De Dragobete, Toto Cutugno îi indeamnă pe români să creadă în tradiţie

De Dragobete, Toto Cutugno îi indeamnă pe români să creadă în tradiţie

Pe vremuri, în preajma zilei de 1 martie, pe 24 februarie, oamenii sărbătoreau Dragobetele. Deoarece o parte dintre români i-au uitat semnificaţia şi au substituit-o cu sărbătoarea vecinilor noştri occidentali, celebrul cântăreţ italian Toto Cutugno - iubitor al culturii şi tradiţiilor româneşti - ne îndeamnă să credem în această tradiţie şi să o păstrăm vie şi nealterată.

Dragobetele simbolizează înainte de orice dragostea şi tinereţea în tradiţiile româneşti, dar este şi un zeu al bunei dispoziţii, de ziua lui făcându-se petreceri.

Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobetele este un personaj care a fost preluat de la daci şi ulterior transformat într-un protector al tinerilor şi un patron al iubirii. Numit şi Năvalnicul, el era cel despre care se credea că suceşte minţile fetelor tinere, precum Zburătorul din mitologia populară românească.

Acesta era fiul babei Dochia şi era un flăcău chipeş şi iubăreţ, ce seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Şi dacă tot a venit vorba de seducţie, Toto Cutugno ştie cel mai bine să facă asta, artistul având milioane de fane care îl apreciază şi iubesc. Cântăreţul a auzit de tradiţiile româneşti, despre care spune că sunt foarte frumoase şi că ar trebui păstrate vii şi nealterate, pentru că şi strănepoţii noştri să se poată bucură de ele.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ştiaţi că...

- atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul

- din vechime există credinţa potrivit căreia de Dragobete păsările îşi aleg perechea pe viaţă, iar cele rămase singure nu-şi fac cuib şi n-au pui până la anul următor

- ziua aceasta se celebra cu voie bună şi gesturi de iubire; cei care voiau să nu se despartă de cei dragi nu lăsau ziua să treacă fără un sărut: se organizau petreceri în aer liber, dacă timpul o permitea, la care se dansa sau aveau loc jocuri.

- Dragobetele sărută fetele; în anumite zone chiar şi astăzi, în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase obişnuiesc să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii. La ceasul prânzului, fetele pornesc către sat, iar băieţii aleargă după ele, încercând să le prindă şi să le dea un sărut.

- în anumite sate uitate ale României, din pământ se scot rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli

- în unele zone ale ţării, tetele tinere îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţă că Dragobetele le va ajută să găsească iubirea adevărată

- în această zi trebuie neapărat să nu stai acasă la ţine, să te duci în pădure, în alt sat, în mijlocul naturii, să simţi chemarea primăverii şi să petreci în voie bună

„L’amore e amare l’amore”. Iubire înseamnă să iubeşti iubirea. Probabil această este melodia care l-ar caracteriza cel mai bine pe Toto Cutugno, artistul italian care nu poate trăi fără iubire.

Toto Cutugno va sosi în curând în ţara noastră, pentru mult aşteptatul concert de la Cluj-Napoca, din data de 13 martie, acest spectacol fiind o ocazie excelentă de a face o surpriză unei persoane dragi. Evenimentul va avea loc la Sala Polivalentă, de la ora 19:00 şi se va numi: „Best Of”! Toto Cutugno dedică tuturor doamnelor şi domnişoarelor spectacolul ce va avea loc în preajma Zilei Internaţionale a Femeii! Fanii artistului dar mai ales fanele vor putea asculta melodii precum „L’Italiano“, „Serenata“, „Insieme: 1992”, „Figli” şi  piese special compuse pentru reprezentantele sexului frumos, conform unui comunicat de presă.

Biletele pentru concertul lui Toto Cutugno se găsesc la casa de bilete a Sălii Polivalente, la librăria Librarium Universităţii, la Iulius Mall, la magazinele Orange, Vodafone, Diverta, Germanos, Inmedio şi în agenţiile TUI TravelCenter şi online pe Biletoo.ro.