Editura Evenimentul si Capital

De câte ori folosiți acest simbol, scrieți, de fapt, ”Amin!”. Taurii au trăiri și emoții noi, Fecioarele sunt confuze, dar mută și munții din loc │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 4349 Vizualizari

De fiecare dată când scriem acest semn, înseamnă că spunem ”Amin!”. Este vorba despre un semn grafic făcut popular de internet, de epoca informaticii. Îl folosim zilnic, poate de mai multe ori, îl avem pe tastatură. Carl Gustav Jung ar fi spus, că, prin rezonanță, sau prin cine știe ce mecanism al subconștientului colectiv, spunem tot de atâtea ori ”Amin!”.

HOROSCOP Pe 28 iunie s-au născut Jean-Jacques Rousseau, Peter Paul Rubens, Luigi Pirandello, Mel Brooks, John Cussack, Eric Ambler, Harold Evans, Elon Reeve Musk, Sergiu Celibidache, Ion D. Berindei, Paul Teodorescu, Paul Urmuzescu, Horia Teodor, Olga Morărescu Mărginean, Leonard Orban.

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinţii: doctori fără de arginţi Chir şi Ioan, aflarea moaştelor lor şi Papia. Nimic în ”Kalendar”.

Dragi lupi, padawani și hobbiți, simbolul ”@” (”a-rond”, „coadă de maimuţă”, „at sign”), universal şi omniprezent în lumea Internetului de astăzi, însemna în Evul Mediu ”Amin!”.

Pentru că ”@” apare pentru prima dată în anul 1345, într-o traducere bulgărească a „Cronicii lui Constantin Manasses”, o scriere bizantină, în limba greacă, din secolul 12 care trecea în revistă istoria lumii până la sfârşitul veacului al XI-lea. Aici, semnul era folosit ca simbol pentru cuvântul „Amin!”.

Înainte de apariția tiparului, în mansucrisele copiate de clerici, se poate observa o încercare de scurtare a unor cuvinte, chiar folosirea unor simboluri. Hârtia, papirusul, pergamentul, pielea erau scumpe, cerneala bună și mai scumpă, penele de gâscă potrivite se găseau rar. Așa că se făcea economie. Se observă multe prescurtări în documentele medievale, uneori, ca la romani, apăreau numai consoanele. Asta nu însemna că unele manuscrise nu erau împodobite cu miniaturi excepționale. Mărea valoarea opusului care era destinat vreunui papă, sau cap încoronat.

Putem face supoziția că ”@” a apărut ca o prescurtare a lui ”Amin!”, în limba greacă, provenind din ALFA ”α”. Începutul și sfârșitul. α și ω. Dar și simbolul peștelui - litera alfa α, era semnul de recunoștere al creștinilor, în antichitate. Alfa înconjurat, IHTIS, ΙΗΣΟΥΣ, Iisus în mijlocul credincioșilor, așa spunem cu toții, cercul din jurul literei este totalitatea credincioșorilor. Amin, înseamnă în ebraică așa este, așa spunem. Nu pot să nu fac trimitere la ”Battlestar Galactica”, la religia politeistă a ”Lords of Kobol” a celor 12 colonii. Acolo religia era luată foarte în serios, legendele mitice erau izvor de hotărâri militare. În loc de ”Amin!”, coloniștii spuneau: ”așa spunem cu toții” ambele declarații de credință pot avea un singur simbol grafic: ”@”! Iisus mereu în mijlocul credincioșilor! Așa este!

Simbolul avea să mai apară în scrieri medievale, uneori ușor modificat. În secolele XIV și XV, ”@” migrează din scrierile religioase și intră în registrele comercianților. Așa se răspândește repede și bine. El era folosit într-un registru spaniol din 1448, Taula de Ariza, care se referea la un transport naval de grâne din Castilla în Aragon.

Am primit un email de la o prietenă bună și dragă de la Bruxelles, care spune că, în anul 2000, a fost descoperită o scrisoare a unui negustor florentin, Francesco Lapi, scrisă la 4 mai 1536, în care semnul ”@” apare exact în varianta de astăzi, dar era folosit pentru a desemna o măsură comercială, amfora (a 13-a parte dintr-un butoi) şi scris în caligrafia florentină, cu penițe ronde.

Se crede că negustorii italieni au fost cei care au contribuit la răspândirea simbolului, prezent în facturile şi chitanţele care circulau în Europa în secolul XVI. Se pare că este prima atestare a acestui simbol în afara scrierilor din mănăstiri.

Negustorii spaniolii se pare că au avut contribuţia lor la popularizarea semnului @, care apare în documente comerciale medievale ca o prescurtare pentru „arroba”, echivalentul a 12 kg. Termenul este considerat de provenienţă arabă (ar-rub) şi însemna „un sfert”. Ulterior, simbolul @ a devenit prescurtarea comercială pentru „la preţul de” (26 de saci de făină@1 dolar). Multe alte prescurtări de acest fel fuseseră create încă de acum o mie de ani, pentru o scriere mai rapidă de mână a textelor: ampersand (&), prescurtarea latinescului „et” (şi) sau semnul „X” pentru „Christos”, care era de fapt litera grecească „chi” (χ).

După Evul Mediu, timp de câteva secole, simbolul ”@” a fost folosit exclusiv în scop comercial. El a fost inclus pe tastaturile maşinilor de scris şi mai apoi pe cele ale computerelor.

În anul 1971, un programator numit Raymond Samuel "Ray" Tomlinson, decedat prematur anul trecut, a folosit simbolul ”@” pentru a despărți numele utilizatorului de cel al gazdei e-mailului, pe un străbun al Internetului, numit ARPANET. Trebuia folosit un simbol care să nu poată fi confundat cu alte litere sau semne din numele de utilizator, de către mașină.

Așa cum ”#” folosit în special pe Twitter însemna, inițial, număr.

Lumea se schimbă, dar undeva, în subconștientul colectiv, cum ar spune Carl Gustav Jung, când scriem ”@” spunem ”Amin, am zis, așa spunem cu toții!” Similar, după cum spuneau senatorii romani din timpul Republicii, după ce terminau discursul, ”dixit!”

E liniște și pace în pustnicia mea, am recordul că nu am văzut de opt zile niciun uman, fizic, doar pe Skype. Parcă sunt într-un roman de Isaac Asimov, ”Soarele gol”! Și nu-mi pare rău, spiritul gregar a fost întotdeauna foarte departe de mine. Pentru că-l pomenim astăzi pe Mel Brooks, ce poate să fie mai potrivit decât ”History of the World”, varianta în limba franceză sună excelent, am descărcat-o de pe Libertyland. Descărcați, cât mai puteți!

Apoi o să încerc să-l prind pe Skype, ca să-l felicit, pe Elon Musk, împlinește 46 de ani, o vârstă perfectă pentru un bărbat. Dacă o să pot, o să continui curățenia de vară, m-am înhămat la o treabă grea și care o să-mi ia mult timp, dar am timp, pentru că mâine o să fie, sunt sigur, o altă zi!

@ @ @

HOROSCOP

BERBEC Cu toată faima proastă a „omului de la ghişeu” astăzi ai noroc şi poți să nu pierzi mult timp! Accentul se pune astăzi pe activităţile tale oficiale, sau cu autorităţile locale, sau centrale. Sfârsitul lunii iunie este apoteotic, cu toţi Berbecii convertiţi la noua religie a cumpăratului, dar nu cu orice preţ. S-ar pute să fie catarsisul de care ai nevoie în lumea asta anapoda. Sanatatea este bună, atentie la durerile de cap si la pierderea de energie. Gândeşte de bine, vorbeşte de bine, fă lucruri bune!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate