De ce l-au interceptat procurorii DNA pe Vlad Moisescu în dosarul milionarului Horia Simu

De ce l-au interceptat procurorii DNA pe Vlad Moisescu în dosarul milionarului Horia Simu

Fostul șef al Cancelariei Guvernului, și fost trezorie PNL, Vlad Moisescu, a fost interceptat de procurorii DNA, în baza a două mandate de supraveghere tehnică emise de Curtea de Apel București, în dosarul milionarului Horia Simu- cercetat în arest preventiv în dosarul în care este acuzat de obţinerea unei despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 55 milioane de euro.

Detaliile apar în propunerea DNA de arestare preventivă a avocatului ieşean Constantin Zaharia-Lefter (ex-consilier personal al lui Tudor Chiuariu, în perioada în care acesta era ministru -n.r.), în preznet cercetat sub control judiciar în dosarul lui Horia Simu. Curtea de Apel București a emis mai multe mandate de supraveghere tehnică în acet caz. Acestea autorizau supravegherea video, audio sau prin fotografiere a mai multor persoane, dar și localizarea sau urmărirea prin mijloace tehnice. În cazul lui Vlad Moisescu, procurorii DNA arătau că între politician și Horia Simu există o relație de prietenie. Procurorii arată că Ingrid Zaarour ar fi fost numită la șefia Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor la propunerea lui Moisescu, chiar în perioada în care Simu achiziționa mai multe drepturi litigioase. Procurorii aveau suspiciunea că Moisescu ar fi putut urgenta şi facilita rezolvarea cu prioritate a dosarului de retrocedare depus de Horia Simu.

 

Cum a picat avocatul pe mandat

Ne puteți urmări și pe Google News

Alături de Vlad Moisescu, printre cei supravegheați de DNA era și Zaarour. Detaliile apar în aceeași propunere DNA de arestare preventivă a lui Lefter. Din exploatarea mandatului de supraveghere tehnică, a rezultat că la data de 03 iulie 2015, ora 12:10:43, Zaarour a primit un sms de la avocatul Lefter: „Bună Ingrid ! Sper că eşti bine ! În principal, te-am sunat să te întreb dacă ştii dacă am făcut parte şi eu din componenţa comisiei la data de 28.02.2008. Dacă ştii, te rog da-mi un sms ”. De asemenea, în aceeaşi zi, respectiv 03.07.2015, la ora 19:29:58, Zaarour a recepţionat un alt sms de la Lefter: „Confirmă măcar că eşti bine !”. În data de 3 iulie 2015, Lefter a încercat să o contacteze telefonic pe Zaarour de mai multe ori, acţiuni rămase fără rezultat.

Pe data de 4 iulie 2015, Lefter a stăruit în încercarea de a o contacta telefonic pe Zaarour, astfel încât la ora 16:13:01, avocdata acesteia a purtat o convorbire cu Lefter, ocazie cu care aceasta i-a comunicat interlocutorului Zaarour nu are voie să ia legătura cu acesta şi ca atare aceasta nu poate vorbi cu el. În continuarea discuţiei, în pofida celor transmise de avocat Lefter şi-a manifestat interesul iniţial, menţionat în mesajul din ziua anterioară, prin folosirea unor exprimări incomplete disimulate prin manifestarea unei îngrijorări faţă de starea de sănătate a fostei șefe a ANRP, încercând de fapt să afle care este situaţia sa în dosarul de urmărire penală al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

 

Dosarul lui Vlad Moisescu

Vlad Moisescu este cercetat la DNA într-un alt dosar. El este acuzat că ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind "comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1".

Banii primiţi de la reprezentanţii firmelor cărora li se atribuiau preferenţial contractele ar fi fost împărţiţi, 30% ajungând la primarul Chiliman, câte 15% la Moisescu, Costescu şi Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenţa de 15% ar fi fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcţionarilor care au sprijinit, în diferite modalităţi, la derularea activităţilor ilicite, se arată în documente ale anchetatorilor.

 

Dosarul lui Horia Simu

Horia Simu, în prezent arestat, este suspectat că, în perioada 2006 - 15 ianuarie 2008, a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), prin depunerea la un dosar de despăgubire a unui imobil a mai multor înscrisuri, printre care o adeverinţă medicală şi o expertiză extra-judiciară din 2006 întocmită de expertul Zizi Dumitrescu, prin care s-a prezentat fals o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului, pentru a acredita ideea de imposibilitate de restituire în natură şi de urgenţă în soluţionarea dosarului, potrivit procurorilor.

Aceleaşi documente au fost depuse anterior şi la emiterea dispoziţiei primarului general al Capitalei din 9 iulie 2007, respectiv a avizului de legalitate a Prefecturii Bucureşti din 7 septembrie 2007.

Astfel, cu acceptul dat supraevaluării făcute de evaluatorul Alexandru Florin Hanu şi cu aprobarea de către Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale, s-ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu de 55.144.265 de euro, respectiv peste 200.600.000 de lei, sumă primită de Horia Simu în mod necuvenit.

Horia Simu a cumpărat drepturile litigioase asupra terenului de la Mihaela Cojocaru, domiciliată în SUA.