De ce n-ajung banii pentru pensiile românilor care au cotizat

De ce n-ajung banii pentru pensiile românilor care au cotizat

De ani buni, pensionarii care au muncit o viață întreagă și au contribuit la bugetul asigurărilor sociale, când ies la pensie se trezesc cu venituri foarte mici. Situația se explică și prin faptul că din același fond de pensii publice se achită și multe alte „pensii și indemnizații speciale” care ar trebui, de fapt, achitate din alți bani.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că viitoarea Lege a pensiilor nu-i va mai include pe beneficiarii „indemnizației sociale minime garantate de stat”, categorie din care fac parte și persoane care n-au muncit niciodată în viață și nici n-au cotizat la stat.

De ani de zile, organizațiile pensionarilor atrag atenția exact asupra acestui lucru: că noțiunea de „pensionar” include, în România, și categorii care n-au ce căuta în ea. Ei cer, de altfel, ca titlul de „pensionar” să fie atribuit doar persoanelor care au contribuit la asigurările sociale cel puțin 15 ani – stagiul minim de cotizare (sau 35 de ani, stagiul complet)-, cât prevede Legea drept condiție de ieșire din activitate la limita de vârstă.

„Speciali” pe spatele celor care au contribuit

Ne puteți urmări și pe Google News

În România există 13 categorii socio-profesionale care însumează circa 200.000 de persoane, care beneficiază de pensii privilegiate, atrăgea atenția Preda Nedelcu, președintele Federației Naționale a Pensionarilor din România (FNPR), duminică, la România TV. Tot el spunea că aceștia iau, în medie, pensii de circa 4.000 de lei, în timp ce pensionarii normali au de patru ori mai puțin. Făcând calculul, practic aceste persoane „privilegiate” costă bugetul de pensii circa 800 de milioane de lei, lunar! Dar, lor li se adaugă și alte categorii de pseudo-pensionari,

„FNPR consideră că persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă din motive medicale trebuie incluse în evidențele Ministerului Sănătății și plătite din fondurile pentru sănătate”, arăta Federația, într-un comunicat emis cu ceva timp în urmă. Or, conform statisticii CNPP, în ianuarie anul curent erau 561.121 de pensionari de invaliditate, iar pensiile lor au „costat” fondul – în acea lună – exact 343.530.720 de lei.

Doar adunând cât se cheltuie cu cele 13 categorii de „speciali”, și cu pensiile de invaliditate, s-ar putea face economie la fondul de pensii de 1,1 miliarde de lei, o pătrime din cât însumează pensiile celor 3.526.277 de pensionari ieșiți din activitate la limita de vârstă (4,3 miliarde de lei, în luna ianuarie 2018).

Cei mai bogați dintre săraci

Pensia medie plătită din bugetul asigurărilor sociale de stat a fost, în ianuarie 2018, de 1.071 de lei. Însă, conform statisticii CNPP, există discrepanțe mari între unele regiuni ale țării. Astfel, cea mai mare pensie medie din România este în Sectorul 1 al Capitalei – 1.583 de lei-, în timp ce cea mai mică pensie medie din țară - 860 de lei - este în județul Botoșani, urmat de județul Giurgiu, cu 864 de lei.