Editura Evenimentul si Capital

Dacian Cioloș a respins definitiv și irevocabil propunerea Liberalilor ca premierul să se ardă scoțînd castanele lor din foc! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 17 Comentarii | 5323 Vizualizari

Luni, 1 februarie 2016, la finele unei zile dedicate consultărilor cu partidele parlamentare în chestiunea propunerii PNL de modificare a Legii alegerilor locale, în vigoare din 20 mai 2015, Dacian Cioloș a ținut o conferință de presă.

Acrobațiile diplomatice ale premierului, exersate cu brio la Bruxelles, unde se învață că un om înjunghiat în timp ce-i spui că-i stă bine așa, cu sîngele curgînd din el, moare fără să-ți poarte pică, deoarece i-ai vorbit frumos, n-au reușit să ascundă  esența deciziei luate de Dacian Cioloș:

Propunerea PNL a fost respinsă  în chip categoric.

Pentru a înțelege de ce a procedat așa și nu altfel Dacian Cioloș, se cuvine a reaminti  în ce a constat Criza politică declanșată luni, 18 ianuarie 2016, de conducerea PNL.

Una dintre învățăturile logicii clasice sună cam așa:

Înainte oricărei discuții care se vrea serioase, participanții trebuie să-și precizeze termenii folosiți sau, mai precis, să se pună de acord asupra conținutului fiecăruia dintre ei.

Ce înseamnă asta?

Într-o manieră de popularizare didactică asta înseamnă că, înainte de a discuta Aserțiunea Toți românii e proști! cum ar spune tanti Săftica, de la Gulere și Tivuri, e musai ca tăifăsuitorii să precizeze ce se înțelege prin  conceptul de români.

Ca, de exemplu, dacă prin români se înțeleg toți cei cu buletin de România, asta însemnând că printre români se numără și ungurii, sau doar cei de naționalitate români.

Un pic modificată învățătura ar trebui aplicată și la discuția devenită controversă și, mai nou, ciorovăială despre propunerea PNL privind modificarea Legii electorale.

Discuția, mai ales cînd a intrat pe mîna presei și societății civile, finanțate cu bani negri de la fostul ANRP, de PDL-ul pitit sub numele de PNL, s-a referit la alegerea în două tururi.

Ești de acord cu alegerea în două tururi? s-a pus întrebarea și, cînd răspunsul a fost unanim, Da, sîntem de acord! activiștii PNL și Divizia Presă a Poliției politice prezidențiale, au răcnit:

Vedeți, toată lumea e de acord cu propunerea cuconiței Alina Gorghiu, fie-i fustele lăudate!

Numai că propunerea PNL formulată luni, 18 ianuarie 2016, nu s-a referit la alegerea primarilor în două tururi.

Ea s-a referit la modificarea Legii electorale, în vigoare din iunie 2015 după ce-a fost votată și aclamată de Liberali, prin Ordonanță de urgență dată de Guvernul Dacian Cioloș, astfel încît PNL să obțină la Locale succesul care, iată, potrivit sondajelor, nu se mai conturează ca în iunie 2015.

Așadar, orice poziție față de propunerea PNL trebuie să pună între paranteze teza scrutinului în două tururi (cu care toată lumea e de acord) și să ia în calcul următoarele realități:

1) Un partid pînă mai ieri de acord cu scrutinul într-un singur tur nu mai e de acord pe neașteptate, cînd deja s-a intrat în linie dreaptă cu precampania electorală.

Partidul respectiv nu mai e de acord nu pentru că l-ar fi obligat Societatea civilă, presa, Strada sau un lot de extratereștrii.

Nu mai e de acord, pentru că acum, după opt luni de acceptare a scrutinului într-un singur tur, și-a dat seama că va pierde dacă nu sunt două tururi.

Şi cum conducerea PNL  vrea să cîștige Localele, pentru că altfel zboară din fotolii,  a anunțat că nu mai e de acord cu un singur tur.

E ca și cum înaintea unui meci de fotbal, după ce s-au înțeles asupra  stadionului, datei, mărimii terenului, numărului de jucători, una dintre echipe constată că nu mai poate cîștiga dacă e limitată la  11 jucători.

În consecință, echipa respectivă cere ca echipele să fie alcătuite din cîți jucători vrea fiecare.

2) Pentru rezolvarea problemei proprii, PNL n-a angajat o bătălie politică.

Pur și simplu, PNL a cerut Guvernului tehnocrat să dea o Ordonanță de Urgență prin care Legea electorală să se modifice în favoarea unui singur partid: PNL.

După care, cu banii negri de la Jaful numit Retrocedări,  ocoliți de Binomul SRI- DNA, PNL a declanșat o campanie de presă menită a pune presiune pe Dacian Cioloș.

3. Legea privind alegerile locale a fost rezultatul unui Acord politic între partide. Ca de atîtea ori în postdecembrism, partidele politice au reușit, în aprilie- mai 2015, să se înțeleagă în ce privește regulile jocului.  Legea putea fi modificată numai dacă un nou Acord politic stabilea modificarea  Legii.

4. Modificarea unei Legi electorale prin Ordonanță de urgență, fără a ține  cont de  poziția tuturor partidele politice, e un act iresponsabil chiar și cînd  Guvernul e politic. Nimic nu e mai sensibil în democrație decît imaginea de alegeri incorecte. Orice tentativă a unui Guvern de a umbla la Legile electorale pune la îndoială    decizia sa de a  organiza alegeri libere și corecte. Cu atît mai grav ar fi dacă un Guvern tehnocrat, acceptat de partide tocmai pentru a nu mai fi suspiciuni că Puterea pregătește fraudarea alegerilor,  s-ar apuca să modifice   Legile electorale prin Ordonanță de urgență.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate