Editura Evenimentul si Capital

De ce este nevoie, mereu și oricând, de un împărat Huan. Taurii nu trebuie să exagereze, Săgetătorii pot convinge cu ușurință. Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3805 Vizualizari

Mereu este nevoie un simbol care să concentreze energiile nației, de ceva inefabil, împăratul Huan, de exemplu. Roata vieții se învârtește și morile zeilor o să înceapă să macine, ele macină rar, dar infinit de fin - nu aveți grijă, păstrați speranța, ceva minunat poate oricând să se întâmple, dacă vreți cu tărie acest lucru.

 

 

 

HOROSCOP Pe 7 iunie s-au născut Paul Gauguin, Tom Jones, Prince, Rocky Graziano, Virginia Apgar, Dean Martin, Henri Coandă, Prințul Radu (Duda).

Pe 7 iunie sunt Sfinții: Teodot, Antim, Zenaida şi Sebastiana.

Dragi lupi, padwani și hobbiți, Huan este numele unui împărat legendar al Chinei. Roata, apa caldă şi mersul pe jos au fost inventate de enigmaticul conducător. Și comentariile la ”I Ching”. Și multe altele.

Studiile sino-sovietice de acum mai bine de 50 de ani, când cele două mari puteri se iubeau mult, au ajuns la concluzia că, probabil, împăratul Huan nici nu a existat, fiind vorba de o locuţiune populară de genul „De la taica Noe...”. Ideologia vremii nu permitea o abundenţă de împăraţi inventatori şi simplificarea lucrurilor era pe gustul maselor populare amorfe şi inculte.  Cu  mare surprindere s-a constata mai târziu, în urma săpăturilor arheologice, că acum mai bine de cinci mii de ani a existat, într-adevăr, un împărat Huan, arhetipul civilizator al Chinei.  Calendarul, „Cartea Schimbărilor”, organizarea în provincii, armata permanentă, irigarea orezului şi aşezarea capitalei într-un loc strategic, dar uşor accesibil şi mai ales într-o zonă telurică benefică – iată câteva dintre realizările miticului Împărat Huan. 

Se spune că unificarea imperiului nu a fost nici uşoară şi nici repede înfăptuită. Zeci de ani i-au trebuit longevivului împărat – cronicile spun că a trăit 107 ani – ca să cucearească, anexeze sau să cumpere una câte una provinciile care compun astăzi imensa Republică a Chinei.

HOROSCOP  Sinologii ascund cu grijă faptul că o bună bucată a părţii din vestul Chinei de azi era locuită de populaţii de rasă albă, probabil chiar indo-europeni, care au fost împinse în vest şi în sud, amestecându-se apoi cu băștinaşii.  În toată această operă imensă de unificare în care asasinatele, trădările şi comploturile au fost monedă curentă de schimb, împăratul Huan nu s-a implicat direct în niciuna dintre acţiuni. Cu toate că era tot timpul aproape de teatrul operaţiunilor militare sau în inima vreunui complot, împăratul Huan împingea mereu în faţă un general arătos, sau un guvernator iscusit. Nu, nu era vorba de echipă, ci de ceva mai mult. Huan descoperise că inefabilul, necuprinsul,  lucrurile neprecizate şi înconjurate de mister sunt o armă formidabilă, iar dacă era vorba de o persoană, omul respectiv se bucura de o faimă şi o putere de convigere absolute. Deja se formulase conceptul de împărat-zeu, „Fiul Cerului”, atât de folosit în Egipt, Mexic sau Peru, în antichitate. Trebuie însă ca această tehnică de management politic să se potrivească cu profilul psiho-somatic al populaţiei respective, gata să accepte minunea întotdeauna, dar sub forme şi ipostaze diferite. De exemplu grecii nu au acceptat niciodată ascendenţa divina a unui conducător de-ai lor. Când Alexandru cel Mare s-a declarat zeu, l-au otrăvit, macedonenii au zis că și-a pierdut mințile.  Huan nu prea avea de unde să ştie mitologia grecescă, iar cu materialul uman care îl avea la îndemână, ideea cu „Fiul Cerului” i s-a părut cea mai bună. Probabil că motorul concepţiei ideii a fost de tipul vechii vorbe româneşti „Dacă te bagi în troacă, te mănâncă porcii!”, dar împăratul Huan a fost departe de a lăsa totul la voia întâmplării sau la latitudinea unor delegaţi. El nu părea că se băga în troacă, iar dacă porcii nu ştiau că este în troacă, nu aveau cum să-l manânce!

Împăratul Huan este un bun exemplu de disimulare inteligentă cum ar fi spus Maestrul meu. „Poţi ieşi din orice înfruntare cu un inamic pe trei căi : aliază-te cu alţii, eventual mai puternici şi împinge-i în faţă; plânge-te de loviturile inofensive şi nu da nici un semn când ai fost într-adevăr atins; crează o a treia parte care pare că te atacă atât pe tine cât şi pe duşmanul tău şi foloseşte-te de prilejurile astfel create !” – spunea înţeleptul sufi; dar tot el spunea : „...seninătatea şi liniştea sunt bunul cel mai de preţ. Dacă ai duşmani, scapă repede de ei ca să-ţi păstrezi starea de echilibru interior și să te ocupi de ceea ce contează!”

Dacă aș avea timp v-aș arăta că fiecare mare popor are ceva corespondent inefabilului împărat Huan. Un simbol, un concept intrinsec, receptat de națiunea respectivă în mod unitar. Noi, nu avem! Dar ca să răzbești în întunericul istoriei trebuie să ai, oricând și mereu, ceva similar împăratului Huan. Eu, în nimicnicia mea, am crezut că apelul la geto-daci, la lupi, poate furniza conceptul necesar, baza, temelia pe care să ne clădim. Dar, cred că am greșit, foarte puțini mai pot să fie cei mai drepți și mai curajoși.

Mai mult, acum n(i)etcultura înlocuiește cartea, erudiția și spiritul enciclopedist. Așa, ce să mai mă mir că oaia poate deveni simbolul unei nații de lupi? Am fost lupi, eu încă mai mă văd lup, dimineața, în oglindă, când încă nu mi-am pus masca de om civilizat, adică învins și dresat. Mă simt ca Starry Night, medicine man din rezervația națiunii navajo. Și lui și mie, ni s-au furat țările de sub picioare!

Dar roata vieții se învârtește și morile zeilor o să înceapă să macine, rar, dar infinit de fin, nu aveți grijă, păstrați speranța, ceva minunat poate oricând să se întâmple, dacă vreți cu tărie acest lucru, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

                                                    

                                                          ⃰    ⃰    ⃰

 

HOROSCOP

 

BERBEC  Trebuie să fii pregătit psihic pentru schimbările care se profilează, dar eşti gata să-ţi respecţi promisiunile făcute şi cauţi serios mijloace şi oameni ca să te poţi ţine de cuvânt. Eşti pregătit moral şi material pentru schimbările care se profilează şi, în sinea ta, eşti mândru şi mulţumit pentru că vremurile nu te iau pe nepregătite. În activitate, la munca de zi de zi, eşti creativ şi inspirat în a găsi metode care să-ţi simplifice şi să-ţi uşureze viaţa profesională. Trebuie să fii mai reţinut şi să nu trâmbiţezi adevăruri care dor – acest lucru în domeniul sentimental. Nu exagera problemele de sănătate şi nu lua aiurea medicamente neprescrise de medic.

 

TAUR  Păstrează prieteniile de afaceri strict convenţionale şi nu exagera cu confesiunile. În hotărârea ta de azi în domeniul financiar, al banilor, se poate vedea experienţă şi maturitate. Bravo! Modul în care abordezi astăzi relaţiile de serviciu denotă că ai învăţat din greşelile trecutului. Totuşi, trebuie să fii mai calm şi mai destins ca să poţi aborda problemele care îţi frânează activitatea profesională şi îţi influenţează negativ cariera. În hotărârea ta de astăzi în modul cum să gestionezi banii se poate vedea experienţă şi maturitate. Ceea ce te bucură şi îţi face cinste! Pe seară trebuie să respecţi nişte reguli, nişte convenţii sociale, nu fă figură lungă, este spre binele tău şi imaginea ta bună.

 

GEMENI   Pune-ţi problemele profesionale într-o prioritate şi ordine firească şi aranjează astfel lucrurile încât să-ţi satisfacă interesele tale! Domeniul sentimental este avantajat de conjunctură. Poţi evita, cu siguranţă, o situaţie neplăcută, prin amânarea unor întâlniri sau prin reprogramarea unor evenimente. În a doua parte a intervalului trebuie să dai dovadă de prudenţă şi chiar suspiciune în analiza unor veşti şi informaţii. Perioada zilei de astăzi nu este foarte rea, dar nici cea mai buna din viaţa ta, exceptând domeniul amorului! Mai este un aspect minor negativ, dar pe care îl interpretez ca pe o obosela cronică sau o oarecare stare de disconfort faţă de vreme, vremuri şi oameni. Odihneşte-te mai mult şi oferă-ţi mediul şi anturajul care îţi face plăcere. Dacă poţi!

 

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
21:51 „Dumnezeu mi-a dat dreptate!” SCHIMBARE DRAMATICĂ în cazul lui Mircea Cosma. ŞOC PENTRU DNA! Judecătorii au acceptat probe 21:00 De ce-l apără președintele României pe procurorul interlop Portocală, zis și Zdreanță. România lui Cristoiu 16:53 „DUMNEZEII” DE LA DNA PLOIEȘTI. După Onea și Portocală, a intrat în acțiune și Giluela Deaconu! Cum se fabrică INSTANT UN DOSAR 13:13 DEZVĂLUIRI-BOMBĂ! Cine este al 4-lea procuror din înregistrările lui Cosma și cui i s-a mai pregătit UN DOSAR 07:30 Justiția e oarbă sau are orbul găinilor? 22:38 Alte NEREGULI INCREDIBILE la DNA Ploieşti! Vlad Cosma a explicat CUM ERA INSTRUIT să fie consecvent. REACŢIA JUDECĂTORILOR, de neuitat 22:24 Teribilul ROL FALS JUCAT de Dragnea şi CAMUFLAJUL din spatele REVOCĂRII ŞEFEI DNA. Se ştie deja DECIZIA LUI TOADER pentru Kovesi 20:18 STENOGRAME EXPLOZIVE cu procurorul DNA Mihaiela Iorga Moraru și un PERSONAJ CELEBRU. Un nou scandal în Justiţie 20:08 Laura Codruţa Kovesi, din nou la ATAC. Ce planuri are ŞEFA DNA? Breaking News! 18:36 VIOLENȚE la protestul din fața DNA. Mălin Bot, o nouă încăierare cu jandarmii! Informații de ultimă oră! 18:23 DEZVĂLUIRI-BOMBĂ! Kovesi A MINȚIT ÎNCĂ O DATĂ. Documentul care o incriminează 14:28 BĂSESCU tranșează scandalul DNA Ploiești. SFAT VITAL pentru Iohannis: „CEREAM imediat O ANCHETĂ”! 11:13 Elena Udrea, ATAC la Kovesi: NU vreau să fiu EXECUTATĂ. O să fiu aceeași și dacă intru la PUȘCĂRIE 11:08 Laura Codruţa Kovesi, în centrul unui NOU SCANDAL. Inspecţia Judiciară efectuează VERIFICĂRI. News Alert 15:21 MITING LA COTROCENI. Abuzurile procurorului Portocală AU STÂRNIT PSD. SCANDAL la POARTA LUI Iohannis. Update 15:05 DOVADA care o incriminează pe șefa DNA. Vlad Cosma: „Kovesi A MINȚIT”. Apar NOI DEZVĂLUIRI 11:49 Toader, Kovesi, raportul şi revocarea, MISTER ELUCIDAT! CE SE POATE FACE şi ce nu? Un fost ministru al Justitiţiei A LĂMURIT TOTUL 11:09 Adevărata VULNERABILITATE a șefei DNA. MARILE ȘPĂGI și MARILE AVERI, „uitate” de Kovesi. Atacul neașteptat al unui jurnalist 08:48 NOI informații în SCANDALUL DNA. Daniel Savu CONTRAATACĂ. Ce le pregătește procurorului „Portocală” și lui Lucian Onea 15:39 Inspecția Judiciară a CSM s-a SESIZAT din oficiu. Verifică DEZVĂLUIRILE lui Vlad Cosma despre DNA Ploiești și procurorul „Portocală”

Articole salvate