Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

De la 1 iulie, facturi noi şi la gaze: mai explicite, dar mai stufoase

Clienţii trebuie informaţi cu privire la modul de reducere a consumului de gaze naturale
Autor: | | 1 Comentarii | 524 Vizualizari

După modelul facturilor unice pe ţară la electricitate, autorităţile din domeniu pregătesc un nou tip de factură şi pentru gaze, cu informaţii noi pentru clienţi

Noua formulă se află în lucru la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), dar în esenţă se vrea un model mai simplu de înţeles, dar care să aducă totodată mult mai multe informaţii utile pentru consumatori. Reprezentanţii ANRE au declarat pentru EVZ că modelul unic de factură, valabil pentru toţi consumatorii casnici, va intra în vigoare de la 1 iulie, cel mai probabil.


Clienții casnici le vor putea cere furnizorilor, fără plată, istoricul de consum pe ultimele 24 de luni și valoarea facturilor emise în toată această perioadă.


Potrivit informaţiilor publicate de Autoritate, factura de gaze naturale va avea o primă pagină care va cuprinde elementele necesare pentru a înţelege cum este facturat consumul de gaze naturale, exprimat în unităţi de energie, şi cât trebuie să plătească clientul final pentru acest consum. La fel ca în cazul noului model de factură la energie electrică, instituit de la 1 martie, şi aici se va prezenta consumul din luna precedentă.

Drepturile clienţilor, mai evidenţiate

Totodată, vor fi prezentate şi alte date ce pot fi utile clientului, ca de exemplu informaţii legate de: - dreptul clientului final de a beneficia de un nivel mimim de calitate în alimentarea cu gaze naturale, pentru nerespectarea căruia poate cere compensaţii; - modalităţile de transmitere a plângerilor de către clienţii finali; -opţiunile pe care le au aceştia în cazul în care nu sunt satisfăcuţi de modul de soluţionare al plângerii de către furnizor; - dreptul clientului final de a schimba furnizorul.

Regulament de furnizare

Setul de reguli referitoare la facturare se va aplica odată cu noul Regulament privind furnizarea gazelor la clienţii finali. Potrivit proiectului de regulament, aflat în dezbatere publică, intervalul în care se poate transmite indexul autocitit nu poate fi mai mic de 5 zile calendaristice. În prezent, acest termen este lăsat la opţiunea furnizorilor şi variază de la 3 la 7 zile. Totodată, în factură se va arăta şi care a fost consumul din perioada similară a anului anterior, „preferabil sub formă grafică”. De asemenea, factura trebuie să cuprindă informaţii privind conceptul de eficienţă energetică. De asemenea, vor fi incluse datele de contact ale unor instituţii de unde clienţii pot obţine „informaţii privind măsurile disponibile de îmbunătăţire a eficienţei energetice, profilurile de referinţă privind consumul individual şi alte specificaţii tehnice ale aparatelor energetice care pot contribui la reducerea consumului”. Aceste informaţii se vor transmite cel puţin o dată la şase luni.

Se acceptă şi plata în rate

Proiectul de regulament de furnizare mai arată că, la cererea clientului final care se confruntă cu dificultăţi financiare la plata facturii, furnizorul poate să negocieze cu acesta un plan de eşalonare a sumelor datorate. Graficul de eşalonare la plată se stabileşte de furnizor în funcţie de cuantumul obligaţiilor de plată şi de capacitatea financiară de plată a clientului final. În situaţia în care consumatorul contestă corectitudinea valorii facturii emise şi nu achită factura, furnizorul nu are dreptul să dispună întreruperea sau limitarea livării până nu comunică clientului rezultatul verificării.

Acces securizat la istoricul propriu de consum

Noul regulament de furnizare a gazelor naturale ar putea obliga toţi operatorii să realizeze, până la data de 30 iunie 2017, un sistem de codificare la nivel naţional a tuturor locurilor de consum din zona proprie de operare. Fiecărui loc de consum i se va aloca un cod de identificare denumit CLC.

Începând cu data de 1 ianuarie 2018, furnizorii au obligaţia de a înscrie CLC pe factura de gaze naturale. Operatorul trebuie să asigure consumatorilor accesul în mod gratuit, în condiţii de securitate şi confidenţialitate, la datele de consum proprii înregistrate pentru cel puţin ultimele 36 de luni calendaristice. Suplimentar, operatorul va avea obligaţia de a pune la dispoziţia clientului final care are montat la locul de consum un contor inteligent, date de consum detaliate pentru fiecare zi, săptămână, lună şi an. Aceste date se pun la dispoziţia clientului final prin intermediul unei aplicaţii web sau al interfeţei contorului. În cazul în care clientul casnic are instalat la locul de consum un echipament de măsurare cu sistem de preplată, calculul contravalorii gazelor naturale furnizate se face prin aplicarea preţului reglementat al gazelor naturale în vigoare la momentul încărcării cartelei cu un nou credit. De asemenea, furnizorii au obligaţia de a pune la dispoziţia clientului casnic cel puţin o modalitate care să îi permită acestuia plata în numerar a facturii fără costuri suplimentare. Totodată clienţii pot cere fără plată istoricul de consum pe ultimele 24 de luni, respectiv valoarea facturilor plătite.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:09 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 21:43 Informație-ȘOC despre viitorul premier al României! MIHAI TUDOSE, ultimul nume vehiculat pentru postul de PRIM-MINISTRU. A fost acuzat de PLAGIAT! 07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate