Editura Evenimentul si Capital

De 27 de ani, alai cu vedete şi bogătani de carton în peisaj mioritic

Alexandru Ghillis
Autor: | | 3 Comentarii | 899 Vizualizari

Spiritul majoritar tolerant, rareori cu accese xenofobe, dar răbdător, zeflemist şi bonom se regăseşte, chipurile de veacuri, în lejeritatea neaoşă a multor români de a-şi „băga în...”/a „da în...” absolut orice nu le convine – termeni generoşi, care spun totul – şi, astfel, au trecut prin vremuri grele, aproape neschimbaţi până azi de toate vicisitudinile abătute asupra lor.

Cu peste două decenii în urmă, curând după „loviluţie” (în naivitatea noastră, iniţial crezusem că, în sfârşit, mămăliga a explodat şi a fost revoluţie, dar un pic mai târziu ne-a căzut fisa că, de fapt, doar i s-a dat mămăligii brânci în foc) ne uitam curioşi la unicul post TV existent, TVR, înghiţind cu toţii în prostie, volens-nolens, aproape tot ce emitea pe sticla televizorului fosta trompetă a naţional-comunismului ceauşist, intrată pentru o bună perioadă după anul 1989 în serviciul fesenismului-ilescian. Se auto-numise „Televiziunea Română Liberă”.

Pe scurt, faza tare care ne-a lăsat pe moment muţi de uimire, a fost apariţia multor specimene umane, ieşite rapid la vedere în scurtă vreme după evenimentele sângeroase care au zguduit ţara. Erau noii milionari autohtoni, în dolari, ridicaţi din foşti securişti sau acoperiţi, mahări din fosta nomenclatură comunistă, lucrători din comerţul socialist şi chiar foşti ciobani cu mulţi bani negri strânşi la teşcherea în timpul durului regim dictatorial. Însă tunurile financiare de amploare au fost date statului român – sub umbrela noilor politicieni – de către indivizi aflaţi în posturi cheie operaţionale din industria socialistă, din comerţul exterior, aflate în general sub controlul ocult al Securităţii. Majoritatea noilor îmbogăţiţi peste noapte este strict rezultatul devalizării premeditate a marilor obiective economice şi, ulterior, rodul contractelor oneroase încheiate, de aceiaşi sau de urmaşii lor, doar cu statul român, fiindcă nu exista şi nici nu se dorea o alternativă.  Unii dintre aceşti noi potentaţi ai vremii au investit nişte bani „vopsiţi” în mass-media, s-o diversifice şi să pună în funcţiune posturi de radio şi staţii de televiziuni comerciale generaliste, de ştiri şi tabloide (de fapt, cam acelaşi lucru!).

A început o concurenţă acerbă pentru cât mai mult profit, cu orice preţ, prin satisfacerea nevoii de bârfă ieftină cu producţii de subcultură, apreciate de segmente largi ale telespectatorilor. Majoritatea acestor televiziuni umplu spaţiile lor de emisie cu diverse cancanuri picante din lumea showbiz-ului, probleme în cupluri de artişti ori la unii aşa-zişi oameni de afaceri – steluţe căzătoare – sau talk-show-uri în serii interminabile despre răspopiţi acuzaţi de sodomie, erotism şi asistente TV, manelişti mai cunoscuţi, transgenderi vocali şi o groază de alte emanaţii ale underground-ului socio-cultural, aducătoare de profit gras. Oh, da! Somn uşor! Este reţeta ideală pentru reuşita manipulării maselor prin televiziune.

Loading...

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 1


Tag-uri: bogatani, alai, vedete

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate