Editura Evenimentul si Capital

De ce procurorii trebuie să-i plătească 20.000 de euro ginerelui lui Nicolae Ceaușescu. Magistrați: Bunurile familiei au fost ridicate fără temei legal

Zoia Ceaușescu
Autor: | | 68 Comentarii | 4011 Vizualizari

Magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 arată că procurorii au ridicat ilegal în 1990 mai multe bunuri ale Zoiei Ceaușescu și a soțului său, Mircea Oprean. Ei arată că Parchetul General trebuie să plătească daunele și nu Statul Român.

După aproape 25 de ani de la Revoluţia din 1989, Mircea Oprean (64 de ani), ginerele Elenei și al lui Nicolae Ceaușescu, a câștigat un proces cu miză sentimentală uriașă. Este vorba de dosarul în care a cerut ca procurorii să-i restituie bunurile de uz personal, ale sale și ale fostei soții, Zoia Ceaușescu (1949-2006), confiscate în martie 1990. Judecătoria Sectorului 5 a decis, pe 24 octombrie 2014, ca Parchetul General să-i plătească lui Oprean despăgubiri de 89.416 de lei, aproximativ 20.000 de euro, pentru bunurile confiscate și vândute la consignație. Procurorii trebuie să plătească și cheltuielile de judecată de 808 lei. Decizia nu este definitivă.

Evenimentul zilei vă prezintă cele mai interesante pasaje din decizia magistraților.

  • “În urma administrării probatoriului, pârâtul nu a făcut dovada că la baza ridicării bunurilor se află o ordonață a procurorului prin care s-a dispus fie luarea unei măsuri asiguratorii, fie confiscarea”.
  • “Procesele-verbale și borderourile nu pot fi în niciun caz asimilate cu ordonanța procurorului ca să fie considerate drept temei pentru ridicarea bunurilor”.
  • “Ridicarea bunurilor pentru care nu s-a dovedit luarea unei măsuri asiguratorii este rezultatul activității directe a parchetului, care avea obligația de a ține o evidență strictă a tuturor obiectelor și să se asigure că pentru fiecare bun exista în final o soluție legală de confiscare sau restituire”.
  • “Instanța apreciază că îndeplinirea obligației de a preda bunurile ridicate către unități specializate în vederea valorificării nu exonerează pârâtul de răspundeea pentru această indisponibilizare în fapt și nu transferă obligația de plată a contravalorii către Statul român”.
  • “Nu în ultimul rând, în raport cu dispozițiile legale aplicabile în momentul ridicării bunurilor, reține că, măcar în privința unorra dintre bunurile enumerate în procesele-verbale și borderourile atașate cererii (ex: perechi de ciorapi, maiouri, tricouri, încălțăminte etc) sunt evident întemeiate susținerile reclamantului, în sensul excluderiii acestora de la luarea oricărei măsuri asiguratorii”

Evaluarea la Consignația

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate