DECIZIE. Din 2019 toate spitalele județene de urgență vor avea unități de Stroke pentru tratarea accidentului vascular cerebral (AVC)

DECIZIE. Din 2019 toate spitalele județene de urgență vor avea unități de Stroke pentru tratarea accidentului vascular cerebral (AVC)

Sorina Pintea a făcut anunțul astăzi, 29 iunie, la deschiderea celui de - al VIII - lea Curs European de Neuroreabilitare care se desfășoară la Eforie Nord. Toate spitalele județene de urgență din România vor avea, în premieră, din 2019, unități de Stroke pentru tratarea accidentului vascular cerebral, în prezent la nivel național fiind doar 11 unități de acest fel.

Cei care suferă un atac vascular cerebral au o șansă în plus să fie salvați și să se recupereze într-o proporție cât mai apropiată de normal.

”Ministerul Sănătății intenționează deschiderea unui centru de Stroke în fiecare spital județean. De asemenea, se lucrează la un program de recuperare neurologică a pacientului încă din faza de terapie intensivă și la dezvoltarea programelor existente prin extinderea accesului la tromboliză (metoda terapeutică ce constă în injectarea unei substanțe capabilă să dizolve un cheag de sânge) a pacienților care au suferit un accident vascular cerebral ischiemic”, a spus ministrul Sănătății.

Medicii din  noile centre de Stroke vor fi pregătiți în București

Ne puteți urmări și pe Google News

Noul proiect va porni de la definirea foarte clară a ceea ce înseamnă  recuperarea neurologică încă din terapie intensivă .

”Înființarea acestor centre de Stroke în fiecare spital județean, deja avem 11 centre, dar pentru a le putea pune în funcțiune pe toate cele 41 pe care ni le dorim, medicii se vor pregăti la București într-un centru special, vom aloca resurse pentru acest program național, care sperăm că va începe să funcționeze de la 1 ianuarie 2019.  În Spitalul Județean de Urgență Baia Mare se face tromoboliză în Unitatea de Primiri Urgențe și este incredibil ce efecte pot fi pentru pacienți, cât de rapidă poate fi recuperarea după AVC cu o intervenție profesionistă de urgență”, a adăugat ministrul.

Dar, pentru aceasta este nevoie de o colaborare foarte bună între Unitatea de Primiri Urgențe, Ambulanță și  SMURD pentru ca pacientul să ajungă în maxim trei ore de la producerea AVC la spital, ca să fie făcută  tromboliza.