Edil: „Nu avem nicio obligație față de acei dascăli”. Profesori cu salarii neplătite de trei luni, pentru că așa vrea primarul

Edil: „Nu avem nicio obligație față de acei dascăli”. Profesori cu salarii neplătite de trei luni, pentru că așa vrea primarul

La gimnaziul din Lăpușnicel, Caraș Severin, dascălii nu au primit leafa de când a început școala. Până acum au tot așteptat. A trecut septembrie, octombrie, trece și luna noiembrie, iar ei nu primesc nici măcar semne că vor fi plătiți. Noul primar, ales în locul tatălui său - care a condus localitatea 15 ani, susține că nu e obligația primăriei să asigure salariile profesorilor. În trecut, tânărul edil a fost anchetat de DIICOT fiind acuzat că este capul unei grupări infracționale

Unul dintre dascălii din Lăpușnicel, Elisei Petcu, a semnalat problemele la autorități. „Am așteptat de la o lună la alta să ne plătească. Primăria spunea că nu are bani. Suntem opt cadre didactice care, lunile acestea am trăit din salariile partenerilor noștri de viață. Vă dați seama că nici soții sau soțiile noastre nu câștigă cine știe ce, a fost foarte dificil să trăim, a trebuit să reducem drastic cheltuielile, am întârziat plata ratelor la bancă etc.”, a relatat pentru EVZ profesorul Petcu.

Situația de la Lăpușnicel e complicată și cel puțin bizară. Adrian Doxan, inspector școlar general la Inspectoratul Școlar Județean Caraș Severin, susține că nu a știut de această situație până săptămâna trecută. Și că „primăria a avut conturile blocate”.

Contabil cu putere de convingere

Ne puteți urmări și pe Google News

Contabilul primăriei Lăpușnicel, Gheorghe Trică, confirmă că „Plata sumelor defalcate (n.r. din TVA) care trebuiau primite de la Finanțe, a fost sistată, deoarece primăria a avut contractat un credit pentru un program cu fonduri europene. Primarul e la Timișoara ca să rezolve problema”. Dar, contabilul Trică, mai susține că blocajul financiar nu are nicio legătură cu neplata salariilor dascălilor. „Profesorii nu au primit banii pentru că Inspectoratul Școlar nu a virat banii de salarii”, a declarat Gheorghe Trică. Cumva, a reușit să îl convingă și pe primarul Ilie Canea junior că nu primăria trebuie să plătească salariile dascălilor, dar și pe iubita sa, directoarea școlii.

Legea e clară, primarul nu o știe

Legea-cadru nr. 284 din 28 decembrie 2010 privind salarizarea unitară a personalului plă tit din fonduri publice, stabilește fără dubiu, la articolul 6, aliniatul 2 că „Gestiunea sistemului de salarizare a personalului din instituţ iile de învă ţ ă mânt preuniversitar ş i universitar de stat se asigură de ordonatorii principali de credite (n.r. primăriile și consiliile locale) ş i de Ministerul Educaţ iei, Cercetă rii, Tineretului ş i Sportului”.

Cu toate acestea, tânărul edil, ales la alegerile din iunie, e convins că primăria Lăpușnicel nu trebuie sub nicio formă să plătească salariile dascălilor. „Primăria și școala nu au treabă cu salariile profesorilor. Salariile sunt treaba Inspectoratului Școlar. Nu primăria dă salariile în învățământ. Noi nu avem nicio obligație față de acei profesori”, a declarat pentru EVZ, în totală necunoștință de cauză, Ilie Canea junior.

Edili penali

Ilie Canea senior a cândus primăria Lăpușnicel 15 ani, din 2000. În 2014 a fost declarat incompatibil, de către ANI, după ce și-a atribuit un contract pe o firmă pe care avea să o înființeze două luni mai târziu. Pe lângă acuzația de conflict de interese, Ilie Canea a fost cercetat și pentru infracțiunea de fals intelectual. Fiul lui, Ilie Canea junior, îninte să candideze și să fie ales primar, a fost acuzat DIICOT că a condus un grup infracțional care între 2009 - 2014, prin evaziune fiscală cu ajutorul unor firme fantomă pe care le-a înființat, a prejudiciat bugetul statului cu 6 milioane de lei.