Editura Evenimentul si Capital

De ce nu zboară elicopterele de la Interne pentru copiii rătăciți

Deși procedurile îi obligă, polițiștii nu cheamă elicopterele la căutări
Autor: | | 9 Comentarii | 1035 Vizualizari

Inspectoratul General de Aviație are în dotare sisteme de termoviziune, eficiente în operațiunile de salvare. Deși procedurile îi obligă, polițiștii nu cheamă elicopterele la căutări

În 2014, trei copii dispăruți au murit cu zile, pentru că noi n-am fost în stare să ajungem la ei, la timp. Rătăciți între sate locuite de oameni, Emanuel, Claudia și Florin au pierit de frig, ca în mijlocul Siberiei. I-au căutat, două-trei zile, câteva zeci de oameni. Ineficient. Emanuel, Claudia și Florin puteau fi salvați, dacă poliția ar fi cerut un elicopter cu sistem FLIR.

Trei kilometri

Bobic Emanuel avea 2 ani și două luni și a dispărut sâmbătă, 1 martie 2014, în jurul orelor 15.00, din curtea casei sale. Familia lui locuia la marginea comunei Ocna de Fier, Caraș Severin. Mama și-a căutat copilul singură, apoi, ajutată de câțiva vecini. Nu l-au găsit, iar la ora 18.29, tatăl copilului a sunat la 112. La ora 21.30, în zonă au fost aduși doi câini de urmă de la IPJ Timiș. În prima noapte, căutările lui Beniamin au fost sistate în jurul orei 1.00. Era întuneric și era răcoare, 5-6 grade Celsius. Polițiștilor și jandarmilor aduși la scotociri, în timpul lor liber, le era frig și somn. Nimeni nu s-a gândit cum îi era copilului dispărut. Și, dacă s-a gândit, i-a trecut... Emanuel a fost găsit luni, în jurul orelor 14.00, de o bătrână care mergea să adune vreascuri. Trupul lui se afla pe un deal, la 3 km de locul dispariției. Legiștii au stabilit că băiețelul a murit de frig și de foame, decesul survenind cu cel mult 24 de ore înainte de găsirea acestuia.

Moartă în pădure

Grancea Claudia-Nicoleta avea 4 ani și a dispărut marți, 18 martie 2014, din Mărgineni, județul Brașov. Fetița se afla în acea localitate împreună cu unchiul ei, care vindea mături din poartă-n poartă. La un moment dat, el a intrat într-o curte, lăsând-o pe cea mică să-l aștepte afară, pe o bancă. După jumătate de oră, când a ieșit, fetița dispăruse. Era ora 16.30. Unchiul și câțiva săteni au căutat- o pe Claudia pe străzi până în jurul orei 20.30, când a fost sesizată Poliția. „Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Șercaia, împreună cu cei de la posturile de poliție arondate și de la Poliția Municipiului Făgăraș și jandarmi, precum și mai mulți voluntari au căutat fetița, însă, până în prezent, aceasta nu a fost găsită”, se spune în comunicatul remis presei de Poliția Română la 20 martie. Adică, la două zile de la dispariție.

Declarativ, Claudia a fost căutată vreme de o săptămână, la scotociri participând „100 de polițiști și jandarmi”.

Pe 30 iunie 2014, un muncitor forestier a descoperit, din întâmplare, cadavrul fetiței. Era la aproximativ 8-10 km de locul dispariției, în pădurea de lângă mănăstirea Bucium.

Căutări abandonate

Luni, 15 decembrie 2014, la ora 12.10, o femeie din satul Brusturi, comuna Cuieșd (Bihor) a anunțat la 112 că băiețelul ei, în vârstă de 2 ani și 3 luni, a dispărut. Lăsat în grija unei surori mai mari, Puia Florin fusese văzut ultima oară în jurul orei 10.00. Localnicii, care l-au căutat până la sosirea poliției, au mai găsit doar bicicleta copilului, abandonată pe drum. Casa în care locuia Florinel se află la marginea localității, în liziera unei păduri ce se întinde pe un deal, între două sate. Kilometri întregi împăduriți și plini de zone accidentate.

Un caz pierdut

În prima zi, Florinel a fost căutat de o sută de oameni. 15 jandarmi, vreo 30 de localnici și restul polițiști. Câinele de urmă a luat-o înspre pădure, adeverind cele mai negre previziuni. A doua zi, căutările au fost reluate, iar pe 17 decembrie au fost sistate. Niciun copil de 2 ani, dispărut în pragul iernii, doar în teniși și într-o bluză cu mânecă lungă, nu rezistă două nopți în frigul din pădure. „Am cercetat pe toate părțile. Am considerat că distanța pe care am căutat, 5-6 km de locul dispariției, e cea pe care s-ar fi putut deplasa copilul”, ne-a declarat comisarul șef de poliție Iosif Mante, șeful SIC din IPJ Bihor. Florinel a avut o sanșă de două zile și jumătate. Doar pe lumină. I-a fost greu comisarului șef să sisteze căutările?: „Mi-a fost greu, nu mi-a fost greu, asta nu pot să vă spun”. Știe însă că e un caz pierdut, pentru că „ipoteza cea mai plauzibilă e că băiețelul s-a dus în pădure”.

Ce ar trebui schimbat?

Un lucru e clar, sistemul nu funcționează. Și n-ar trebui ca prin malaxorul lui să mai intre viețile altor copii, ca să avem curajul să recunoaștem asta. Că undeva există o eroare. Poate că polițiștii nu se pricep la organizarea operațiunilor de căutare pe teren, iar aceste atribuții ar trebui transferate Jandarmeriei Române, care are o altfel de organizare și altfel de angajați. Poate că, în cazul copiilor rătăciți în spații deschise, greu de acoperit de la sol, cei care coordonează căutările ar trebui obligați să cheme în ajutor, din prima seară, un elicopter dotat cu sistem FLIR. Un lucru e clar, lucrurile trebuie să se schimbe. Pentru că altfel, vom avea pe conștiințe din ce în ce mai multe vieți de copii!

Puteau fi salvați

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate