Editura Evenimentul si Capital

De ce nu îşi respectă Iohannis principala sarcină din fişa postului?

Mălin Bot
Autor: | | 21 Comentarii | 4559 Vizualizari

Retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes i-a atras un val de critici dure lui Klaus Iohannis. Discuţiile pe tema aceasta au acoperit o problemă mult mai gravă: Preşedintele României nu îşi respectă fişa postului, pe sarcina cea mai importantă pentru România.

Iohannis a fost degeaba criticat pentru retragerea decoraţiei „Steaua României” lui Laszlo Tokes, fiind persoana cea mai puţin responsabilă.

Iniţiativa este marca exclusivă a grupului PSD din Consiliul Naţional al Ordinului „Steaua României” şi a fost pusă la cale în perioada de glorie a lui Victor Ponta.

Naţionalismul agresiv era unul dintre instrumentele cu care Ponta trăgea nădejdea să cucerească Preşedinţia României. Aceasta este raţiunea politică pentru care s-a declanşat retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes.

Desigur, extremistul maghiar a oferit toate motivele pentru succesul acestei operaţiuni de imagine, dar nu declaraţiile acestuia au fost scopul pentru care PSD a declanşat totul.

Decizia Consiliului Naţional al Ordinului „Steaua României” care a propus retragerea decoraţiei a fost supusă controlului de legalitate al Justiţiei, după ce Tokes a atacat în instanţă.


 


În iunie 2014, când Ponta era pe cai mari şi aproape avea certitudinea că va ajunge preşedinte, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea lui Tokes, constatând că propunerea de retragere a fost legală.

La finele anului, Ponta a pierdut alegerile şi subiectul a rămas interesant doar pentru Tokes şi instanţa în faţa căreia acesta a făcut recurs. În februarie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Tokes nu are dreptate şi i-a respins acţiunea.

Justiţia a stabilit definitiv şi irevocabil că propunerea de retragere decoraţiei a fost legală. Iohannis a punctat o formalitate şi nimic mai mult.

Desigur, i se poate reproşa că nu a încercat şmecheria de a amâna sine die semnarea actului, însă în rest aceasta nu este un subiect pentru care Iohanis să merite papară.

Subiectul Tokes a acoperit, din păcate, o problemă infinit mai serioasă legată de modul în care Iohannis înţelege să-şi prioritizeze acţiunile în acest mandat: Preşedintele României nu îşi îndeplineşte principalele atribuţii din „Fişa postului”. Despre Constituţia României este vorba.

Articolul 80 stabileşte pentru preşedinte un rol clar:

„Veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.

Pe lângă textul constituţional, acest preşedinte este încărcat şi cu un mandat puternic legat de buna funcţionare a instituţiilor din Justiţie, dat de electorat. Principalul motiv pentru care Iohannis a fost ales pe această funcţie, aşa cum s-a văzut inclusiv în stradă, în noaptea turului doi de scrutin, când Piaţa Universităţii a fost plină, a fost dorinţa majorităţii să nu ajungă şef al statului Victor Ponta, politician perceput ca risc major pentru obiectivitatea Justiţiei.


 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

FACEBOOK

Articole salvate