Editura Evenimentul si Capital

De un an e criză, dar autoritățile nu se agită. Spitalul Județean Tulcea este la un pas să rămână iar fără Secție de Pediatrie

Sute de părinți cu copilași în brațe sau în cărucioare au ieșit în stradă să-și strige disperarea: „Tulcea vrea Pediatrie!” FOTO: RADIOCONSTANTA.RO
Autor: | | 1 Comentarii | 317 Vizualizari

Secția în cauză a fost închisă șase luni anul trecut, pentru că nu existau medici care să lucreze în ea. Trei mămici au organizat, atunci, un protest în fața spitalului, și abia apoi el autoritățile s-au agitat puțin ca să facă rost de medici. Dar niciunul dintre cei care s-au perindat prin spital n-a rămas. Acum, secția are un singur medic, despre care se spune că și-a depus demisia. Iar după plecarea lui, pe ușa secției va fi pus, din nou, lacătul

La Tulcea, dacă ai copil mic și acesta se îmbolnăvește – Doamne ferește – singura soluție e să-l sui în mașină și să-l duci direct la Spitalele din Constanța, Brăila sau Galați, la mai bine de o oră distanță. Secția de Pediatrie din Spitalul Județean, unde ar trebui să fie angajați cel puțin 3-4 medici pentru cele 28 de paturi, are doar unul, care lucrează dimineața, de parcă te îmbolnăvești fix până în ora 14.00.

Părinții au protestat

Problema Secției de Pediatrie nu e deloc nouă. Anul trecut, aceasta a funcționat doar 6 luni. Motivul e că nu avea cine să aibă grijă de pacienți. Ultimul medic ieșise la pensie în februarie, moment în care pe ușa secției s-a pus lacătul. Disperate, trei mămici din oraș au organizat un protest, intitulat „Tulcea vrea pediatrie!”, pe 1 iulie 2015. Au ieșit în stradă 300 de oameni, cu tot cu bebeluși în cărucior, pentru a sensibiliza autoritățile care ignorau problema.

Imediat, responsabilii au început să se agite, iar managerul spitalului, dr. Tudor Năstăsescu, chirurg abia mutat de la Spitalul Universitar din București, promitea că „printre primele măsuri luate se va regăsi o căutare continuă de doctori”.

Cum au „adus” medici

Ca să redeschidă secția rapid și să înăbușe revolta părinților, șeful spitalului a reușit să convingă câțiva pediatri pensionari din București și Constanța să lucreze, un timp, la Tulcea. „De anul trecut ne tot fentează. Vine unul, pleacă altul. (...) Am vorbit cu fiecare în parte, și toți spuneau că e ceva putred în sistemul sanitar de la Tulcea”, explică una dintre mămicile protestatare.

„Cel mai mult a stat o doamnă de la București, adică două luni”, ne spune o alta. În ianuarie 2016, situația părea că intră pe făgașul normal. Trei doctorițe tinere urmau să ia locul medicilor pensionari, însă, doar pentru program de zi, nopțile rămânând descoperite. Două s-au răzgândit a doua zi. A mai rămas una, dr. Mihaela Elena Vasile, care e angajată și acum. Se pare, însă, că și-ar fi depus demisia, urmând ca din 20 august să plece din spital.

Contactată de EVZ, doctorița în cauză a refuzat să confirme sau să infirme demisia. „Nu vreau să mă implic în niciun scandal. Situația e așa cum e și nu vreau să spun nmic presei”, a declarat Dr. Mihaela Elena Vasile.

Ies în stradă pe 22 august

Părinții disperați au depus deja cerere la primărie, pentru un protest pe 22 august, între orele 19.00 și 21.00. „Vrem pediatrie! Vrem să nu ne mai tresalte sufletul la primul strănut al copilului!”, scrie o mămică pe pagina de Facebook creată pentru protest. „Am avut pediatri buni, încă sunt, dar la cabinete private. Din păcate, cineva are interes să îi alunge”, conchide una dintre organizatoarele protestului, supărată că pe grupul de pe Facebook, tot felul de personaje angajate în administrație le cer lor, părinților, să găsească soluții. „De parcă ei n-ar fi plătiți din bani publici ca să aibă grijă de buna funcționare a județului”, explică femeia.

Spitalul din Sulina, închis din 2011

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate