De ce refuză Kovesi să depună mărturie în Parlament

De ce refuză Kovesi să depună mărturie în Parlament

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a anunțat ieri comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 că nu va depune mărturie pentru că magistrații nu sunt obligați să participe la asemenea acțiuni.

Kovesi a invocat o hotărâre a CSM din 24 mai 2007, potrivit căreia „procurorii nu pot fi citaţi şi obligaţi să se prezinte în calitate de martori în faţa Comisiilor parlamentare, deoarece, conform normelor constituţionale, fac parte din autoritatea judecătorească”.

Jumătate de adevăr

În aceeași hotărâre, CSM a mai spus însă despre magistrați că „în mod excepțional, pot participa în calitate de invitați la Comisiile parlamentare atunci când este necesară clarificarea unor aspecte de natură tehnică sau a unor informații de interes public”. Acest aspect lipsește din scrisoarea trimisă de Kovesi comisiei de anchetă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șefa anticorupție le-a mai scris parlamentarilor că judecătorii CCR au hotărât, prin deciziile 317/2006 și 45/1994, că „dispoziţiile din regulamentele interne ale Senatului sau Camerei Deputaţilor care prevăd obligativitatea persoanelor citate de a se prezenta la comisia de anchetă sunt neconstituţionale”.

PSD protestează

Președintele comisiei parlamentare de anchetă, Mihai Fifor, s-a abținut ieri să comenteze anunțul lui Kovesi, dar a promis că subiectul va fi dezbătut în prima ședință a comisiei. Unul dintre membrii comisiei, deputatul PSD Liviu Pleșoianu, nu a fost la fel de reținut și a scris pe Facebook că va protesta „cu infinite resurse de creativitate”.

Tăcere totală

Jurnalistul EVZ Dan Andronic a relatat că în noaptea de 6 decembrie 2009, când s-a desfăşurat turul doi al alegerilor prezidențiale, a mers în locuinţa lui Gabriel Oprea, la acea vreme deputat UNPR, unde i-a găsit, printre alţii, pe Laura Codruţa Kovesi (Procuror- General), Florian Coldea (prim-adjunct SRI) şi George Maior (director SRI). De la apariția articolului, pe 10 aprilie 2017, Kovesi nu a transmis niciun punct de vedere oficial. Chestionată de jurnaliști, la o zi după apariția articolului, Kovesi a spus, în timp ce se afla la Ploiești: „Nu comentez. Multumesc frumos, la revedere! Repet, nu fac nicio declarație. Deja sunt în timpul meu liber, în spațiul meu privat. Mulțumesc frumos, la revedere”.

Săptămâna serviciilor secrete

Comisia parlamentară de anchetă i-a chemat săptămâna viitoare, la audieri, pe fostul director al SRI, actualul ambasador al României în SUA, George Maior, și pe fostul șef al SPP, generalul Dumitru Iliescu. Mai sunt așteptați la comisie fostul președinte INS, Virgil Voineag, fostul premier Emil Boc, precum și politicienii Gheorghe Nețoiu, Cătălin Voicu și Robert Cazanciuc. Comisia nu a anunțat dacă îl invită să depună mărturie și pe fostul șef operativ al SRI, Florian Coldea.