Editura Evenimentul si Capital

Parchetul New York: Transportul de arme pentru teroriștii columbieni a fost negociat la București. Traficantul Cristian Vintilă e un fost asociat al lui Hrebenciuc și a fost la un pas să fie deputat PSD-PC

Cristian Vintila, foto oferita de zdbc.ro Ziarul de Bacau
Autor: | | 11 Comentarii | 4593 Vizualizari

Unul dintre cei doi români arestaţi de autorităţile americane în colaborare cu DIICOT a făcut parte alături de Viorel Hrebenciuc din consiliul de administrație al unei firme din Bacău. Un alt acţionar a fost Dan Matei-Agathon, fost ministru al Turismului în guvernul condus de Adrian Năstase. La ultima declarație de avere și interese, Cristian Vintilă, a trecut că este consilier la Camera Deputaților

Doi cetăţeni români şi un fost deputat italian, care făceau parte dintr-o grupare ce plănuia livrarea de armament către organizaţia teroristă Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC), au fost arestaţi în Muntenegru. Cei doi sunt Cristian Vintilă (44 de ani) şi Virgil Flaviu Georgescu (42 de ani).

UPDATE. Parchetul New York: românii duceau armele în Africa de unde plecau în Columbia

Parchetul districtului New York din Statele Unite a stabilit că Virgil Flaviu Georgescu era broker de arme, iar Cristian Vintilă și Massimo Romagnoli erau  traficanți de arme în rețeaua care urma să ofere mitraliere și lansatoare de rachetă grupării teroriste FARC din Columbia, bănuită că a ucis peste 4.000 de oameni în ultimele patru decenii.

Virgil Flaviu Georgescu a fost cei care le-a făcut cunoștință unor agenți sub acoperire ai DEA (Drug Enforcement Administration din Statele Unite) cu Vintilă și Romagnoli. Agenții americani se prezantau ca reprezentanți ai FARC care au nevoie de arme.

În urma unor convorbiri telefonice și a unor întâlniri cei doi români și italianul au fost de acord să facă rost de arme, incluzând mitraliere și tunuri pentru falșii traficanți de droguri. Mai mult, cei trei nu au fost deranjați că armele urmau să fie folosite de teroriști împotriva forțelor americane care sprijină guvernul din Columbia.

Italianul făcea rost de certificatele pentru transport, Vintilă oferea armele

Din acest grup, Romagnoli a fost de acord să facă rost, în mod fraudulos, de certificate EUCs care aveau scopul de a face vânzarea ilegală de arme să pară una legitimă.

Conform procurorilor americani, din luna mai și până în august, Georgescu a realizat mai multe convorbiri telefonice cu un agent DEA care pretindea că reprezintă FARC. Georgescu l-a rugat pe agentul DEA să nu mai spună la telefon că reprezintă o grupare teroristă. Georgescu a primit o listă de arme de care pretinșii teroriști aveau nevoie. Românul l-a asigurat pe interlocutor că poate face rost de aceste arme.

Au negociat traficul de arme în București

În 23 septmebrie, a avut loc o întâlnire în București între Georgescu și agentul DEA aflat sub acoperire. La această întâlnire agentul american i-a repetat din nou românului că are nevoie de arme pentru a ucide americani în Columbia. Pentru a realiza acest lucru, teroriștii urmau să folosească armele procurate de la rețeaua românilor pentru a doborî elicoptere americane și alte aparate de zbor US aflate în misiune în Columbia.

În ziua următoare, 24 septembrie, Georgescu și Vintilă s-au întâlnit cu doi agenți DEA. Fostul lider al PSD Tineret Bacău a oferit falșilor teroriști un catalog de arme pe care le putea livra. El chiar a sunat pe cineva și s-a asigurat că poate livra armele dorite de FARC. În catalogul lui Cristian Vintilă erau incluse pistoale, mitraliere și echipamente cu o putere foarte mare. Din nou, românii nu au avut nicio o problemă că armele pe care le ofereau urmau să fie folosite pentru a ucide americani în Columbia. Falșii teroriști și cei doi români au convenit să se întâlnească când Georgescu și Vintilă făceau rost de certificatele EUCs necesare transportului de arme.

Întâlnirea din Muntenegru

Pe data de 8 octombrie, Vintilă, Georgescu și Romagnoli s-au întâlnit cu trei agenți sub acoperire care se recomandau ca teroriști FARC în statul Muntenegru, în localitatea Tivat. În timpul discuțiilor, italianul a asigurat că va face rost de certificatele EUCs și a oferit o imagine cu acestea pe un laptop deținut de Georgescu. Acesta a spus falșilor teroriști că armele pe care le procura Vintilă urmau să fie transportate până în Africa de unde FARC urma să le preia pentru a le duce la destinație, în America de Sud.

La rândul său și Romagnoli a scos un catalog propriu de prezentare a armelor pe care el le putea oferi teroriștilor. Italianul avea diferite puști și pistoale automate și lansatoare de rachete. Romagnoli s-a lăudat că dispune de mult mai multe arme decât cele din catalog.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate