Editura Evenimentul si Capital

Dacian Cioloş, părtaş la subminarea economiei naţionale, la fel ca Varujan Vosganian și Adriean Videanu

Dacian Cioloș, fost ministru al Agriculturii în perioada în care Interagro primea subvenții FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 17 Comentarii | 2947 Vizualizari

Actualul premier propunea, în 2008, subvenţionarea gazelor naturale consumate de combinatele de îngrăşăminte deţinute de Ioan Niculae. Pentru aceasta, DIICOT a deschis un dosar penal în care sunt cercetați, alături de mulți alții, patronul Interagro și fostul ministru al Economiei, Videanu. Singura excepție făcută de procurori este actualul premier

Premierul Dacian Cioloş, în calitate de ministru al Agriculturii, i-a recomandat lui Varujan Vosganian, care era ministru al Economiei, prelungirea sistemului de subvenţionare a gazelor naturale pentru combinatele de îngrăşăminte chimice ale lui Ioan Niculae. Vosganian are dosar penal, iar Cioloş nu a fost deranjat nici pentru o declaraţie.

Pentru această faptă, omul de afaceri Ioan Niculae şi fostul ministru al Economiei Adriean Videanu sunt cercetaţi penal de DIICOT, în dosarul ROMGAZ. Varujan Vosganian a scăpat, deocamdată, de anchetă doar pentru că Senatul a respins, în 2013 și 2015, cererile procurorilor de punere sub urmărire penală a acestuia.

Adresa care îl incriminează pe Cioloş

Dacian Cioloş propunea, prin adresa întregistrată la Cabinetul ministrului Agriculturii sub numărul 2540 din 24.07.2008, ministrului Economiei, Varujan Vosganian, „continuare măsurii de reducere comercială de 40 dolari/ 1000 mc pentru gazele din producţia internă şi în perioada 1 august a.c. – 31 martie 2009. Această măsură creează premisele economice pentru ca preţul la îngrăşămintele chimice să fie menţinute constant sau la unele produse chiar să fie redus”.În aceeaşi adresă, ministrul Dacian Cioloş aprecia, citând, culmea, organizaţiile patronale din domeniul îngrăşămintelor chimice, că aplicarea acelei măsuri de subvenţionare a preţului gazelor, în perioada 1 februarie 2008- 31 iulie 2008, „a sprijinit industria de îngrăşăminte chimice, în perioada de aplicare preţurile îngrăşămintelor menţinându-se la un nivel constat, la unele produse înregistrându- se chiar reduceri de preţuri de până la 20%”.

Nu a zis nimic în şedinţa de Guvern

Din stenograma şedinţei Guvernului, al cărui membru era şi Cioloş, din 27 februarie 2008, reiese că premierul Călin Popescu Tăriceanu era iritat de insistența cu care Vosganian îi apăra interesele lui Niculae.

„Auzi, nu mă lua pe mine cu vrăjeala… Noi ce facem?! Eu am înţeles. Practic, trebuie să subvenţionăm preţul gazului ca ei să producă şi după aia să exporte. Deci, eu nu fac decât prin subvenţie să…export subvenţia”, l-a pus Tăriceanu la punct pe Varujan. La care acesta s-a gândit să-şi facă aliat Ministerul Agriculturii, lucru care avea să se întâmple prin semnătura lui Cioloş câteva luni mai târziu: „Deci, asta e problema. Dacă să acordăm, eu am zis ca, împreună cu Ministerul Agriculturii, să găsim o formulă, o schemă, dacă poate să reziste industria, dar am zis totuși să acordăm o perioadă….În fine, o să mai cercetăm atunci”.În stenogramă, care se găseşte în dosarul întocmit de DIICOT, nu există nicio reacţie a ministrului Agriculturii Dacian Cioloş, deşi în discuţie au intervenit mai mulţi miniştri care combăteau cu argumente acordarea subvenţiei pentru firmele lui Niculae.

Romgaz-Interagro, un dosar cu 40 de acuzați

DIICOT a decis la începutul lunii octombrie ca procurorii să refacă ancheta în dosarul Romgaz, în care sunt cercetaţi Ioan Niculae şi Adriean Videanu. După mai bine de patru ani de cercetări, rechizitoriul prin care Ioan Niculae și Adriean Videanu urmau să fie trimiși în judecată a fost anulat, deoarece conține mai multe nereguli.

40 de persoane, puse sub acuzare

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate