Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

De ce a renunțat Klaus Iohannis la pledoaria pentru ridicarea MCV?! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 5 Comentarii | 3068 Vizualizari

Într-una din zilele trecute, discutam cu un confrate mai tînăr despre enigma primului an de mandat al lui Klaus Iohannis: Absența președintelui din spațiul dezbaterii publice pătimașe a unor probleme care ating, nu de puține ori, nivelul celor de interes național.

Ori de cîte ori apar nedumeriri în legătură cu Muțenia istorică a lui Klaus Iohannis, frizerii și coafezele din PNL se grăbesc să invoce exemplu Traian Băsescu, justificîndu-l pe actualul președinte prin nevoia de a nu-l mai repeta pe fostul.

E un argument neghiob, unul dintre acele produse slinoase ale slugărniciei față de Jupînul de la Cotroceni aduse în PNL de vizitii de la PDL.

Nimeni nu spune că președintele de azi trebuie să se certe de dimineață pînă seara cu toată lumea.

Președintele României, prin alegerea sa prin vot direct și universal, prin condiția sa de personalitate deasupra partidelor și de arbitru al ciondănelilor interne, dispune de o autoritate morală însemnată, pe care o poate, ba chiar trebuie, s-o folosească pentru a orienta opinia publică în direcțiile corecte ale contemporaneității.

De ce nu iese Klaus Iohannis în spațiul public?

Mai tînărul confrate insista, ca și alți jurnaliști, pe explicația dată de incapacitatea de a face față unui interviu.

L-am contrazis.

Nici vorbă de așa ceva.

Cu puțin înainte de declanșarea campaniei electorale din 2014 am fost prezent, ca secund, la interviul luat de Rareș Bogdan lui Klaus Iohannis. Nu se poate spune că l-am menajat în materie de întrebări incomode. Aveam și avantajul de a fi printre puținii care-i citisem cartea Pas cu pas, în variantă electronică, trimisă de Eduard Hellvig, la vremea respectivă șef în echipa de campanie.

Klaus Iohannis a avut o prestație excelentă.

Și cînd spun excelentă mă gîndesc la firescul răspunsurilor, lucru mai rar la politicienii noștri, gata să rumege în direct așchiile clișeelor lemnoase.

Interlocutorul n-a ocolit nici un răspuns, inclusiv cel cerut de opinia publică în chestiunea acuzațiilor că n-are copii.

Dintre toate răspunsurile mi-a plăcut cel mai tare răspunsul la întrebarea mea despre locul și rolul României în UE și în NATO.

Nu era o întrebare în dorul lelii.

România e membră UE din 2007 și membră NATO din 2004. Suficient timp pentru ca sindromul celui primit cu greu, ca o favoare făcută unui sărăntoc de către un Bogătaș să dispară. Și cu toate acestea, România rămîne mai departe un membru al UE de o modestie înduioșătoare, un executant umil al dispozițiilor date de Bruxelles, un membru absent din marile dezbateri la nivel de UE dar mai ales un membru care sacrifică în chip automat interesele proprii în favoarea intereselor altora.

La această întrebare, Klaus Iohannis mi-a dat un răspuns pe care-l evoc ori de cîte ori vine vorba de nevoia unor schimbări în politica noastră de membri ai UE:

Sîntem și noi pe acolo!

De ce sîntem și noi pe acolo?

Răspunsul ni-l dă tulburarea stîrnită în România de Raportul MCV de anul acesta, tulburare prin nimic deosebită de cea din anii anteriori.

Pe cristoiublog.ro am publicat un pamflet în care comparam reacția elitei noastre cu cea a unor babuini în țarcul cărora a venit Îngrijitorul cu banane într-o mînă și cu bice în cealaltă.

Despre prostia de a accepta o monitorizare a Comisiei Europene și acum, la nouă ani de la admiterea în Uniune, monitorizare care te face să te întrebi cum vrem să fim noi exemplu pentru Republica Moldova, am mai scris.

Să zicem însă că n-avem ce face și trebuie să acceptăm și acest act înjositor pentru un popor care se crede și altceva decît văcsuitorul de ghete al Marile Puteri și cînd acestea sunt bete.

Vrem nu vrem, în fiecare an, la finele lui ianuarie, trebuie să luăm seamă la Raportul MCV.

Pamfletul meu izvora însă dintr-o altă realitate:

Din primirea acestui Document, elaborat de niște oameni, mulți dintre ei întruchipări ale birocrației plătite regește, ajutați în scrierea concluziilor de mutanți din România, precum Monica Macovei, această șefă a Penitenciarului pe care și-l propune să-l instaleze la nivelul întregii țări, pe meleagurile moldo-valahe.

Într-o țară minim demnă, cu un alt trecut decît cel de spălătoare pe picioare a stăpînilor vremelnici ai Lumii, Documentul s-ar fi discutat calm, la rece, ba chiar, zic eu, ar fi fost trecut cu vederea. Nu încape îndoială că și funcționarii de la Bruxelles s-au plictisit de acest exercițiu anual fără rost într-o vreme cînd Uniunea se confruntă cu probleme infinit mai grave decît starea Justiției în țarcul babuinilor din România.

Cea mai bună dovadă:

Documentul conține multe erori, ba chiar și copieri pur și simplu de aprecieri din documentele anterioare, semn al întocmirii în grabă și fără prea mare tragere de inimă.

Despre ce s-a întîmplat pe meleagurile noastre la ivirea Raportului MCV am scris în pamflet.

O tulburare nemaipomenită, de parcă Textul ar fi venit nu de la sediul Uniunii Europene, ci de la sediul lui Dumnezeu din ceruri, adus de îngeri poștași pe aripile lor de poștalioane ale văzduhului.

O tulburare cu atît mai penibilă, mai jignitoare pentru demnitatea unui popo,r cu cît ea a fost marcată de folosirea Documentului drept argument incontestabil în ciondăneala internă.

Așa cum scriam, pentru unii babuini, Raportul a fost ca bananele aduse de Îngrijitorul Grădinii Zoologice, pentru alții a fost ca loviturile de bici administrate de același Trimis al Stăpînilor de la Direcțiunea Grădinii.

Dincolo de toate, nu încape vorbă că MCV e pentru România un exercițiu deopotrivă jignitor și inutil.

A venit mai demult momentul ca el să fie scos din joc.

Dînd curs angajamentului din campanie – cel de a face astfel încît România să aibă un alt rol și un alt loc în Uniunea Europeană, pe 6 ianuarie 2015, la ședința CSM, Klaus Iohannis a pus problema ridicării MCV-ului:

De aceea, cred că este timpul pentru o schimbare. Declar cu responsabilitate că a venit momentul, la opt ani de la instituirea MCV, ca România să fie evaluată cu obiectvitatea pe care o merită și să se constate că acele condiționalități sub rezerva îndeplinirii cărora am devenit stat membru au fost îndeplinite. Cred că unul dintre obiectivele majore ale sistemului judiciar trebuie să fie ridicarea MCV”.

După Publicarea Raportului pe 2015, Klaus Iohannis a reacționat printr-un Comunicat.

Nici vorbă de renunțarea la MCV.

Dimpotrivă, din tot textul se degajă o poziție mult apropiată de cea a Monicăi Macovei, interesată în păstrarea MCV, pentru că e singurul mijloc prin care ea mai poate influența viața politică din România.

Preşedintele României susține cu aceeași hotărîre continuarea demersurilor în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei și își exprimă convingerea că anul 2016 va consolida progresele înregistrate, în beneficiul cetăţenilor.”

De ce a dat Klaus Iohannis înapoi?

Răspunsul îl primim de reacția Diviziei Presă a Binomului SRI-DNA.

Toți ofițerii acoperiți și cei mîndri că sunt colaboratori pe gratis ai Binomului SRI-DNA s-au ridicat, unul cîte unul, la interval de nici o oră, nu numai cu aceleași argumente, dar și cu aceleași vorbe, în favoarea păstrării MCV cîtă vreme va mai fi națiunea română sub cer.

E limpede și din declarațiile Liviei Stanciu, cît și din cele ale Codruței Kovessi, că păstrarea MCV e vitală pentru Poliția politică prezidențială.

De fiecare dată, Raportul ridică în slăvi Poliția Politică Prezidențială, în ciuda folosirii luptei împotriva corupției în interese politico- mafiote, și atacă Parlamentul, singura instituție care se poate opune fie și teoretic încălcării democrației de către Poliția politică.

În ianuarie 2015, Klaus Iohannis nu descoperise un lucru:

Uriașul avantaj pe care-l reprezintă Poliția Politică Prezidențială pentru satisfacerea capriciilor și intereselor sale.

Fără ca el să miște un deget, premierul Victor Ponta a fost schimbat și înlocuit cu Guvernul personal al lui Klaus Iohannis prin Diversiunea sîngeroasă care a fost Tragedia de la Colectiv.

Cum să ceară el ridicarea MCV în condițiile în care Raportul dă an de an credibilitate instituțiilor de forță din România?

De ce dă Bruxellul credibilitate acestor instituții în detrimentul democrației?

Cum de ce?

Păi babuinii au nevoie de democrație?

Babuinii au nevoie de bice!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:38 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate