Editura Evenimentul si Capital

De ce este Erdogan ÎNFURIAT pentru că Putin apasă pe „BUTONUL Kurd”?

Putin și Erdogan, doi dictatori
Autor: | | 13 Comentarii | 7094 Vizualizari

Diferendele Rusiei cu Turcia merg dincolo de doborârea avionului Su-24, odată ce dorința Moscovei, de a-și spori prezența în Orientul Mijlociu, vine în conflict cu intenția Turciei de a face același lucru, se arată într-o analiză Stratfor.

Rusia știe exact ce butoane ale adversarilor geo-politici să apese. De când Rusia a doborât avionul de luptă Su-24 – exacerbând o rivalitate și așa tensionată pentru dominarea regională – Moscova a decis să aplice Ankarei pedepse de natură politică și economică.

În tentativa de a irita și mai mult Turcia, Rusia își folosește influența considerabilă acționând asupra unui punct foarte sensibil pentru Ankara: kurzii.

Miercuri, 23 decembrie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, îl primește pe Selahatin Demirtaș, liderul Partidului Democrat Popular, formațiunea kurdă cea mai influentă din Turcia.

Potrivit lui Demirtaș - care a făcut anunțul vizitei, sâmbătă, în timp ce se afla în provincia Diyarbakir, principalul câmă de luptă între forțele turce și kurde – PDP își va înființa un birou la Moscova.

Politicienii susțin că el poate face ceea ce președintele turc Erdogan nu poate: să repare relațiile cu Rusia.

Ceea ce nu s-a spus, totuși, este că Demirtaș vrea să-i demonstreze lui Erdogan forța politică pe care o au kurzii, și care nu poate fi eludată în alegeri sau zdrobită pe stradă.

Întâlnirea, la cel mai înalt nivel diplomatic între ruși și turci, după ce relațiile dintre Moscova și Ankara s-au deteriorat luna trecută, are loc după ce Kremlinul a refuzat categoric o reconciliere.

La urma urmei, diferendele dintre Moscova și Ankara merg mai departe de doborârea avionului, odată ce dorința Moscovei, de a-și spori prezența în Orientul Mijlociu, vine în conflict cu intenția Turciei de a face același lucru.

Rusia știe că prin sprijinirea kurzilor slăbește Ankara. În acest scop, Rusia a insistat săptămîna trecută că Partidul Uniunii Democrate al kurzilor sirieni, asociat cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), trebuie să aibă rezervat un scaun la masa negocierilor, alături de opoziția din Siria.

În octombrie, Rusia a invitat grupul kurd sirian să deschidă un birou la Moscova, subliniind dorința de a se coordona cu PUD și cu guvernul sirian pentru a lupta împotriva Statului Islamic.

De curând Rusia a început să sprijine militar milițiile PUD, cunoscute sub numele de Unitățile de Apărare Populare, în lupta lor împotriva ISIS și a rebelilor care ocupă teritoriul din jurul orașului Azaz.

Însă kurzii sirieni s-au grăbit să dezmintă informația, temându-se să recunoască un ajutor pe față din partea Moscovei. Perfect logic, dacă ținem cont de importanța sprijinului Statelor Unite canalizat prin Forțele Siriene Demcratice.

Participarea Unităților de Apărare Populare la negocieri ar putea duce la o autonomie kurdă în nordul Siriei, zonă care ar putea deveni un important bastion pentru activitatea kurdă, de unde PKK ar putea organiza lovituri. Aceasta ar reprezenta o perspectivă groaznică pentru Turcia, și Rusia o știe prea bine.

Pentru Demirtaș, o întâlnire cu ministrul rus de Externe demonstrează importanța Partidului Democrat Popular și potențialul său de a obține același sprijin din partea Moscovei de care PKK se bucură de zeci de ani.

În timp ce Statele Unite și Europa Occidentală numesc PKK organizație teroristă, PDP este un partid politic legal, cu reprezentare în Parlamentul turc. Deși PDP s-a distanțat oficial de PKK, ambele formațiuni împărtășesc anumite idealuri comune.

Rusia are o istorie bogată a sprijinului pentru PKK și alte formațiuni kurde. PKK a fost creat în perioada sovietică și avea aceeași doctrină comunistă cu Moscova. URSS a oferit cu regularitate adăpost populației kurde. Primul film kurd, mut și alb-negru, despre un tânăr care o apără pe logodnica sa de răutatea boierului local, a fost produs în URSS în 1926.

Sovieticii au oferit ajutoare pentru presa și propaganda kurdă încă din anii 1940. În anii 1980, aliata URSS, Siria, a oferit adăpost PKK, iar partidul a existat legal în Rusia post-sovietică în anii 1990.

Amestecul Rusiei între Turcia și kurzi are loc într-un moment foarte sensibil. După suspendarea armistițiului dintre regimul de la Ankara și PKK, în luna iulie, confruntările dintre forțele turce și kurzi au fost escaladate.

Săptămâna trecută, armata turcă a lansat una dintre cele mai importante operațiuni interne împotriva PKK din ultimii ani. Ankara a desfășurat circa 10.000 de oameni, sprijiniți de tancuri. Erdogan a promis că-i va „anihila” pe membrii PKK în cuiburile lor.

De la suspendarea armistițiului, au fost instituite numeroase interdicții de circulație, iar mii de oameni și-au pierdut viața în ciocnirile violente, inclusiv bomnardamente aeriene turce asupra PKK în Kurdistanul irakian.

Acum odată cu sprijinul fățiș al Moscovei pentru kurzi, Ankara se vede confruntată cu o nouă realitate. O creltere a prezenței kurzilor pe scena politică a Turciei poate repune pe tapet chestiunea autonomiei, în timp ce zona controlată de kurzi în nordul Siriei poate constitui o bază pentru lansarea de operațiuni împotriva Ankarei.

De asemenea, țelul Turciei de a-și mări influenței în Orientul Mijlociu nu are deloc nevoie să fie distrasă cu probleme și tensiuni interne.

Până acum, Ankara a eșuat în a dezescalada conflictul cu Rusia pentru că a refuzat să admită că a greșit când a doborât avionul rus, prin formularea de scuze și plata unor compensații. Drept urmare, Moscova a răspuns cu sancțiuni vizând exporturile Turciei și cu acuzații privind legăturile lui Erdogan cu ISIS.

Rusia este expertă în a identifica punctele slabe ale adversarului și apoi exercitarea de presiuni. În cazul Turciei, Rusia a descoperit „punctul kurd”. El este ilustrat perfect de un proverb rus, citat luna aceasta de un ziarist turc, Cengiz Candar, de la cotidianul Radikal: „Dacă inviți un urs la dans, nu tu vei fi cel care hotărăște când se termină dansul, ci ursul.”
Alte articole din categoria: ISIS

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate