Decalogul lui Victor Ponta

Decalogul lui Victor Ponta

Salariile bugetarilor, reducerea CAS, impozitarea averilor mari şi depolitizarea administraţiei sunt câteva dintre angajamentele pe care USL şi le-a luat când era în opoziţie.

Pe 9 februarie 2012, cu prilejul votului de învestitură al Guvernului Ungureanu, preşedintele PSD, Victor Ponta, promitea sprijinul parlamentar al USL pentru anumite măsuri pe care Executivul ar fi trebuit să le ia în mandatul său de şase luni. Ulterior, Ponta a reluat aceste teme într-o serie de scrisori deschise către fostul premier. Este de aşteptat, aşadar, ca acestea să se regăsească şi printre măsurile pe care viitorul guvern Ponta le va lua până la alegerile generale, mai ales că acestea figurează şi în documentele programatice lansate de USL anul trecut. 1. Reîntre­girea salariilor bugetarilor. Victor Ponta a fost avocatul suprem al revenirii salariilor bugetarilor la suma pe care o primeau înainte de tăierile din 2010. O altă reclamaţie făcută Guvernului Ungureanu a fost faptul că nu a rezolvat o restanţă a guvernului Boc: returnarea către pensionari a cotei de CASS reţinută prin impozitarea pensiilor. Acum, Ponta are ocazia să găsească el însuşi sumele necesare.

2. Reducerea CAS. USL ia în calcul o reducere a CAS cu 5% pentru angajatori. Mai mult, într-o scrisoare deschisă trimisă în 11 martie premierului Ungureanu, Ponta spunea că Guvernul nu trebuie să aleagă între reîntregirea salariilor şi reducerea CAS, deoarece ambele variante sunt realizabile. 3. Majorarea salariului minim pe economie la 800-850 de lei pe lună. Este una dintre solicitările făcute la învestitura Guvernului Ungureanu. Fondurile ar urma să provină "din asigurări şi venituri suplimentare la buget".

4. Reducerea TVA pentru produse de bază. Acestea ar fi carnea, laptele, pâinea şi legumele. Proiectul a fost propus insistent de Dan Voiculescu, din 2004 încoace, şi preluat de USL. Pe termen lung, USL promite şi revenirea TVA de la 24 la 19%. 5. Impozit diferenţiat şi taxarea suplimentară a marilor averi. USL se angaja că va introduce impozitul diferenţiat în funcţie de venituri: 8% până la 800 de lei pe lună, 12% până la 1.600 de lei pe lună şi 16% pentru ce depăşeşte 1.600 de lei. În ceea ce priveşte taxarea marilor averi, se vorbeşte despre o impozitare cu până la 10%.

Ne puteți urmări și pe Google News

6. Depolitizarea funcţiilor în administraţia publică. Aici oferta USL este mai amplă. Victor Ponta a declatat, în repetate rânduri, că, dacă va veni la putere, va desfiinţa 6.000 de posturi din administraţie în care s-ar afla clientela politică a fostei Puteri. În plus, Uniunea a promis că va dezgheţa angajările în sectorul bugetar, mai precis în domeniile sănătăţii, poliţiei şi educaţiei. 7. Stoparea risipei bugetare. Ponta i-a cerut în repetate rânduri lui Mihai Răzvan Ungureanu să nu mai folosească Fondul de rezervă al prim-ministrului pentru a da bani autorităţilor locale. USL a mai promis, în aceeaşi notă a economisirii banilor de la buget, să reducă la 50% cheltuielile cu bunurile şi serviciile.

8. Rezilierea contractelor băieţilor deştepţi din energie. A fost o solicitare făcută de Victor Ponta, inclusiv într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ungureanu în data de 21 martie 2012.

9. Reducerea numărului de parlamentari. Victor Ponta a pledat cu insistenţă pentru acest obiectiv de fiecare dată când s-a opus modificării Constituţiei. Preşedintele PSD spunea că nu e nevoie de revizuire şi că PSD a depus în Parlament un proiect de lege care prevede un număr de 300 senatori şi deputaţi. USL are acum majoritatea şi în Senat, şi în Camera Deputaţilor şi ar putea să accelereze aprobarea lui.

10. UMF Târgu Mureş, pre­textul moţiunii. Victor Ponta s-a angajat pentru anularea Hotărârii Guvernului Ungureanu privind înfiinţarea facultăţii de medicină în limba maghiară în cadrul Universităţii din Târgu Mureş. Această Hotărâre a fost şi una din cauzele pentru care USL a depus moţiunea de cenzură ce a dus la căderea guvernului Ungureanu. (A contribuit Florin Ciornei)

"Singura cale este dacă mărirea salariilor este însoţită de o stimulare a creşterii economice, inclusiv prin scăderea CAS." VICTOR PONTA, scrisoare către Ungureanu, 11 martie 2012 "Vă solicit rezilierea de îndată a contractelor semnate între Hidroelectrica şi intermediarii din energie, ca o condiţie obligatorie pentru o dezbatere pe tema legilor energiei." VICTOR PONTA, scrisoare către Ungureanu, 21 martie 2012

"Prima piscină" şi altele

Pe termen lung, documentele programatice ale USL mai promit crearea unui milion de locuri de muncă, "astfel încât numărul de angajaţi să devină cel puţin egal cu numărul de pensionari". USL se angaja să înregistreze, pe parcursul mandatului său, o creştere economică de 4% anual. Cele trei partide componente promiteau ca, până în 2020, să construiască 1200 de kilometri de autostradă. De asemenea, USL îşi propunea să desfiinţeze Ministerul Dezvoltării, chiar din 2012. În ceea ce priveşte relaţia cu FMI, USL se angaja să ia împrumuturi numai pentru investiţii. În domeniul turismului, se promitea scutirea timp de trei ani a profitului reinvestit şi iniţierea programului "Prima piscină" pentru hotelieri. Victor Ponta are acum prilejul să ia, din postura de premier, acele măsuri pe care i le-a recomandat lui Mihai Răzvan Ungureanu în ultimele luni Citiţi şi:

  • Cum a ajuns Victor Ponta premierul lui Traian Băsescu
  • Victor Ponta: Dacă majorăm acum salariile, în 2013 vom fi nevoiţi să le tăiem din nou
  • Ungureanu, atac la Ponta: "România nu este un magazin pe care să-l închizi că pleci Dubai"
  • Antonescu: Ponta nu a fost desemnat premier pentru că l-a apucat pe Băsescu dragostea de copiloți, ci pentru că trebuia