Editura Evenimentul si Capital

De ce să-ți faci partid în România? E uimitor numarul partidelor înregistrate in REGISTRUL OFICIAL

Partidul România Unită, unul din partidele mici, înființate recent FOTO: AGERPRES
Autor: | | 1 Comentarii | 1907 Vizualizari

Aproape 60 de partide sunt acum în Registrul oficial. Toate se pot înscrie în cursa electorală. Acestea vor putea beneficia de bani de la stat, chiar dacă nu trec pragul electoral

Partidele apar ca „ciupercile după ploaie” mai ales după ce Parlamentul a schimbat legea partidelor politice, iar acestea pot fi înființate cu minimum trei membri. Scopul principal este de a intra în cursele electorale, în special locale și parlamentare. Dacă obțin un scor de 3% se aleg și cu bani de la stat. Astfel, printre partidele noi, dar mai cunoscute, având în spate persoane cu notorietate, se numără PSRO - condus de Mircea Geoană, PRU - condus de Bogdan Diaconu, PND - condus de Daniel Fenechiu ori M10 - condus de Monica Macovei.

„Cușma voievodală”

În afară de acestea, mai sunt şi alte partide mai puţin cunoscute. Spre exemplu Partidul Socialist Român, Partidul Justiţiei şi Dezvoltare sau Partidul pentru Argeş şi Muscel. Aceste partide au semne electorale precum „cușma voievodală”. „Semnul permanent al Partidului pentru Argeş şi Muscel este reprezentarea grafică a cuşmei voievodale care are aplicată în partea dreaptă o stemă în formă de stea în opt colţuri”, se arată în documentul de la Registrul Partidelor.

Partidul Socialist Român are ca semn electoral „soarele stelar şi al luminii”. Aceste partide pot intra în cursa electorală însă nu au niciun beneficiu de la stat, atât timp cât nu câștigă un scor minim de 3%.

Partidul România Unită (PRU) a fost înfiinţat în primăvara anului trecut. Preşedintele PRU, Bogdan Diaconu, a precizat pentru EVZ că statul nu alocă niciun leu pentru partidele nou înfiinţate. „Fiecare membru al Biroului Politic Naţional cotizează cu 200 de lei, la fel ca şi fiecare organizaţie judeţeană”, a spus Diaconu, care recunoaşte că este foarte greu să creşti un partid.

Bani de la stat

PRU, spre exemplu, va intra în ambele curse electorale de anul acesta - locale şi parlamentare. În primăvara anului trecut, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind finanţarea partidelor.

Potrivit acesteia, campaniile electorale vor fi decontate de la bugetul de stat pentru partidele care obţin un scor electoral de cel puţin 3%. Actul normativ prevede că „în cel mult 90 de zile de la data alegerilor pentru Cameră și Senat, AEP rambursează partidelor politice, alianţelor politice şi organizaţiilor cetăţenilor, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripţiile electorale, în cazul în care partidul, alianţa poltică a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate”.

Astfel, de aceste subvenţii vor beneficia inclusiv formaţiunile politice care nu vor intra în Parlament, pragul minim pentru a prinde un loc în Legislativ fiind de 5%. „AEP rambursează numai sumele aferente cheltuielilor efectuate la nivelul circumscripţiei electorale în care acesta a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate”, se mai arată în Legea finanţării partidelor politice. Cheltuielile nu pot depăşi nivelul contribuţiilor şi au limite de 60 de salarii minine brute pentru fiecare candidat la funcţia de senator sau deputat.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate