Editura Evenimentul si Capital

De la 1 iulie, facturi noi şi la gaze: mai explicite, dar mai stufoase

Clienţii trebuie informaţi cu privire la modul de reducere a consumului de gaze naturale
Autor: | | 1 Comentarii | 541 Vizualizari

După modelul facturilor unice pe ţară la electricitate, autorităţile din domeniu pregătesc un nou tip de factură şi pentru gaze, cu informaţii noi pentru clienţi

Noua formulă se află în lucru la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar în esenţă se vrea un model mai simplu de înţeles, dar care să aducă totodată mult mai multe informaţii utile pentru consumatori. Reprezentanţii ANRE au declarat pentru EVZ că modelul unic de factură, valabil pentru toţi consumatorii casnici, va intra în vigoare de la 1 iulie, cel mai probabil.


Clienții casnici le vor putea cere furnizorilor, fără plată, istoricul de consum pe ultimele 24 de luni și valoarea facturilor emise în toată această perioadă.


Potrivit informaţiilor publicate de Autoritate, factura de gaze naturale va avea o primă pagină care va cuprinde elementele necesare pentru a înţelege cum este facturat consumul de gaze naturale, exprimat în unităţi de energie, şi cât trebuie să plătească clientul final pentru acest consum. La fel ca în cazul noului model de factură la energie electrică, instituit de la 1 martie, şi aici se va prezenta consumul din luna precedentă.

Drepturile clienţilor, mai evidenţiate

Totodată, vor fi prezentate şi alte date ce pot fi utile clientului, ca de exemplu informaţii legate de: - dreptul clientului final de a beneficia de un nivel mimim de calitate în alimentarea cu gaze naturale, pentru nerespectarea căruia poate cere compensaţii; - modalităţile de transmitere a plângerilor de către clienţii finali; -opţiunile pe care le au aceştia în cazul în care nu sunt satisfăcuţi de modul de soluţionare al plângerii de către furnizor; - dreptul clientului final de a schimba furnizorul.

Regulament de furnizare

Setul de reguli referitoare la facturare se va aplica odată cu noul Regulament privind furnizarea gazelor la clienţii finali. Potrivit proiectului de regulament, aflat în dezbatere publică, intervalul în care se poate transmite indexul autocitit nu poate fi mai mic de 5 zile calendaristice. În prezent, acest termen este lăsat la opţiunea furnizorilor şi variază de la 3 la 7 zile. Totodată, în factură se va arăta şi care a fost consumul din perioada similară a anului anterior, „preferabil sub formă grafică”. De asemenea, factura trebuie să cuprindă informaţii privind conceptul de eficienţă energetică. De asemenea, vor fi incluse datele de contact ale unor instituţii de unde clienţii pot obţine „informaţii privind măsurile disponibile de îmbunătăţire a eficienţei energetice, profilurile de referinţă privind consumul individual şi alte specificaţii tehnice ale aparatelor energetice care pot contribui la reducerea consumului”. Aceste informaţii se vor transmite cel puţin o dată la şase luni.

Se acceptă şi plata în rate

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate