Editura Evenimentul si Capital

Daniel Savu: „Eu am atacat Sistemul foarte tare. Nu m-a pus Sistemul să candidez la președinția PSD”

Dan Andronic si Daniel Savu
Autor: | | 4 Comentarii | 1187 Vizualizari

Senator PSD, fost ofițer SRI, Daniel Savu susține: „Am ajuns la „nivelul de experiență să-mi pot permite, să vreau și să pot și să fiu șef al PSD”

- Dan Andronic: De ce v-ați hotărât să candidați la președinția PSD? Cine v-a pus? Aici sunt zvonuri multiple, de la Sebastian Ghiță, la Liviu Dragnea.

- Daniel Savu: Unii au zis că m-a pus Sistemul.

- Trecând prin Sistem.

- Eu am atacat Sistemul foarte tare și acum m-ar fi pus Sistemul.

- De ce îl contracandidați pe Liviu Dragnea?

- Nu îl contracandidez pentru că, deocamdată, nu și-a depus candidatura.

- Haideți să construim două scenarii: dacă nu și-o depune, ajungeți președinte.

- Nu cred că o să și-o mai depună și alți colegi.

- Cam câți?

- De dragul democrației în partid, e bine să fie mai mulți candidați.

- De aia candidați?

- Ca principiu, m-ați întrebat câți? Nu știu, eu aș vrea să fie cât mai mulți.

- Procedura este că toți membrii PSD vor vota...

- Conform statutului, nu există restricții pentru un membru să candideze.

- Aveți nevoie de susținerea unor organizații, două, trei, cinci.

- În Statut nu există așa ceva. Dar la mine, organizația de Prahova m-a susținut în totalitate. Când mi-am anunțat candidatura era și domnul Dragnea de față. În Conferința județeană pe care am avut-o, eu am renunțat să mai candidez la funcția de președinte...

- V-ați anunțat candidatura de față cu Dragnea?

- Da. Era acolo domnul Dragnea. Da, sigur că da.

- Și cum a reacționat?

- Foarte corect. Eram primul care mi-am anunţat candidatura. Conjunctura a fost că şedinţa organizaţiei judeţene, de stabilire a conducerii PSD Prahova, a fost cu puţin înainte de Congres. Eu am profitat de faptul că se anunţase Congresul, eram acolo şi miam făcut o matură chibzuinţă şi am zis «domn`le dacă vreau să fac ceva adevărat, şi am ajuns la nivelul de experienţă în PSD să pot să îmi permit, să vreau şi să pot să fiu şef al PSD, trebuie să îmi anunţ candidatura». Am renunţat să mai candidez la funcţia de preşedinte de organizaţie judeţeană.

- Au fost și niște scandaluri acolo. Ați cerut și protecția SRI...

- Nu, nu. E fals că am cerut protecţie SRI. Asta au interpretat- o cei din presă. La un moment dat, eu am anunţat într-o comisie din asta...

- Că ați fost amenințat...

- Nu. Am anunţat că am date şi informaţii că mai mulţi interlopi o să mă ameninţe sau ceva de genul acesta. Pe mine şi pe cei a căror candidatură nu le convenea. Am spus asta doar pentru a îi ajuta în măsurile operative. Ştiam că SRI are o dimensiune în care supraveghează clanurile interlope şi dacă tot eram...

- Păi acum, dacă tot nu sunteți omul SRI, de ce nu v-ați adresat Poliției și v-ați adresat SRI?

- Nu m-am adresat SRI. Eu am spus asta doar ca informaţie, ulterior că am fost ameninţat, după ce am spus „urmează să fiu ameninţat”, am fost ameninţat.

- Deci informația a fost corectă.

- A fost corectă. Ulterior m-am adresat legii. I-am dat în judecată pe cei care m-au ameninţat. Mă adresez Poliţiei dacă este un eveniment care să îmi pună viaţa în pericol sau familiei mele. Eu nu m-am adresat SRI să mă protejeze. Nu am zis: domn`le Savu cere protecţie antitero. Exclus aşa ceva. Niciodată n-am cerut protecţie. Nici nu este de competenţa SRI să facă treaba asta. Eu, că am fost ofiţer, am zis că poate le dau o informaţie. Vedeţi că urmează...

- Public.

- Nu public. Într-o comisie m-am adresat la cel mai înalt nivel şi am zis nu e cazul să o fac publică. Ulterior, că s-a întâmplat treaba asta, a ieşit un pic.... lumea a crezut că de aia am cerut eu să fiu audiat la comisie, ca să povestesc... nu, nu. Am alte elemente. Asta se rezolvă cu Poliţia şi cu Procuratura. Eu am făcut plângere la procurorul general.

„Am fost printre principalii comunicatori ai PSD, stabilit și pe baza debitului verbal, a cunoștințelor, a tot ce se putea”

- Dan Andronic: Ce se întâmplă la Ploiești, pentru că acolo e un oraș care a explodat, care de fapt e o implozie?

- Daniel Savu: - Vă referiți din punct de vedere al PSD sau în general?

- Și din punct de vedere al PSD și din punct de vedere infracțional, că pare că sunt legate.

- Păi avem o situație deosebită. Primarul arestat cumva, trimis în judecată sau acum se hotărăște, era primar PSD. Omul a avut onoare și și-a dat demisia imediat și din funcția de primar și din funcția de președinte al organizației PSD, că era PSD Ploiești. Din momentul ăla noi am început să căutăm și candidat de primar și tot ce trebuie. Eu eram președinte interimar al organizației județene pe vremea aia când erau probleme și cu domnul Cosma. Se autosuspendase din funcție și președintele Consiliului Județean. Eu eram pe vremea aia președintele interimar al organizației. Și era o preocupare să găsești la Ploiești un candidat pentru că, după acest eșec al primarului nostru PSD, oamenii doreau altceva, doreau să nu mai aibă de-a face cu corupția, să se termine odată. E un val. Sunt vreo 40 de primari sau nu știu câți sunt, din mari orașe arestați sau în situații din acestea...

- 40 din câți? Din 100. Bănuiesc că...

- Nu, nu. Vorbim și din orașele mai măricele așa. Nu vorbim de comune. Adică... e un lot important. Sunt două, trei echipe de rugby, dacă stăm să ne gândim. E un lot important și atunci s-a dus valul acesta. Cu ce a mai pățit și Sorin Oprescu aici, la București...

- Să înțeleg că aveți acum intenția să candidați la primărie?

- Am făcut un sondaj. Eu mă vedeam candidat la...

- Ați făcut un sondaj dvs.?

- Nu l-am făcut ca partid. Ajutat de mai mulți prieteni am zis domn`le hai să vedem cum stă treaba pe Ploiești. Și am făcut un sondaj, care nu a fost politic. Am pus în balanță mai mulți candidați să vedem. A reieșit că eu eram cel mai bine văzut. Nu m-a surprins, că aveam o notorietate dată de televiziuni.

- Știu. Sunteți client la Antena 3, la România TV. Sunteți mai aproape de zona...

- Am fost printre principalii comunicatori ai PSD, stabilit și pe baza debitului verbal, a cunoștințelor, a tot ce se putea. La dvs., la B1 am fost chemat la ultima confruntare a lui Victor Ponta cu Iohannis, am fost chemat la emisiunea imediat de după. De acasă m-au chemat. Era Sorina Matei, ținea pe vremea aia, imediat după ce a făcut Ponta cu așa... Am fost chemat de acasă să reprezint PSD.

-Da, da, da.

- Și ca să nu iasă foarte rău Victor Ponta atunci am fost chemat de acasă. A fost pentru mine o mândrie că s-au gândit la mine. Deci eram unul dintre comunicatorii importanți ai PSD pentru sprijinul lui Victor Ponta. Mi-am făcut notorietate și în sondajul ăla a ieșit că sunt primul cel mai bine plasat, de Stânga, ca să candidez la Primăria orașului Ploiești.

„Voi candida la Primăria Ploieștiului”

- Dan Andronic: Și veți candida?

- Daniel Savu: Da. Vreau să candidez. Mi-am lansat candidatura, pentru că vreau să fac un experiment. O să îmi spuneți: domn`le, dar vreți să candidați la toate.

- Asta voiam să vă întreb. Puteți să candidați și la București, dacă tot sunteți așa într-o febră a candidaturilor.

- Nu, vreau să candidez pentru funcția asta, care e administrativă, de primar, pentru a duce la bun sfârșit pe care mi l-am propus de mult timp. Eu am mai candidat o dată în 2008. În anul de maxim tupeu al PDL. Atunci PDL a rupt tot, dar m-am trezit și eu candidat. Primarul care era pe vremea aia, cu două luni înainte, Emil Calotă, dacă vi-l amintiți, nu a mai vrut să mai candideze. Și atunci tot așa, colegii s-au gândit la mine: candidează tu. Am reușit să intru în turul doi. Am și pierdut la candidatul PDL nu exista nicio surpriză că te-a bătut candidatul PDL că eram maximul tupeu. 2008-2009. Am pierdut. Acum aș vrea să duc la bun sfârșit și pentru ceea ce m-ați întrebat cu lotul ăsta de primari. Am un proiect care se numește „Transparență totală a primăriei”. Vreau să fac treaba asta, domnul Andronic.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate