Editura Evenimentul si Capital

De un sfert de veac, construiesc un Palat

Palatul Administrativ a costat, până acum, 6 milioane de euro, dar a rămas și fără termopane FOTO: REMUS SUCIU
Autor: | | 0 Comentarii | 386 Vizualizari

O clădire megalomanică proiectată prost, trebuia să fie Palatul Administrației Publice din Deva. La 20 de ani de la turnarea fundației, e tot în stadiu de șantier. De-a lungul timpului a devenit suport pentru antene și refugiu pentru oamenii străzii.

În 1992, Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara avansa ideea construirii unui Palat al Administraţiei în Deva, complex de clădiri care să găzduiască instituţia amintită, Prefectura Hunedoara, Direcţia de Statistică şi Bancpost. Proiectul a fost gata în 1994, licitația încheiată în decembrie, același an, iar în martie 1995 s-a turnat fundația clădirilor.

După nici doi ani, partenerii din proiect au constatat că nu reuşesc să aloce simultan sumele necesare pentru ca investiţia să se deruleze coerent. Mai întâi, Bancpost a ieşit din asociere, şi-a terminat singură corpul de clădire ce urma să-i revină. Apoi, din 1998 și până acum, lucrurile au bătut pasul pe loc. Singurul element de noutate apărut au fost antenele de tot felul, care se înmulţeau pe acoperişul turnului.

Între vânzare, cumpărare și continuare

În 2004 - 2005, CJ a alocat bani pentru montarea de ferestre, încercând să prevină astfel degradarea iremediabilă a clădirii. Până în 2007, termopanele au fost furate, iar unele spaţii au fost ocupate de oameni ai străzii. Tot în 2007, CJ se arăta dispus să vândă clădirea, solicitând un preț de aproximativ 6 milioane de euro. Demersul s-a lovit de opoziţia consilierilor locali ai Devei, care se plângeau că Primăria nu are spaţii destule şi are nevoie de cele din „palat”. Același CJ, instituția care deține cea mai mare cotă din clădire, anunța că ar dori să cumpere tot obiectivul. Din nou, demersul s-a oprit în lipsa oricărui răspuns din partea Ministerului Administrației, cel care este ordonator de credite în numele Prefecturii Hunedoara și al Direcției de Statistică.

Atunci, CJ a decis ca măcar o aripă a clădirii să adăpostească Biblioteca Judeţeană. A alocat bani pentru lucrări până anul trecut, inclusiv.

Speranțe dinspre privați

Pe de altă parte, în 2012, Primăria Deva se gândea, la rândul său, să mute o parte din birourile şi serviciile instituţiei în corpul de clădire din spatele turnului, cel care-i revine conform înţelegerii iniţiale, motivând că angajații instituției stăteau înghesuiți în birouri răspândite prin oraș. N-a reuşit! Primarul Devei, Petru Mărginean, a renunţat la idee:„Acum avem suficiente spaţii. E bine că măcar s-a reuşit delimitarea şi separarea proprietăţilor din acel obiectiv pentru fiecare instituţie rămasă: Primăria, Consiliul Judeţean şi Prefectura. Primăria se gândeşte să vândă, să concesioneze sau să închirieze partea sa de clădire unui investitor privat. Chiar suntem în discuţii, în acest scop, cu o firmă din Israel. E extrem de costisitor să continuăm lucrarea acolo, pentru că până și boiandrugii de la geamuri au fost furați. Ar costa peste 100.000 de euro doar reparațiile de urgență. Dacă ar fi existat cu adevărat un consens şi o coerenţă în alocarea banilor, alta ar fi fost situaţia”.

Consiliul Județean, nehotărât

Vicepreşedintele CJ Hunedoara, Dorin Gligor, nu se pronunţă clar asupra intenţiilor instituţiei sale referitoare la Palatul Administraţiei. Situaţia este destul de încurcată şi aici, pentru că, în ultimii trei ani, CJ a alocat bani pentru amenajarea unei părţi din cota sa de clădire, spaţiu care să găzduiască sediul Bibliotecii Judeţene. Anul acesta nu se știe însă dacă va continua să finanțeze lucrarea. „În această perioadă se fac foarte multe analize de oportunitate pentru obiectivele de investiţii din judeţ, iar printre ele se numără şi Palatul Administraţiei. Cred că o eventuală vânzare către un fond privat de investiţii ar fi o idee demnă de luat în calcul. Dar, repet, analiza de oportunitate pe acest obiectiv nu este încă finalizată”, declară Gligor.

Până acum, costurile s-au ridicat la peste 6 milioane de euro, bani publici, și ar mai fi nevoie de cel puțin 5 milioane..

Proiect demodat

Pe lângă faptul că este costisitor, Palatul Administrației din Deva a fost proiectat după norme arhitecturale învechite, susțin specialiștii în domeniu. Cel puțin așa stau lucrurile în ce privește „turnul” întregului complex, al cărui miez este ocupat de patru puțuri pentru ascensoare, apoi înconjurat de un hol lat de vreo 7 metri, în timp ce pentru birouri au mai rămas disponibili câte trei metri, atât pe lungime cât și pe lățime. Din totalul suprafeței utile de 15.000 de metri pătrați, 11.000 îi revin CJ, 2.600 Primăriei Deva, restul Prefecturii Hunedoara.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
12:56 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 08:16 LIVE. MAREA BRITANIE SUB TEROARE. Cel puțin 22 persoane au murit iar alte zeci au fost rănite - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate