Editura Evenimentul si Capital

De ce vor crește prețurile la alimente în această iarnă

Primele scumpiri au apărut deja în octombrie FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 0 Comentarii | 511 Vizualizari

Seceta, venirea iernii, scumpirea furajelor, majorarea costurilor de producție, facturi mai mari la utilități. Tot atâtea motive pentru care vom vedea scumpiri pe rafturile cu alimente

Seceta din acest an este principalul motiv pentru care prețurile alimentelor ar putea crește în această perioadă cu un procent cuprins între 3 și 7%, consideră Sorin Minea, președintele Romalimenta. „În mod normal, prețurile alimentelor ar trebui să crească. La nivel de producător a fost operată deja o scumpire la carnea de pasăre cu 4-5% și va mai urma alta și în noiembrie”, a declarat Minea pentru EVZ. Seceta din acest an a scumpit furajele pentru animale, ceea ce va pune presiune pe prețurile produselor din carne.

Seceta a înjumătățit recoltele

Vara extrem de uscată din acest an i-a afectat serios pe fermieri, a explicat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), dar prețurile practicate de fermieri vor rămâne neschimbate.

„Prețurile cu care reușesc să vândă fermierii au rămas neschimbate față de 2014, sau poate au scăzut puțin, în ciuda unei producții mai mici. Acest fenomen anormal se întâmplă în principal din cauza presiunii puse de retaileri și traderi, care afișează însă la raft prețuri mai mari. Diferența intră în buzunarul lor. Statul nu este interesat să protejeze producătorii autohtoni, așa cum se întâmplă în țările civilizate”, a declarat Baciu pentru EVZ.

Profitul rămâne la intermediari

Traderii și retailerii sunt cei care reușesc să facă profituri uriașe în această perioadă, în timp ce producătorii sunt pe pierdere, susțin aceștia din urmă. Producția mică ar fi trebuit să însemne prețuri mai mari pentru fermieri, dar aceștia sunt obligați să accepte tarifepracticate de exportatorii din Ucraina și Rusia, semnificativ mai mici decât cele practicate în Uniunea Europeană.

„Suntem plătiți în dolari, dar trebuie să plătim aceleași sume în euro la traderi. Diferența rămâne la ei. Costurile de producție cresc în fiecare an cu circa 10%, dar suntem obligați să vindem cu prețurile de anul trecut”, a afirmat Baciu.

Toamna nu-i ca vara

Creșterea costurilor cu transportul și cu utilitățile, odată cu venirea anotimpului rece, va pune presiune pe prețurile la raft. „Producția de ouă și lapte scade întotdeauna iarna. Mașinile care transportă marfă consumă mai mult carburant când scade temperatura, cresc costurile și la transport”, a explicat Minea.

Inflația, încă în teritoriu negativ

Prețurile alimentelor au scăzut în septembrie 2015 cu peste 6,7% față de septembrie 2015, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Totuși, se poate observa o tendință clară de creștere a prețurilor la nivel general. Per ansamblu, toate prețurile au scăzut cu 1,7% în septembrie 2015 față de septembrie 2014, o scădere mai mică decât cea din august (1,9%).

Ajutor pentru fermieri

La a doua rectificare bugetară din acest an, Ministerul Agriculturii a primit 750 de milioane de lei, din care 300 de milioane de lei ajutoare pentru secetă, 100 de milioane de lei pentru motorină, iar 370 milioane de lei pentru cofinanțarea proiectelor cu finanțare europeană. „Mai avem încă 350 de milioane de lei în fondul de rezervă pentru cei afectați de secetă, însă trebuie să așteptăm aprobarea Comisiei Europene în acest sens”, a spus premierul Victor Ponta.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate