Editura Evenimentul si Capital

De ce mă doare tăcerea președintelui Iohannis pe tema Bodnariu

Alecu Racoviceanu
Autor: | | 30 Comentarii | 5679 Vizualizari

Nu aștept minuni de la președinți, nu am făcut-o niciodată. Dacă, prin absurd, apare un om capabil de a face minuni cred că are și alte treburi de făcut decât să ajungă la Cotroceni.

 Dar oarece așteptări am de la politicienii vremelnic aflați în funcții de conducere.

Un astfel de caz este cel al familiei Ruth și Marius Bodnariu, iar așteptarea mea este îndreptată către președintele Klaus Iohannis. Nu vreau să tranșeze dosarul dintre autoritățile norvegiene și familia românului, nici să iasă la mitingurile ce se anunță, dar vreau să-i aud o părere articulată, bazată pe date culese din teren, pe căi oficiale, de diplomații români. Vreau să înțeleg de la el, în vremurile astea încețoșate doctrinar, dacă statul român este sau nu apărător al dreptului fiecărei familii de a transmite copiilor propria credință. Natural, atâta timp cât nu încalcă legea și nu folosesc forța pentru a se impune.

Pe scurt, cred că Ministerul Afacerilor Externe poate afla date despre caz, nu un pronostic pe verdictul ce va fi pronunțat, dar măcar o descriere concretă a acuzelor aduse celor doi părinți.

Dacă sunt cercetate eventuale violențe asupra copiilor, oricât de mici, mă aștept ca președintele – purtătorul nostru de cuvânt în materie de politică externă, dar și garant al drepturilor românilor aflați peste granițe – să ne comunice acest lucru și să ne spună că, fiind vorba de o atitudine reprobabilă, statul român se abține de la comentarii. Și – dat fiind contextul actual, estomparea credințelor sub păturile generoase ale urărilor de genul ”Felicitări de Sezon” - vreau ca președintele să sublinieze că, dacă nu ar fi fost vorba de violențe, ci doar de transmiterea unei credințe de la o generație la alta, ar fi făcut eforturi diplomatice pentru ca autoritățile norvegiene să cunoască faptul că statul nostru se declară un susținător al păstrării tradițiilor în familii.

Dacă diplomații români află, însă, că familia Bodnariu e cercetată doar pentru că încearcă să-și transmită credința, mesajul președintelui mi-aș dori să fie și mai dur.

Mai clar, nu aștept de la diplomația noastră să rezolve problema norvegiană. Când au ales să locuiască acolo, acei oameni știau ce au voie și ce nu. Președintele Iohannis e dator cu un mesaj pe această temă pentru că lipsa datelor oficiale ne face să amestecăm violența în familie cu transferul credinței de la o generație la alta, chiar să interpretăm că educarea copiilor în spiritul convingerilor părinților – indiferent care ar fi acestea – contravine regulilor din unele țări civilizate și chiar ar putea deveni un model pentru noi.

Dacian Cioloș a vorbit despre acest caz, dar a spus că nu vrea să pară că se fac presiuni asupra autorităților norvegiene și acest lucru să nu-i dăuneze românului. Că i se asigură asistență juridică lui Tudor Bodnariu. Sunt datele pur tehnice, aflate în dreptul executivului.

Cele care țin de latura morală ar trebui tranșate de președinte și nu pot fi interpretate ca imixtiuni în justiția altui stat, ci ar fi mai mult un mesaj pentru români.

Ar fi doar un semnal că nu vom ceda chiar orice drept. Și că unele dintre ele ne sunt apărate măcar în țară.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate