Editura Evenimentul si Capital

De ce a meritat o ceremonie încheierea lucrărilor de consolidare a Arcului de Triumf | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 14 Comentarii | 2782 Vizualizari

Luni, 28 noiembrie 2016, televiziunile de știri au difuzat un reportaj de la ceremonia prilejuită de inaugurarea Arcului de Triumf. La un astfel de titlu, pînă și istoricii amatori au tresărit.

Potrivit tuturor manualelor, Arcul de Triumf a fost inaugurat pe 1 decembrie 1936, printr-o ceremonie la care au fost prezenți Carol al II-lea, Regina Maria, prințul moștenitor, Mihai, membri ai Guvernului. A urmat știrea.

Și istoricii, inclusiv cei amatori, au răsuflat ușurați:

Nu, nu era vorba de inaugurarea din 1936, printr-un miracol de înviere a lui Carol al II-lea și a Reginei Maria, ci de inaugurarea Arcului de Triumf în varianta consolidată. Într-o altă țară decît România, România reală, cum îi zic eu, încheierea lucrărilor de consolidare n-ar fi presupus nici o ceremonie.

Ba mai mult, excepție făcînd presa specializată în chestiuni culturale, încheierea lucrărilor la Arcul de Triumf n-ar fi constituit nici măcar o știre. Nu de alta, dar Arcul de Triumf e tot cel din 1936, cunoscut celor care trec cu mașina pe acolo în forma de acum încă de pe vremea comunismului.

Singura deosebire dintre Arcul de Triumf de după ceremonie și cel dinainte de ceremonie constă în faptul că alcătuirea nu mai e vîrîtă în schele.

Și, totuși, încheierea lucrărilor a meritat ceremonia pusă la cale de Gabriela Firea, primarul PSD al Bucureștilor.

Dincolo de ghiontul polemic dat lui Klaus Iohannis, cel ale cărui hachițe de ins mărunt au dus la un fapt unic în istoria României - Privatizarea Zilei Naționale -, Sărbătorirea încheierii lucrărilor merită semnalul dat de ceremonia de luni, 28 noiembrie 2016, seara. Lucrările de consolidare a Arcului de Triumf au început în ianuarie 2014. Potrivit contractului, în martie 2015, lucrările urmau să fie încheiate. În martie 2015, nici vorbă de așa ceva. Finalizarea lucrărilor a fost amînată de mai multe ori.

La 1 decembrie 2015, nu era gata, deși Primăria se angajase de vreo cîteva ori pînă atunci că-l dă gata.

Consolidarea a durat, așadar, pînă în noiembrie 2016.

Mai mult decît construirea Arcului, în anii dintre Războaie, cînd România nu dispunea de utilajele de construcții din prezent.

Nici acum, lucrurile n-ar fi fost gata la finele lui noiembrie 2016, dacă Gabriela Firea nu și-ar fi propus să redea Arcul de Triumf Paradei de 1 decembrie, chiar de 1 decembrie 2016.

La o emisiune Dosar de politician de la B1 tv, prezent în studio pentru un dialog cu Gabriela Firea, ca secund al lui Silviu Mănăstire, am abordat epopeea Arcului de Triumf.

Momentul a fost prilejul de o întrebare pusă Gabrielei Firea, o întrebare pe care mi-o pun cu deznădejde în ultimul timp:

De ce nu sînt gata la timp, potrivit contractului, lucrările în România postdecembristă?

Întrebarea pusă de mine și în hotarele acestei rubrici, izvorăște – așa cum am zis și-n emisiune – din ce presupuneam eu, pe vremea comunismului, că e capitalismul pe care nu mă gîndeam în veci că-l voi trăi nemijlocit.

Capitalismul – învățasem eu de la Marx - însemna concurență. Și dacă e concurență – îmi ziceam eu naiv, văzînd dezastrul economiei etatizate - pentru realizarea unui obiectiv, firmele private de construcții se bat nu numai să obțină un contract, dar și să încheie cît mai repede lucrările, pentru a se apuca de altă lucrare.

A venit capitalismul.

Și-am constatat, nu fără uluire de comunist naiv, că da, firmele de construcții se bat să pună mîna pe un contract, dar odată obținut contractul, fac tot ce e posibil ca să nu încheie lucrările în veci.

Gabriela Firea preluase ca primar al Bucureștilor nu numai șantierul de tip Meșterul Manole al Arcului de Triumf.

Preluase multe alte șantiere din București, cu lucrări amînate în materie de încheiere cu mult peste data prevăzută în contract.

Am întrebat-o asupra cauzelor, socotind că e nu numai un politician, dar și un ziarist redutabil.

Gabriela Firea a vorbit vreo cinci minute despre cauzele complexe ale amînării la nesfîrșit a încheierii lucrărilor.

Am înțeles din spusele ei că orice lucrare de construcții din bani publici e de la un capăt la altul o istorie gogoliană.

Proiectul nu seamănă cu ce-a decis Beneficiarul și construcția propriu zisă nu seamănă cu ce e în proiect. Pe parcurs, firma constructoare are o singură grijă:

Cum să încarce nota de plată prin tărăgănarea lucrărilor.

N-am comentat după încheierea răspunsului.

Luni, 28 noiembrie 2016, seara, după dialogul cu Traian Băsescu, stînd cu acesta în camera de protocol de la B1 Tv, am văzut știrea cu sindrofia inaugurării.

Și mi-am amintit deodată de epopeea lucrărilor la Podul de la Mărăcineni.

I-am zis lui Traian Băsescu că, ori de cîte ori trec pe podul ăsta spre Găgești, îmi amintesc că fără încăpățînarea lui Traian Băsescu, podul ăsta n-ar fi fost gata nici azi.

Și din vorbă-n vorbă, plecînd de la inaugurarea Arcului de Triumf, de la Podul de la Mărăcineni, de la ciotul de autostradă București- Ploiești, de la podul de la Grădiștea, invocat de candidatul Dan Andronic în toate scrierile sale electorale, am ajuns la cauza despre care nu vorbise Gabriela Firea:

România reală, nu cea din birourile tehnocraților, e România lui Ceaușescu.

Altfel spus, România în care nu se face nimic fără intervenția zilnică, pisăloagă, autoritară (cu înjurăturile de rigoare) a Șefului. În România, indiferent că-i capitalism, fascism, stalinism, comunism, nimic nu se face dacă primarul, ministrul, premierul, Președintele nu urmărește zi de zi, ca un vătaf, mersul lucrărilor, printr-o prezență huruitoare la fața locului.

Așa a procedat Gabriela Firea în cazul Arcului de Triumf.

Și fără să-și fi propus asta, Gabriela Firea a dat un răspuns întrebării azi la ordinea zilei:

De ce fel de politicieni are nevoie România reală?

De politicieni care, asemenea Gabrielei Firea, să facă ceva.

În niciun caz de politicienii pe care vrea să ni-i vîre pe gît Monstruoasa Coaliție Klaus Iohannis – PNL- Sistemul Instituțiilor de forță.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate