere (Egipt), Consiliul a aprobat decizia Secretarului General „să fie repatriată o anumită unitate militară sau unitate de poliție formată dintr-un contingent, în cazul în care există dovezi credibile de exploatarea sexuală și abuz, pe scară largă sau sistematică, comise de acea unitate.”, se arată într-un comunicat al Centrului de Presă al ONU.

Această decizie a fost doar una dintre recomandările formulate într-un raport prezentat, vineri, de către șeful ONU consiliului format din 15 membri, document în care au fost enumerate numele țărilor cu presupuși infractori sexuali. Raportul a aratat, de asemenea, o creștere a numărului de acuzații, în anul 2015, atunci când au fost înregistrate 69 din totalul celor 99 de acuzații depuse împotriva personalului ONU, aflat în misiuni de menţinere a păcii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Textul elaborat de Statele Unite ale Americii, adoptat ca Rezoluția 2272,  a solicitat Secretarului General înlocuirea tuturor unităților de poliție ale țărilor din care provin autorii infracțiunilor, dacă statul respectiv nu a luat măsuri şi nu a demarat o anchetă în acest sens și / sau în cazul în care autorii nu au fost trași la răspundere. Aceeaşi măsură a fost propusă de SUA şi în cazul în care nu a fost informat Secretarul General al ONU  cu privire la stadiul investigațiilor sau a măsurilor intreprinse de autorităţile din statul vizat de acuzaţii.

Rusia a acuzat SUA

Rezoluția a subliniat, de asemenea, îngrijorarea profundă a Consiliului asupra „acuzaţiilor continue și grave” privind exploatarea sexuală și a abuzurilor  săvârşite de membrii trupelor de menținere a păcii în misiunea ONU integrată, pentre stabilitate în Republica Centrafricană (RCA), precum și în cadrul altor operațiuni de menținere a păcii ale ONU și de forțe non-ONU. În acest context, Consiliul de Securitate a cerut creşterea eforturilor şi luarea unor măsuri suplimentare în această privință.

În timpul procesului de elaborare, diplomații ai Consiliului au declarat că textul emis de SUA a întâmpinat rezistență din partea Rusiei, Egiptului și a unor țări africane, care contribuie cu personal militar la misiunile de menținere a păcii ale ONU, transmite euronews.

Cu toate acestea, SUA a respins acuzaţiile conform cărora scopul real al rezoluției a fost acela de a ataca anumite țări care contribuie cu trupe de menţinere a păcii.

Ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power

„Am fost acuzată şi am fost invitată, în mod politicos, să dau o explicaţie, un motiv ulterior. Mărturisesc, am un motiv. Motivul meu este, de fapt, în cele din urmă, acela de a face ceva împotriva unui cancer, cancerul exploatării sexuale și a abuzurilor împotriva persoanelor care au încredere în  trupele ONU.”, a fost replica Ambasadorului SUA la NATO, Samantha Power, după adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a rezoluție.  

Lista neagră a ţărilor vizate de acuzaţii

Cunoscuta publicaţie “Le Parisien” a scris, în urmă cu puţin timp, citând un raport anual al secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, că  ONU a înregistrat, numai anul trecut, 69 de cazuri de abuzuri sexuale comise de Căştile Albastre. În mare lor majoritate, abuzurile au fost  înregistrate în Republica Centrafricană şi Republica Democratică Congo (RDC).

Ban Ki-moon a denunţat o creştere alarmantă cazurilor de de abuzuri sau exploatări sexuale, în raport cu anul 2014, atunci când au fost înregistrate “doar” 52 de cazuri. În raportul secretarului general al ONU era recomandată şi înfiinţarea de curţi marţiale, pentru a-i judeca pe militarii ce se fac vinovaţi de astfl de fapte. Dintre cele 69 de cazuri înregistrate în anul 2015, cele mai multe – 38 -  au fost înregistrate în două dintre cele 16 misiuni ONU de menţinere a păcii în lume: in Republica Centrafricana – 22 şi Republica Democratica Congo  16. Mai grav este că, în cel puţin 19 cazuri, victimele erau minori.

În raport au fost date publicităţii şi ţările din care provin militarii sau poliţiştii Căştilor Albastre implicaţi în aceste fapte: RDC (7 cazuri), Maroc şi Africa de Sud (4 cazuri), Camerun, Congo-Brazzaville, Rwanda şi Tanzania (câte 3 cazuri), Benin, Burkina Faso, Burundi, Canada, Gabon (câte 2 cazuri). De asemenea, alte nouă ţări au reclamat un presupus caz de abuz sau de exploatare sexuală: Germania, Ghana, Madagascar, Republica Moldova, Niger, Nigeria, Senegal, Slovacia şi Togo. A fost pentru prima dată când ONU a numit toate ţările din care sunt originari militarii suspectaţi de astfel de fapte. ”Creşterea numărului acestor acuzaţii este extrem de îngrijorătoare”, se arată în raportul prezentat de Ban Ki-moon. Reputaţia militarilor din trupele ONU de menţinere a păcii a fost serios afectată, în ultimele luni, ca urmare a unor serii întregi de scandaluri privitoare la comiterea de violuri şi a altor abuzuri sexual. Cele mai multe au fost legate de trupele trimise în Republica Centrafricană, unde ONU a trimis 12.000 de oameni, în anul 2014.