Editura Evenimentul si Capital

De ce au eșuat americanii în războaiele ultimelor decenii

Autor: | | 21 Comentarii | 3613 Vizualizari

Când se pierd războaie, e fie vina armatei - pregătirea sau dotarea slabă, comandanți incompetenți, tactici ineficiente – fie strategia, gândită de liderii civili, este proastă.

O analiză din revista Newsweek des crie câteva motive pentrucare intervențiile militare ame ricane recente nu au transformat succese tactice în victorii strategice. Incompetența, dezorganizarea, judecata proastă și neglijarea contrainsurgenței au fost câteva greșeli ale administrațiilor Bush și Obama.

ÎNCREDERE EXCESIVĂ ÎN DEMOCRATIZARE

Președintele George W. Bush și consilierii săi credeau că guvernele ostile din Afganistan și Irak puteau fi înlocuite cu regimuri democratice, capabile să mențină ordinea în plan intern și să distrugă extremiștii. N-au trimis multe trupe pentru a învinge insurgenții, după schimbarea regimului. Voiau să păstreze soldații americani acolo doar pentru scurt timp. Nu cunoșteau, însă, realitatea din teren, nu înțelegeau facțiunile existente și subestimau dificultățile în instaurarea democrației liberale în societăți cu tradiții autoritare.

ALEGEREA PROASTĂ A ALIAȚILOR

Bush și Obama și-au ales greșit aliații, de multe ori, în țările în discuție. Istoria a arătat, în locuri precum Botswana, Chile sau Kosovo, că liderii reprezintă un factor crucial pentru viabilitatea noilor democrații. În Irak, administrația Bush a exclus din guvernul post-război Baathiștii și ofițerii, aducând la putere exilați, politicieni șiiți și outsideri - o soluție greșită. Guvernul de la Bagdad nu avea guvernatori, șefi ai poliției și ofițeri care să facă față insurgenților. În Afganistan, Bush l-a adus pe putere pe Hamid Karzai, ale cărui calități de lider au fost supraestimate și care a fost acuzat de incompetență și corupție. În Libia, Obama a susținut rebelii, despre care știa foarte puține lucruri și care erau prea slabi pentru a controla țara. Abed Rabbo Mansour Hadi, pe care Obama l-a sprijinit la conducerea Yemenului, a fost incapabil să respingă atacurile insurgenților Houthi. La fel în Siria, rebelii, susținuți de americani, sunt ineficienți și mulți au dezertat spre grupările extremiste.

CONTRAINSURGENȚĂ PREA RAPIDĂ

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate