Editura Evenimentul si Capital

De Rusalii, în mod special

Fata din multinaţională
Autor: | | 2 Comentarii | 1238 Vizualizari

O sărbătoare populară de-a noastră îmi place în mod special. Și nu pentru că aș fi înnebunită după plaiul mioritic – oricât de dur ar suna acest lucru, ci pentru că legendele legate de sărbătoarea cu pricina îmi plac mai mult decât orice “Urzeală a tronurilor”!

Duminică sărbătorim Pogorârea Duhului Sfânt peste Apostolii Domnului. Sărbătoarea populară care se celebrează în aceeași zi cu Cincizecimea este dedicată îndeosebi spiritelor morților, dar este și prilej al unor tradiții magnifice, care se pierd în negura timpurilor.

Rusaliile reprezintă sărbătoarea populară care se celebrează în aceeași zi cu Cincizecimea, fiind dedicată îndeosebi spiritelor mortilor. Creștinii prăznuiesc Rusaliile timp de trei zile (în Moldova sau Transilvania), șapte zile (Muntenia și Oltenia) sau opt zile (în Banat). În mitologia românească, Rusaliile - cuvânt provenit din latinescul "rosalia" (sărbătoarea trandafirilor) - sunt considerate femei fabuloase din categoria Ielelor, fiicele lui Rusalim Împărat.

În "Description Moldaviae", Dimitrie Cantemir numea Ielele "nimfe ale aerului, îndrăgostite cel mai des de tinerii mai frumoși". Nu se cunoaște originea acestui mit, "iele" nefiind un nume, ci pronumele personal feminin "ele", rostit popular. Acest mit a fost suprapus ulterior peste sărbătoarea creștină postpascală a Cincizecimii și devenită Duminica Rusaliilor. Tradiția spune că cei care păcătuiesc  și nu respectă zilele de Rusalii sunt pedepsiți de iele, care le iau mințile sau îi pocesc, leacul pentru bolile lăsate de Rusalii fiind pelinul uscat pus sub pernă. Nu este indicat să dormi în noaptea de Rusalii afară, să mergi la fântână sau la răspântii. În această zi se duc la bisericĂ crengi de tei și frunze de nuc. După ce sunt  sfințite, acestea se pun la streșinile caselor sau la icoane. Se spune că frunzele și florile de tei sfințite în ziua de Rusalii vindecă surzenia.

Știu că nu e suficient ca să bați „Urzeala tronurilor” (sic!), dar e cool să citești lucruri din acestea în ziua de azi, lucruri care, de fapt, ar trebui să facă parte din cultura generală, dar atunci nu ar mai fi așa de cool.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate