Editura Evenimentul si Capital

De un sfert de veac, construiesc un Palat

Palatul Administrativ a costat, până acum, 6 milioane de euro, dar a rămas și fără termopane FOTO: REMUS SUCIU
Autor: | | 0 Comentarii | 391 Vizualizari

O clădire megalomanică proiectată prost, trebuia să fie Palatul Administrației Publice din Deva. La 20 de ani de la turnarea fundației, e tot în stadiu de șantier. De-a lungul timpului a devenit suport pentru antene și refugiu pentru oamenii străzii.

În 1992, Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara avansa ideea construirii unui Palat al Administraţiei în Deva, complex de clădiri care să găzduiască instituţia amintită, Prefectura Hunedoara, Direcţia de Statistică şi Bancpost. Proiectul a fost gata în 1994, licitația încheiată în decembrie, același an, iar în martie 1995 s-a turnat fundația clădirilor.

După nici doi ani, partenerii din proiect au constatat că nu reuşesc să aloce simultan sumele necesare pentru ca investiţia să se deruleze coerent. Mai întâi, Bancpost a ieşit din asociere, şi-a terminat singură corpul de clădire ce urma să-i revină. Apoi, din 1998 și până acum, lucrurile au bătut pasul pe loc. Singurul element de noutate apărut au fost antenele de tot felul, care se înmulţeau pe acoperişul turnului.

Între vânzare, cumpărare și continuare

În 2004 - 2005, CJ a alocat bani pentru montarea de ferestre, încercând să prevină astfel degradarea iremediabilă a clădirii. Până în 2007, termopanele au fost furate, iar unele spaţii au fost ocupate de oameni ai străzii. Tot în 2007, CJ se arăta dispus să vândă clădirea, solicitând un preț de aproximativ 6 milioane de euro. Demersul s-a lovit de opoziţia consilierilor locali ai Devei, care se plângeau că Primăria nu are spaţii destule şi are nevoie de cele din „palat”. Același CJ, instituția care deține cea mai mare cotă din clădire, anunța că ar dori să cumpere tot obiectivul. Din nou, demersul s-a oprit în lipsa oricărui răspuns din partea Ministerului Administrației, cel care este ordonator de credite în numele Prefecturii Hunedoara și al Direcției de Statistică.

Atunci, CJ a decis ca măcar o aripă a clădirii să adăpostească Biblioteca Judeţeană. A alocat bani pentru lucrări până anul trecut, inclusiv.

Speranțe dinspre privați

Pe de altă parte, în 2012, Primăria Deva se gândea, la rândul său, să mute o parte din birourile şi serviciile instituţiei în corpul de clădire din spatele turnului, cel care-i revine conform înţelegerii iniţiale, motivând că angajații instituției stăteau înghesuiți în birouri răspândite prin oraș. N-a reuşit! Primarul Devei, Petru Mărginean, a renunţat la idee:„Acum avem suficiente spaţii. E bine că măcar s-a reuşit delimitarea şi separarea proprietăţilor din acel obiectiv pentru fiecare instituţie rămasă: Primăria, Consiliul Judeţean şi Prefectura. Primăria se gândeşte să vândă, să concesioneze sau să închirieze partea sa de clădire unui investitor privat. Chiar suntem în discuţii, în acest scop, cu o firmă din Israel. E extrem de costisitor să continuăm lucrarea acolo, pentru că până și boiandrugii de la geamuri au fost furați. Ar costa peste 100.000 de euro doar reparațiile de urgență. Dacă ar fi existat cu adevărat un consens şi o coerenţă în alocarea banilor, alta ar fi fost situaţia”.

Consiliul Județean, nehotărât

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate