Editura Evenimentul si Capital

De câte ori folosiți acest simbol, scrieți, de fapt, ”Amin!”. Taurii au trăiri și emoții noi, Fecioarele sunt confuze, dar mută și munții din loc │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 4369 Vizualizari

De fiecare dată când scriem acest semn, înseamnă că spunem ”Amin!”. Este vorba despre un semn grafic făcut popular de internet, de epoca informaticii. Îl folosim zilnic, poate de mai multe ori, îl avem pe tastatură. Carl Gustav Jung ar fi spus, că, prin rezonanță, sau prin cine știe ce mecanism al subconștientului colectiv, spunem tot de atâtea ori ”Amin!”.

HOROSCOP Pe 28 iunie s-au născut Jean-Jacques Rousseau, Peter Paul Rubens, Luigi Pirandello, Mel Brooks, John Cussack, Eric Ambler, Harold Evans, Elon Reeve Musk, Sergiu Celibidache, Ion D. Berindei, Paul Teodorescu, Paul Urmuzescu, Horia Teodor, Olga Morărescu Mărginean, Leonard Orban.

În calendarul creștin-ortodox sunt Sfinţii: doctori fără de arginţi Chir şi Ioan, aflarea moaştelor lor şi Papia. Nimic în ”Kalendar”.

Dragi lupi, padawani și hobbiți, simbolul ”@” (”a-rond”, „coadă de maimuţă”, „at sign”), universal şi omniprezent în lumea Internetului de astăzi, însemna în Evul Mediu ”Amin!”.

Pentru că ”@” apare pentru prima dată în anul 1345, într-o traducere bulgărească a „Cronicii lui Constantin Manasses”, o scriere bizantină, în limba greacă, din secolul 12 care trecea în revistă istoria lumii până la sfârşitul veacului al XI-lea. Aici, semnul era folosit ca simbol pentru cuvântul „Amin!”.

Înainte de apariția tiparului, în mansucrisele copiate de clerici, se poate observa o încercare de scurtare a unor cuvinte, chiar folosirea unor simboluri. Hârtia, papirusul, pergamentul, pielea erau scumpe, cerneala bună și mai scumpă, penele de gâscă potrivite se găseau rar. Așa că se făcea economie. Se observă multe prescurtări în documentele medievale, uneori, ca la romani, apăreau numai consoanele. Asta nu însemna că unele manuscrise nu erau împodobite cu miniaturi excepționale. Mărea valoarea opusului care era destinat vreunui papă, sau cap încoronat.

Putem face supoziția că ”@” a apărut ca o prescurtare a lui ”Amin!”, în limba greacă, provenind din ALFA ”α”. Începutul și sfârșitul. α și ω. Dar și simbolul peștelui - litera alfa α, era semnul de recunoștere al creștinilor, în antichitate. Alfa înconjurat, IHTIS, ΙΗΣΟΥΣ, Iisus în mijlocul credincioșilor, așa spunem cu toții, cercul din jurul literei este totalitatea credincioșorilor. Amin, înseamnă în ebraică așa este, așa spunem. Nu pot să nu fac trimitere la ”Battlestar Galactica”, la religia politeistă a ”Lords of Kobol” a celor 12 colonii. Acolo religia era luată foarte în serios, legendele mitice erau izvor de hotărâri militare. În loc de ”Amin!”, coloniștii spuneau: ”așa spunem cu toții” ambele declarații de credință pot avea un singur simbol grafic: ”@”! Iisus mereu în mijlocul credincioșilor! Așa este!

Simbolul avea să mai apară în scrieri medievale, uneori ușor modificat. În secolele XIV și XV, ”@” migrează din scrierile religioase și intră în registrele comercianților. Așa se răspândește repede și bine. El era folosit într-un registru spaniol din 1448, Taula de Ariza, care se referea la un transport naval de grâne din Castilla în Aragon.

Am primit un email de la o prietenă bună și dragă de la Bruxelles, care spune că, în anul 2000, a fost descoperită o scrisoare a unui negustor florentin, Francesco Lapi, scrisă la 4 mai 1536, în care semnul ”@” apare exact în varianta de astăzi, dar era folosit pentru a desemna o măsură comercială, amfora (a 13-a parte dintr-un butoi) şi scris în caligrafia florentină, cu penițe ronde.

Se crede că negustorii italieni au fost cei care au contribuit la răspândirea simbolului, prezent în facturile şi chitanţele care circulau în Europa în secolul XVI. Se pare că este prima atestare a acestui simbol în afara scrierilor din mănăstiri.

Negustorii spaniolii se pare că au avut contribuţia lor la popularizarea semnului @, care apare în documente comerciale medievale ca o prescurtare pentru „arroba”, echivalentul a 12 kg. Termenul este considerat de provenienţă arabă (ar-rub) şi însemna „un sfert”. Ulterior, simbolul @ a devenit prescurtarea comercială pentru „la preţul de” (26 de saci de făină@1 dolar). Multe alte prescurtări de acest fel fuseseră create încă de acum o mie de ani, pentru o scriere mai rapidă de mână a textelor: ampersand (&), prescurtarea latinescului „et” (şi) sau semnul „X” pentru „Christos”, care era de fapt litera grecească „chi” (χ).

După Evul Mediu, timp de câteva secole, simbolul ”@” a fost folosit exclusiv în scop comercial. El a fost inclus pe tastaturile maşinilor de scris şi mai apoi pe cele ale computerelor.

În anul 1971, un programator numit Raymond Samuel "Ray" Tomlinson, decedat prematur anul trecut, a folosit simbolul ”@” pentru a despărți numele utilizatorului de cel al gazdei e-mailului, pe un străbun al Internetului, numit ARPANET. Trebuia folosit un simbol care să nu poată fi confundat cu alte litere sau semne din numele de utilizator, de către mașină.

Așa cum ”#” folosit în special pe Twitter însemna, inițial, număr.

Lumea se schimbă, dar undeva, în subconștientul colectiv, cum ar spune Carl Gustav Jung, când scriem ”@” spunem ”Amin, am zis, așa spunem cu toții!” Similar, după cum spuneau senatorii romani din timpul Republicii, după ce terminau discursul, ”dixit!”

E liniște și pace în pustnicia mea, am recordul că nu am văzut de opt zile niciun uman, fizic, doar pe Skype. Parcă sunt într-un roman de Isaac Asimov, ”Soarele gol”! Și nu-mi pare rău, spiritul gregar a fost întotdeauna foarte departe de mine. Pentru că-l pomenim astăzi pe Mel Brooks, ce poate să fie mai potrivit decât ”History of the World”, varianta în limba franceză sună excelent, am descărcat-o de pe Libertyland. Descărcați, cât mai puteți!

Apoi o să încerc să-l prind pe Skype, ca să-l felicit, pe Elon Musk, împlinește 46 de ani, o vârstă perfectă pentru un bărbat. Dacă o să pot, o să continui curățenia de vară, m-am înhămat la o treabă grea și care o să-mi ia mult timp, dar am timp, pentru că mâine o să fie, sunt sigur, o altă zi!

@ @ @

HOROSCOP

BERBEC Cu toată faima proastă a „omului de la ghişeu” astăzi ai noroc şi poți să nu pierzi mult timp! Accentul se pune astăzi pe activităţile tale oficiale, sau cu autorităţile locale, sau centrale. Sfârsitul lunii iunie este apoteotic, cu toţi Berbecii convertiţi la noua religie a cumpăratului, dar nu cu orice preţ. S-ar pute să fie catarsisul de care ai nevoie în lumea asta anapoda. Sanatatea este bună, atentie la durerile de cap si la pierderea de energie. Gândeşte de bine, vorbeşte de bine, fă lucruri bune!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro

Rubato

24,00Lei

Zăpada

38,00Lei

libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
09:52 Pentru salvarea PSD și a guvernării, Liviu Dragnea trebuie să facă pasul înapoi! Gândul lui Ion Cristoiu 09:47 Cum putea SCĂPA DRAGNEA de CONDAMNARE. DEZVĂLUIRI de ULTIMĂ ORĂ din partea avocatului BOMBONICĂI PRODANA 09:30 Primarul PSD din Cavnic ȘTERGE PE JOS cu Dragnea: Să își dea DEMISIA din toate funcțiile deținute! 09:21 Firea a DEZVĂLUIT ce decizii va lua PSD după noua CONDAMNARE a lui DRAGNEA 09:16 ATAC ACID din interiorul PSD: Dragnea să își dea DEMISIA de la șefia Camerei Deputaților! 09:02 Cu ce argumente îl APĂRĂ Fifor pe DRAGNEA 08:57 REACȚIA lui MIHAI FIFOR la CONDAMNAREA liderului PSD. Ministrul Apărării susține că GUVERNUL îl preferă pe DRAGNEA la CONDUCERE 08:26 Sorina Matei, despre DRAGNEA și MODIFICAREA LEGILOR: „N-AI CUM CU ĂȘTIA!” 08:21 Încă o LOVITURĂ primită de Dragnea din partea ÎCCJ. Situația a fost CLARIFICATĂ de AVOCAT. Anunțul făcut după SENTINȚĂ 08:07 REACȚIE INTERNAȚIONALĂ la CONDAMNAREA lui DRAGNEA. Ce se VEHICULEAZĂ despre liderul PSD 07:14 Ce se întâmplă în PSD după CONDAMNAREA lui DRAGNEA? PRIMA REACȚIE venită din VÂRFUL PARTIDULUI 06:10 Tăriceanu, ANUNȚ BOMBĂ după CONDAMNAREA lui Liviu Dragnea: „Indiferent de sentința definitivă...” 22:16 Liderii PSD FAC SCUT în jurul lui Dragnea! Reacție de ULTIMĂ ORĂ din partid. Întrunire de URGENȚĂ în CEx 19:59 „Dacă nu DEMISIONEAZĂ, partidul va fi PULVERIZAT!” Ion Cristoiu anunță APOCALIPSA în PSD, după sentința lui Dragnea 19:44 EXPLOZIV - Dragnea a DEMISIONAT din TOATE FUNCȚIILE după ce a fost CONDAMNAT în 2015. Ce va face acum liderul PSD? 19:37 Codrin Ștefănescu, REACȚIE DURĂ în cazul sentinței lui Dragnea: „În condiţiile de faţă...” 19:15 De unde i se TRAGE liderului PSD: „Liviu Dragnea s-a autocondamnat, Parlamentul nepunând în aplicare decizia CCR" 19:03 Prima REACȚIE din PSD, după SENTINȚA lui Dragnea! UN IMPORTANT mebru al partidului RUPE TĂCEREA: „Ce va urma...” 18:51 Băsescu, PRIMA reacție după CONDAMNAREA lui Dragnea. „ACUM!” „Pricepi că nu mai poţi administra discreţionar ţara şi trebuie să demisionezi” 11:49 SENTINȚA ICCJ pentru Liviu Dragnea: CONDAMNARE la 3 ani și 6 luni, ACHITARE pentru fals intelectual. Celelalte decizii din dosar

Articole salvate