Editura Evenimentul si Capital

Dacian Cioloș, la Paris. Sau un premier care trece un pic „pe-acasă”

Carmen Vintilă
Autor: | | 8 Comentarii | 2772 Vizualizari

Dacian Cioloș se duce, cu un avion de linie, în „țara mamă”. Pentru prima dată, în calitate de premier al României, însoțit de mai mulți miniștri. Dacian Cioloș este așteptat la Palatul Elysee, pe 20 ianuarie, de François Hollande.

 Premierul ajunge în țara în care și-a făcut studiile, și-a găsit nevasta -Valérie Cioloș-Villemin, și l-a sprijinit, mai târziu, să ajungă comisar european. „Este cel mai competent candidat pe care l-am avut pentru Agricultură”, îl lăuda președintele Comisiei Europene, Manuel Barroso pe Dacian Cioloș când a anunțat, la sfârșitul anului 2009, lista comisarilor europeni.

Acum, premierul, care a urmat l’ Ecole Nationale Supérieure Agronomique ENSA M – Université Montpellier, este așteptat la un dejun de lucru de preşedintele Franței, François Hollande, dejun la care va participa şi premierul Manuel Valls.

Despre actualul premier s-a scris chiar că ar fi cetățean francez, însă informația a fost infirmată oficial.

Putem spune că legăturile lui Cioloș cu Franța au fost stabilite încă dinainte de a se naște. În timpul sarcinii, mama lui a fost atât de impresionată de cartea pe care o citea, „Roșu și Negru”, de Stendhal, încât a decis ca pe fiul său să-l numească și Julien, după numele personajului principal al romanului, Julien Sorel.

De remarcat că premierul nu și-a programat prima sa vizită externă la Paris, ci la Berlin. Calendarul primelor sale deplasări în străinătate l-a anunțat de la Bruxelles, după ce a participat la primul Consiliu European. A ales Germania ca punct de plecare, țară care deține o pozițiecheie în UE.

Tot la Berlin își programase și președintele Klaus Iohannis, anul trecut pe vremea asta, prima vizită externă dar, în semn de respect față de funeraliile fostului președinte Richard von Weizsäcker, și-a amânat-o. Astfel, Iohannis a mers la Paris și apoi la Berlin.

„Am decis împreună cu doamna Merkel să organizez o vizită la Berlin foarte devreme, la începutul lunii ianuarie, totodată o vizită la Paris şi foarte probabil o vizită în Olanda”, anunța Cioloș intențiile sale în materie de politică externă.

Și, săptămâna trecută s-a întâlnit cu Merkel. „Întâlnirea a fost una foarte bună”, spunea premierul după întrevederea cu cancelarul german. În schimb, fostul președinte Traian Băsescu crede că Cioloş a fost tratat ca „un copil de mingi”.

Revenind la Franța, Cioloș va avea întâlniri și cu preşedintele Senatului Republicii Franceze, Gerard Larcher, cu preşedintele Adunării Naţionale, Claude Bartolone, și, nu în ultimul rând, cu comunitatea românească. Vizita de la Paris ar trebui să aibă o dimensiune economică importantă, premierul având pe agendă întâlniri cu şefi de întreprinderi franceze.

Date fiind relațiile de prietenie, premierul ar trebui să se întoarcă acasă cu promisiuni ce se vor concretiza. Semnalul dat de Franța va fi important pentru viitoarele sale vizite externe.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate