Editura Evenimentul si Capital

De ce e Europa impotentă în fața terorismului islamist | ANALIZĂ EVZ

Autor: | | 48 Comentarii | 7378 Vizualizari

Cu fiecare atentat care are loc în Europa, opinia publică află că islamiștii care l-au pus la cale au fost implicați, într-o formă sau alta, și în atacurile precedente. În ciuda acestui fapt, autoritățile de forță din statele UE, în special serviciile secrete, se dovedesc incapabile preîntâmpine masacrele. Acest lucru este plauzibil și în viitor.

Așa stau lucrurile și cu atentate din Bruxelles. Principalii suspecți, Mohammed Abrini și Najim Laachraoui, au fost implicați direct în atacurile de la Paris, din 13 noiembrie 2015. Cu toate acestea ei nu au fost arestați la timp, astfel încât vărsarea de sânge din capitala Europei să nu aibă loc.

Mohammed Abrini, de 31 de ani, belgian de origine marocană, a fost înregistrat, cu două zile înainte de atacurile din Paris, de camerele de supraveghere la o benzinărie din nordul Franței, împreună cu Salah Abdeslam, cumpărând sucuri. Najim Laachraoui a fost plecat în Siria, în februarie 2013, unde se presupune că a urmat un stagiu de pregătire teroristă. S-a întors în Europa, dar nicio autoritate nu l-a luat la întrebări. Fatalitate. Anul trecut a participat activ, împreună cu Salah Abdeslam, la punerea în scenă a atentatelor de la Paris. Cu două luni înainte, în septembrie 2015, cei doi au călătorit nestingheriți prin Europa, fiind legitimați la granița ungaro-austriacă. E drept că Laachraoui a folosit o dentitate falsă, dar asta nu e o scuză pentru faptul că autoritățile l-au scăpat printre degete. În bazele de date ale autorităților există dovada legăturii dintre ei. 

De aici se nasc câteva întrebări legitime: ce au făcut autoritățile belgiene și franceze după atentatele de la Paris? Ce au păzit atâtea luni de zile? I-au intocmit lui Abdeslam harta relațională, cum se spune în limbajul ofițerilor de informații? Dacă da, de ce nu au luat măsuri împotriva lui Najim Laachraoui? De ce nu a fost arestat înainte să pună la cale atentatele de la Bruxelles? Mi-e teamă că răspunsul la toate aceste întrebări este negativ

Jurnalistul Cristian Pantazi, de la Hotnews.ro, lansează pe pagina sa de Facebook o informație care, dacă este veridică, este de o gravitate foarte mare. Potrivit lui Pantazi, ”Bashar al Assad (președintele Siriei- n.red.) a vrut prin 2011- 2012 să dea țărilor din UE lista cu cetățenii europeni care au fost la antrenament cu jihadiștii în Siria”. ”Cerea la schimb să fie lăsat în pace. Europenii nu au vrut, fiind convinși că Assad va pica. Patru ani și câteva zeci de mii de morți mai târziu, cetățenii europeni "școliți" în Siria au declanșat iadul în UE, Assad e bine mersi, Rusia e și ea câștigată din toata povestea, UE e pe cale să facă implozie sub presiunea atentatelor și a milioanelor de refugiați din Siria”, a scris jurnalistul Hotnews.ro 

O întrebare legitimă și esențială este: sunt monitorizați strict europenii de origine musulmană care revin în țările lor, după ce merg în Siria pentru a se radicaliza, a se antrena sau a lupta alături de combatanții Statului Islamic? 

Din nefericire, este evident că autoritățile din țările membre UE sunt incapabile să asigure securitatea cetățenilor lor. Există mai multe motive pentru care autoritățile europene nu reușesc să gestioneze pericolul terorismului islamic. Cauzele sunt extrem de complicate, iar rezolvarea acestei probleme este departe de a deveni realitate.

1. Politicienii europeni refuză să recunoască și să-și asume eșecul integrării musulmanilor în Europa.  Majoritatea atentatorilor sinucigași sunt cetățeni europeni de origine arbă, de generația a doua sau a treia. Ei sunt ”bombele vii” pe care ISIS le folosește pentru a duce la bun sfârșit atentate în Europa. Ei sunt principalele victime ale radicalizării islamice. Părinții sau bunicii lor sunt cei care au reconstruit, Franța, Belgia sau Germania după război. Au fost aduși din fostele colonii pentru a contribui la refacerea și dezvoltarea economiilor țările europene, secătuite de conflagrația mondilă. Acesta a fost scopul pentru care au fost acceptați de țările lor adoptive. Din păcate, arabii veniți în Europa după Al Doilea Război Mondial nu s-au integrat în societățile europene. Ba chiar le-au enclavizat, ceea ce a dus la apariția unor probleme sociale fără precedent. Arabii nu s-au amestecat cu cetățenii țărilor UE, ci și-au creat ghetouri musulmane sărace la marginea orașelor. Copiii, nepoții lor s-au născut în aceste ghetouri, marginalizați social din start. Sărăcia, șomajul, lipsa incluziunii sociale, lipsa de perspectivă au fost realități cu care au trebui să se confrunte. Criza economică a agravat lucrurile. În aceste condiții, tinerii musulmani s-au refugiat în religie. Nu degeaba ISIS, folosește Islamul pentru a-i transforma în uneltele terorii. 

În tot acest timp, politicienii europeni, în special cei de stânga mult mai numeroși, au susținut sus și tare că integrarea socială a musulmanilor nu a eșuat. Că, din contră, este un proces de succes chiar. Au negat realitatea palpabilă. O parte din electorat nu s-a lăsat păcălită, cealaltă parte a propagat minciuna, pentru că ea corespundea crezului său politic. Această atitudine a alimentat extremismul de dreapta, xenofobia, abordările fasciste. Atentatele au radicalizat și mai mult societățile. Spirala urii a fost alimentată. Angela Merkel a invitat și mai mulți musulmani în UE, iar falia din interiorul Uniunii s-a adâncit. 

2. Ipocrizia politicienilor a dus la modelarea unor politici publice nepotrivite. Neasumarea eșecului integrării musulmanilor în societățile europene a generat politici publice nepotrivite. Încurajarea multiculturalismului a fost unealta prin care politicienii europeni au încercat în zadar să-i integreze pe musulmanii, deși semnele că acest lucru este imposibil erau evidente. Comunitatea arabă a fost discriminată pozitiv, în detrimentul restrângerii unor drepturi ale populației europene majoritare. Acest lucru a alimentat frustrarea socială, sentimentele anti-arabe.  Pe măsură ce atentatele s-au înmulțit, paranoia în rândul politicienilor a crescut. S-au făcut noi și noi concesii în speranța că musulmanii, în special cei tineri, își vor găsi locul în societățile europene, că nu se vor mai simți marginali, că nu vor mai fi vulnerabili în fața pericolului radicalizării islamice. 

Pentru că nu li s-au putut oferi locuri de muncă, statele europene au investit masiv în protecție socială. Familiile musulmane au primit sume considerabile de bani sub formă de ajutoare sociale, pentru a le asigura un trai decent. S-a sperat că prin combarerea sărăciei va fi combătut terorismul. Nu a fost așa, pentru că asistații sociali s-au simțit și mai marginaliați. Cum te poți integra social dacă stai acasă, pe bani mulți e drept, dar ești captivul ghetourilor pe care ți le-au creat, al zidurilor pe care singur ți le-ai ridicat? Fără mobilitate pe piața forței de muncă, tinerii musulmani au rămas cu sentimentul excluderii sociale. 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate