De la Walter Rathenau la Boris Nemţov: Despre crimele politice si consecinţele lor

De la Walter Rathenau la Boris Nemţov: Despre crimele politice si consecinţele lor

Scriu doar câteva rânduri ca reacţie rapidă la şocanta ştire privind asasinarea lui Boris Nemţov, unul dintre liderii opoziţiei democratice din Rusia putinistă. Când spunem că Europa a intrat într-o fază weimariana, nu în sens cultural, ci politic, nu exagerăm câtuşi de puţin.

Mi-am adus aminte, instantaneu, de asasinarea lui Walter Rathenau în iunie 1922 de către formaţiunile extremiste care doreau înmormântarea Republicii de la Weimar. Nemţov a îndrăznit să ţină piept dictaturii FSB, a crezut în societatea deschisă, s-a opus agresiunii imperialiste împotriva Ucrainei, a plătit cu viaţă. A fost un reformator, nu un profitor. A cutezat se numească regimul Putin drept ceeea ce este, o tiranie cleptocratică, un stat în care poliţia s-a înfrăţit cu mafia. Uciderea lui Boris Nemţov este un act liberticid.

Leviathanul regimului Putin l-a lichidat. Mi-au revenit în minte scene din filmul lui Andrei Zviaghinţev. Putin varsă acum lacrimi de crocodil. La ora actuală, regimul său este extrem de vulnerabil, acţionează panicat, haotic şi imprevizibil, deci a devenit mai periculos decât oricând. Cine crede altfel, se îmbată cu iluzii. Dictatura putinistă este una a gangsterilor fără niciun fel de scrupule. Putka the bullly şi oamenii săi vor acţiona fără milă dacă nu li se va opune rezistenţă. Brigandajul în exterior şi criminalitatea în interior merg, precum în timpurile lui Lenin, Stalin, Hruşciov şi Brejnev, mâna-n mâna. Mussolini l-a ucis pe Matteotti, aşa acţionează dictatorii totalitari. Contrarevoluţia lui Putin, cum o numeam aici într-un articol scris împreună cu Marius Stan, trebuie stopată până nu e prea târziu. A sosit ceasul trezirii!

Articol publicat iniţial pe blogul lui Vladimir Tismăneanu.

Ne puteți urmări și pe Google News