Editura Evenimentul si Capital

De Dragobete, Toto Cutugno îi indeamnă pe români să creadă în tradiţie

Toto Cutugno
Autor: | | 0 Comentarii | 171 Vizualizari

Pe vremuri, în preajma zilei de 1 martie, pe 24 februarie, oamenii sărbătoreau Dragobetele. Deoarece o parte dintre români i-au uitat semnificaţia şi au substituit-o cu sărbătoarea vecinilor noştri occidentali, celebrul cântăreţ italian Toto Cutugno - iubitor al culturii şi tradiţiilor româneşti - ne îndeamnă să credem în această tradiţie şi să o păstrăm vie şi nealterată.

Dragobetele simbolizează înainte de orice dragostea şi tinereţea în tradiţiile româneşti, dar este şi un zeu al bunei dispoziţii, de ziua lui făcându-se petreceri.

Ziua lui Dragobete, zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii are origini străvechi. Dragobetele este un personaj care a fost preluat de la daci şi ulterior transformat într-un protector al tinerilor şi un patron al iubirii. Numit şi Năvalnicul, el era cel despre care se credea că suceşte minţile fetelor tinere, precum Zburătorul din mitologia populară românească.

Acesta era fiul babei Dochia şi era un flăcău chipeş şi iubăreţ, ce seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Şi dacă tot a venit vorba de seducţie, Toto Cutugno ştie cel mai bine să facă asta, artistul având milioane de fane care îl apreciază şi iubesc. Cântăreţul a auzit de tradiţiile româneşti, despre care spune că sunt foarte frumoase şi că ar trebui păstrate vii şi nealterate, pentru că şi strănepoţii noştri să se poată bucură de ele.

Ştiaţi că...

- atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul

- din vechime există credinţa potrivit căreia de Dragobete păsările îşi aleg perechea pe viaţă, iar cele rămase singure nu-şi fac cuib şi n-au pui până la anul următor

- ziua aceasta se celebra cu voie bună şi gesturi de iubire; cei care voiau să nu se despartă de cei dragi nu lăsau ziua să treacă fără un sărut: se organizau petreceri în aer liber, dacă timpul o permitea, la care se dansa sau aveau loc jocuri.

- Dragobetele sărută fetele; în anumite zone chiar şi astăzi, în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase obişnuiesc să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii. La ceasul prânzului, fetele pornesc către sat, iar băieţii aleargă după ele, încercând să le prindă şi să le dea un sărut.

- în anumite sate uitate ale României, din pământ se scot rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate