Dan Şova se laudă: Am obţinut o reducere de peste 7 milioane de euro/km, pentru Autostrada Comarnic-Braşov

Dan Şova se laudă: Am obţinut o reducere de peste 7 milioane de euro/km, pentru Autostrada Comarnic-Braşov

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova,a scris, pe site-ul personal, că a obţinut, în urma negocierilor cu constructorul Autostrăzii Comarnic-Braşov, un preţ pe kilometru mai mic cu peste 7 milioane de euro.

Potrivit lui Dan Şova, preţul a fost coborât de la 35.281.737 euro/km la 28 milioane euro/km. Ministrul delegat a mai scris că, în cazul Autostrăzii Comarnic — Braşov, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale nu s-a înţeles cu constructorii, ci negocierile s-au făcut cu finanţatorii la masă. În plus, a mai notat Şova, la negocieri au participat permanent reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), care sunt, de asemenea, interesaţi să finanţeze Comarnic — Braşov.

Autostrada Comarnic-Braşov este prima din România care va fi construită în concesiune. Pentru a putea circula pe aceste tronson, șoferii vor plăti o taxă. Nivelul tarifelor va fi de 5,7 lei fără TVA, 7 lei cu TVA pentru un autoturism, pentru toţi cei 60 km, de la intrarea pe podul Breaza şi până la ieşirea în Cristian. Pentru distanţe mai mici, tarifele sunt reduse, în funcţie de numărul de km parcurşi pe autostradă. De exemplu, pentru distanţa Comarnic - Sinaia tariful va fi de 2,8 lei fără TVA, respectiv 3,5 lei cu TVA pentru un autoturism.

"Acestea sunt cele mai mici tarife de autostradă din UE, modul de stabilire a acestora ţinând cont de realităţile concrete din România, respectiv de puterea de cumpărare a cetăţenilor români", mai scrie Dan Şova pe site-ul său.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autostrada Comarnic — Braşov va avea 60 de km lungime, din care 53,215 km autostradă propriu-zis. Aproximativ 7 km reprezintă legăturile spre localităţile pe lângă care trece, respectiv Sinaia, Buşteni, Predeal şi Râşnov.