Decizie importantă a CCR. Ar putea schimba modul alegerii primarilor

Decizie importantă a CCR. Ar putea schimba modul alegerii primarilor

CCR va dezbate, mâine, excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Clotilde Armand, candidat din partea USB pentru primăria Sectorului 1, care se referă la alegerea primarilor într-un tur, motivul invocat fiind că legislaţia electorală în vigoare nu asigură o bună reprezentativitate.

Armand s-a clasat pe locul secund şi a depus o contestaţie la Biroul Electoral al Sectorului 1 în care a invocat faptul că un primar ales de 10% din electorat nu poate fi reprezentativ, informează mediafax.ro.

Judecătoria Sectorului 1 a trimis, în data de 15 iunie 2016, la Curtea Constituţională cauza referitoare la excepţia de neconstituţionalitatate invocată de Armand în legătură cu alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

„Am fost citată astăzi la Judecătoria sectorului 1. S-a judecat problema cu excepţia de neconstituţionalitate invocată de mine în contestaţia depusă la Biroul Electoral de Sector şi sunt foarte fericită să vă anunţ că judecătorul a dispus trimiterea către Curtea Constituţională a excepţiei invocată de noi. Adică ne vom regăsi în faţa CCR pentru a explica faptul că legea aşa cum este nu permite o reprezentativitate bună în alegeri", a spus Armand într-un video postat pe Facebook, la acel moment.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tot atunci, ea amintit că judecătorii CCR au mai judecat o dată această cauză invocată de jurnalistul Liviu Avram, dar că excepţia ar putea fi admisă acum pentru că autorul excepţiei de neconstituţionalitate a candidat la alegerile locale şi a ieşit pe locul doi.

„Este a doua oară când această problemă se găseşte în faţa CCR, prima dată fiind ridicată de către domnul Liviu Avram. A fost respinsă pentru că domnul Liviu Avram nu avea calitate de candidat plasat pe locul doi. Cererea lui a fost respinsă din acest motiv. Eu acum mă găsesc în situaţia aceasta şi atunci eu sper că CCR va admite această excepţie”, a precizat Clotilde Armand.

Armand a mai arătat că o eventuală decizie favorabilă nu se aplică retroactiv, iar acţiunea este pentru alegerile următoare.

Excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Armand vizează dispoziţiile art.101 alin.(2) şi (3) din Legea nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, potrivit ordinii de zi a CCR.