Editura Evenimentul si Capital

De ce nu îşi respectă Iohannis principala sarcină din fişa postului?

Mălin Bot
Autor: | | 21 Comentarii | 4545 Vizualizari

Retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes i-a atras un val de critici dure lui Klaus Iohannis. Discuţiile pe tema aceasta au acoperit o problemă mult mai gravă: Preşedintele României nu îşi respectă fişa postului, pe sarcina cea mai importantă pentru România.

Iohannis a fost degeaba criticat pentru retragerea decoraţiei „Steaua României” lui Laszlo Tokes, fiind persoana cea mai puţin responsabilă.

Iniţiativa este marca exclusivă a grupului PSD din Consiliul Naţional al Ordinului „Steaua României” şi a fost pusă la cale în perioada de glorie a lui Victor Ponta.

Naţionalismul agresiv era unul dintre instrumentele cu care Ponta trăgea nădejdea să cucerească Preşedinţia României. Aceasta este raţiunea politică pentru care s-a declanşat retragerea decoraţiei lui Laszlo Tokes.

Desigur, extremistul maghiar a oferit toate motivele pentru succesul acestei operaţiuni de imagine, dar nu declaraţiile acestuia au fost scopul pentru care PSD a declanşat totul.

Decizia Consiliului Naţional al Ordinului „Steaua României” care a propus retragerea decoraţiei a fost supusă controlului de legalitate al Justiţiei, după ce Tokes a atacat în instanţă.


 


În iunie 2014, când Ponta era pe cai mari şi aproape avea certitudinea că va ajunge preşedinte, Curtea de Apel Bucureşti a respins acţiunea lui Tokes, constatând că propunerea de retragere a fost legală.

La finele anului, Ponta a pierdut alegerile şi subiectul a rămas interesant doar pentru Tokes şi instanţa în faţa căreia acesta a făcut recurs. În februarie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că Tokes nu are dreptate şi i-a respins acţiunea.

Justiţia a stabilit definitiv şi irevocabil că propunerea de retragere decoraţiei a fost legală. Iohannis a punctat o formalitate şi nimic mai mult.

Desigur, i se poate reproşa că nu a încercat şmecheria de a amâna sine die semnarea actului, însă în rest aceasta nu este un subiect pentru care Iohanis să merite papară.

Subiectul Tokes a acoperit, din păcate, o problemă infinit mai serioasă legată de modul în care Iohannis înţelege să-şi prioritizeze acţiunile în acest mandat: Preşedintele României nu îşi îndeplineşte principalele atribuţii din „Fişa postului”. Despre Constituţia României este vorba.

Articolul 80 stabileşte pentru preşedinte un rol clar:

„Veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.

Pe lângă textul constituţional, acest preşedinte este încărcat şi cu un mandat puternic legat de buna funcţionare a instituţiilor din Justiţie, dat de electorat. Principalul motiv pentru care Iohannis a fost ales pe această funcţie, aşa cum s-a văzut inclusiv în stradă, în noaptea turului doi de scrutin, când Piaţa Universităţii a fost plină, a fost dorinţa majorităţii să nu ajungă şef al statului Victor Ponta, politician perceput ca risc major pentru obiectivitatea Justiţiei.


 

Ce rol credeti ca joaca celebrul domn Mihalache in ecuatia "dezamagirilor" provocate de Klaus Iohannis propriului...

Posted by Malin Bot on Monday, March 14, 2016


Românii l-au ales pe Iohannis în primul rând pentru a se asigura că la Cotroceni ajunge un preşedinte care să vegheze în special la buna funcţionare a Justiţiei, în contextul războiului cu corupţia. Toate semnalele ulterioare ale publicului au venit către Iohannis cu acestă temă predilectă, revoluţia #Colectiv fiind cel mai puternic semnal.

Articolul 80 nu este singurul din Constituţie (Fişa postului preşedintelui) care îi dă şefului statului sarcina de a acorda o atenţie specială Justiţiei.

Articolul 125 îi dă atribuţia de a semna decretele de numire a Judecătorilor şi articolul 133 îl pune pe Preşedintele României să prezideze lucrările Consiliului Superior al Magistraturii la care participă.

Toate aceste articole, combinate, alături de mandatul puternic dat lui Iohannis de alegători îl obligau să pună bunul mers al Justiţiei ca prioritate a mandatului său.

Medierea unei soluţii pentru buna funcţionare a anchetelor penale, după ce Curtea Constituţională a decis că există prevederi neconstituţionale în Codul Penal şi Codul de Procedură Penală trebuia să nu-l lase să doarmă pe Iohannis, din momentul când CCR a emis decizia în această privinţă.

În secunda când CCR a stabilit că se încalcă legea fundamentală, preşedintele avea obligaţia politică şi „profesională” să gestioneze repararea lucrurilor. Orice altceva trebuia să treacă pe planul doi, să fie amânat, contramandat, lăsat deoparte.

Ce a făcut Iohannis?

A plecat într-o vizită de lucru în Israel, de unde ne-a vorbit despre vieţile anterioare. Şi-a neglijat principala sarcină trasată de Constituţie şi electorat într-un moment de criză în Justiţie.

Asta este o problemă uriaşă.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.


VIDEO: Ce cereau cei prezenţi în Piaţa Universităţii după ce s-a ştiut că Iohannis a câştigat, în 17 noiembrie 2014


 
 


Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:


 


Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egaliVezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate