Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Dacă iubeşti România, te bagă la nebuni

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3065 Vizualizari

Pe 6 februarie s-au născut Ronald Reagan, „Babe” Ruth, Bob Marley, Axl Rose, Eva Braun, Francois Truffaut, Natalie Cole, Patrick MacNee, Geo Bogza, Cătălin Crişan, Adrian Maniu, Sorin Holban. Pe 7 februarie s-au născut Charles Dickens, Thomas More, Juliette Greco, Dieter Bohlen, Dan Hăulică, Dinicu Golescu, Ion Acsan, Teoctist.

Încă două zile fără nicio menţiune în calendarul arhaic, cel tradiţional. De fapt, până pe 10 februarie, de Sf. Haralambie, lumea muncea, trudea, nu mai avea timp de sărbătoare pentru că se apropie primăvara.

În calendarul creştin ortodox, pe 6 februarie sunt vreo şase Sfinţi, printre care Cv. Varsanufie cel Mare. Mă întreb, oare, cum îl striga mămica lui pe Varsanufie când era mic? Dar hai lăsăm pe altă dată, este weekend... iar duminică, 7 februarie sunt Sfinţii Partenie şi Luca din Elada.

Cine se oboseşte să cerceteze sursele din afara spaţiului creştin, de la persani, sau din Nordul Africii, va avea surpriza plăcută să constate că într-o primă etapă, creştinismul a fost o mişcare religioasă revoluţionară, de tineret, entuziastă, optimistă şi chiar veselă, îndreptată împotriva celor bogaţi şi puternici, împotriva nedreptăţilor şi corupţiei.

Acest caracter a fost schimbat „de sus” în anul 325 la Niceea, când creştinismul a devenit, de facto, religie de stat. Acolo, la Niceea, 318 episcopi şi oamenii împăratului Constantin au muncit din greu de la 21 mai şi până la 25 august „pieptănând” Noul Testament şi scoţând sau adăugând paragrafe, chiar capitole întregi. S-au scos toate condamnările îndreptate împotriva averilor, a oamenilor bogaţi, a romanilor, a împăratului. S-au scos multe dintre pildele vesele ale lui Iisus, s-a „aranjat” concordanţa aproape perfectă dintre trei Evanghelii, numite sinoptice. Pe a patra au lăsat-o puţin altfel, tocmai pentru autenticitate. Creştinismul a fost confiscat de marea politică.

Multe s-au făcut şi s-au desfăcut la Niceea. Asistăm astăzi la tot felul de atitudini ipocrite, dar politic corecte, în ceea ce priveşte teoria raselor, vezi scandalurile cu invadatorii musulmani. Ce discriminare rasială şi religioasă mai mare decât cea făcută la Niceea în 325! Bunului Iisus i s-a negat calitatea de evreu şi s-a fabricat o teorie, combătându-l pe Arie, cum că Iisus este din aceiaşi substanţă cu Dumnezeu. „Evreii sunt ciudaţi şi nu sunt de încredere” probabil a spus împăratul Constantin, numit mai târziu cel Mare. „Cum vreţi ca romanii să accepte un zeu evreu?”

Ipocrizia, chiar consfinţită prin lege, nu poate să ascundă realitatea, ci crează conflicte îngheţate care vor izbucni cu furie, când va veni vremea!

Spun toate acestea, dragi lupi, padawani şi hobbiţi pentru că îmi fac curaj ca să vă spun o istorie. Adevărată, ca tot ceea ce vă povestesc. Fiind vorba despre unul dintre prietenii la care ţin foarte mult, i-am schimbat numele şi o parte din modul, de succesiunea în care au decurs lucrurile. Dar tot ceea ce o să citiţi este numai adevărul-adevărat!

Pe Roger Marcel l-am cunoscut când aveam 20 de ani. La Paris, el era cu câţiva ani mai mic ca mine. Un adolescent care a vrut să mă cunoască pentru simplul fapt că eram român. Mi-a spus o poveste pe care iniţial am trata-o cu indiferenţă. În localitatea lui natală era cel mai mare cimitir de soldaţi români din Occident, unde îşi dormeau somnul etern, încă în slujba patriei, multe mii de soldaţi, gradaţi şi câţiva ofiţeri. În familia lui era şi o poveste frumosă, cum trei soldaţi români, prizonieri, au salvat din apele revărsate ale râului local pe bunicul şi pe bunica lui. Bun, interesul meu imediat în acele timpuri era o cântăreaţa blondă. Eram la concurenţă cu superbogatul Chris, Cristophe de Margerie, cu care, de atunci, am rămas prieten o viaţă, până l-au asasinat ruşii.

Pe Roger Marcel l-am reîntâlnit mulţi ani mai târziu, la una dintre ediţiile “Expo” din Bucureşti. Făcea parte dintr-o firmă de mare renume, echipamente petroliere. Am făcut afaceri bune, cu el şi cu firma lui, un parteneriat care m-a făcut învingător, cu ICE-ul meu, în multe licitaţii din Orient, unde francezii nu puteau să ajungă singuri, pentru că nu era politic corect. Nici noi nu aveam tehnologia şi calitatea produselor lor, aşa că a fost o afacere reciproc avantajoasă, cum astăzi sunt rare.

Ceea ce m-a uimit în permanenţă la Roger Marcel, a fost marea lui dragoste pentru România. Aş spune pasiune. Pe atunci, prin anii 80’ străinii erau priviţi cu suspiciune. Aşa că foarte greu am reuşit să obţin de la “organe” o aprobare pentru un circuit al lui Roger Marcel prin România profundă. După o lună de zile a revenit la Bucureşti transfigurat. Şi cu o soţie româncă. Prima dintre cele patru pe care le-a schimbat. Fiecare i-a făcut cel puţin un copil şi apoi i-a intentat divorţ, smulgându-i o parte din avere. Pentru că, am uitat să vă spun, Roger Marcel era şi este avut. Nu zdrobitor de bogat, dar… avut!

După loviluţie, Roger Marcel a fost printre primii care au năvălit în România cu ajutoare şi cu gânduri bune, dar utopice. Toate investiţiile lui de aici s-au dus pe apa sâmbetei, românii l-au păcălit şi i-au mâncat mai multe milioane de franci, apoi milioane de euroi.

Dragostea lui Roger Marcel pentru România a rămas la fel. Vorbeşte perfect româneşte, mai bine ca mulţi parlamentari români. A făcut multe servicii României. A primit titluri academice de la universităţi şi decoraţii de la preşedinţi.

De vreun an de zile l-am pierdut din vedere. Este şi el la o vârstă, probabil că s-a potolit, a ieşit la pensie, mă gândeam. Când, ieri, am primit un telefon. De la Roger Marcel. “M-am eliberat, am reuşit să ies din casa de nebuni şi mi-au dat înapoi mobilul!” Şi mi-a spus o poveste, povestea vieţii lui din ultimul an de zile.

Nici mai mult, nici mai puţin, familia lui l-a pus sub tutelă. V-am spus că Roger Marcel este un bun afacerist. A ştiut cum să-şi gestioneze banii, aşa că la pensie s-au strâns vreo patru mii de euroi pe lună de la stat şi încă o dată pe atât de la fonduri particulare de pensii şi investiţii. Familia lui, formată dintr-un tată dictatorial de vreo sută de ani şi două surori castratoare, nemăritate, a înebunit. Atâta bănet să se ducă… în România! Pentru că, am uitat să vă spun, Roger Marcel plănuia să se stabilească, pe undeva, prin Prahova submontană. Cu o astfel de pensie putea să se stabileasă şi în centrul Dubaiului. Aşa că familia lui, ajutată de un avocat tare al dracului şi uns cu toate alifiile, a reuşit să demonstreze instanţei că Roger Marcel este iresponsabil şi că averea lui trebuie gestionată de o tutelă a familiei. Într-o primă etapă s-a obţin hotărâre judecătorească pentru internarea lui Roger Marcel într-o instituţie de sănătate care să stabilească gradul lui de iresponsabilitate. Unul dintre motivele de bază pentru susţinerea iresponsabilităţii în faţa justiţiei a fost: “dragostea patologică a numitului Roger Marcel pentru România”. Adică, dacă iubeşti România, în Occident te bagă la casa de nebuni! În Occident trebuie să-i iubeşti pe musulmani!

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi de mult nu am simţit o asemenea indignare, ştiţi domniile voastre, nodul acela în gât, şi furia care te cuprinde, mânia neputincioasă în faţa nedreptăţii, ticăloşiei şi prostiei.

Greu i-a fost lui Roger Marcel în ultimul an! Să demonstreze unor medici, psihologi, psihiatrii care, de obicei, sunt mai nebuni decât pacienţii lor, că nu este unul dintre ei. Săracul, plângea! I-am spus să se urce în primul avion şi să vină în România. Am conturile blocate, a oftat Roger Marcel. I-am spus să lase tot, să se suie în primul autobuz şi să vină în România. Plătesc eu biletul. Putem supravieţui şi din pensia mea de două sute de euro, i-am spus. A fost prima dată când a râs, după un an de zile, mi-a spus Roger Marcel. De la tine, “mon capitain” am învăţat să încerci, să cauţi, să răzbeşti şi să nu te laşi niciodată doborât! Am câteva poliţe de plătit, m-a anunţat Roger Marcel.

Sunt tari francezii, m-am gândit, amintindu-mi câte cisterne de Dubonnet am băut împreună cu prietenii mei din hexagon. Sunt tare curios ce o să facă Roger Marcel, mâine, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi.

BERBEC O perioadă mai complexă pentru că, în weekend, ai de luat o decizie mai complicată. Nu mai amâna şi nu mai căuta soluţii temporare. Leneşul mai mult aleargă şi zgârcitul mai mult păgubeşte! Nu fii original cu orice pret. De obicei modul acesta de abordare sperie şi înstraineaza, in loc sa atragă! Trebuie doar sa inspiri incredere şi să asiguri pe cei din jur ca se pot baza pe tine, în orice împrejurare. Sâmbătă ai tendinţa, pentru unii suparatoare, de a fi permanent in ofensiva, sa ţii la părerea ta şi să nu faci concesii sau compromisuri nimănui. Păstrează-ţi calmul şi umorul! Duminica poţi să primeşti o veste în doi peri despre o reuniune de familie la care te aşteptai să fii invitat.

TAUR Sâmbătă ai o perioadă bună pentru rezolvarea cu succes a problemelor de familie, sau de cuplu. Duminică încearcă să păstrezi direcţia asta benefică. Nu pleca la drum lung, mai ales la munte! Horoscopul tău arată că iţi este necesara o viata ceva mai activa, şi poti incepe cu plimbări scurte în aer curat, evitând aglomeratia, dar şi vremea capricioasă. Totuşi, atenţie la curent, ploie, lapoviţă, ceaţă şi la schimbarea bruscă de temperatură! In acest weekend faci schimbările la care te gândeai de mai mult timp, care privesc dispunerea şi ergonomia camerei tale şi de ce nu, a bucătariei sau a livingului.

GEMENI Spui multe lucruri deodată urmând firul rapid al gândirii. Trebuie să fii exact şi concis în comunicare, altfel poţi avea de pierdut. În weekend nu ai timp, nu ajungi la niciun rezultat! Sâmbătă, o veste bună urmată de o mică pierdere. Un obiect pe care-l găseşti, până la urmă. Ai mare nevoie de un sfat bun, de confirmarea unei atitudini aşa că... sună un prieten. Dupa cum spune înţeleptul, la un prieten trebuie să găseşti aprobarea faptelor tale, un pahar de apă şi un sfat bun! Duminică nu trebuie sa forţezi lamurirea unor situatii, deoarece atuul pe care te bazezi, gândirea rapidă şi uşor cinică nu te ajuta prea mult.

RAC O problemă personală, mai veche, îşi poate găsi în weekend o rezolvare parţială. Nu amâna problemele, obligaţiile! Pot să ia o întorsătură urâtă şi să nu mai poţi rezolva nimic, mai târziu. Sâmbătă - micile înfumurari pe care le afisezi pot fi interpretate ca un succes pe care, de fapt, nu l-ai avut. Cineva, probabil din Fecioară sau Săgetător încearcă să te ajute, să-ţi intre în graţii. Sâmbătă seara eşti invitat, se pare, la o petrecere veselă, poate la un nativ din Vărsător, poate la o petrecerea ad-hoc. Duminică – zi de ordine şi curăţenie, sau de plecat la drum!

LEU Ceva legat de o reglementare legală, primeşti o veste în acest weekend. Aspectul pare neutru pentru tine, dar afectează anturajul, pe cei din jurul tău. Cooperează mai strâns cu ei. Poţi folosi această zi de sâmbătă ca să-ţi faci un bilanţ al lucrurilor pe care le ai de făcut, planuri pentru săptămâna viioare şi nu numai! Relațiile cu persoanele născute in semne de aer și foc sunt in acest weekend armonioase, dar nu prea grozave cu cei născuți în semne de apa și pământ. Nu te amesteca cu cei care nu sunt ca tine. Mezalianţele şi amestecurile de religii şi rase au fost întotdeauna motive de conflicte, mai mari sau mai mici. Cercul tau de prieteni este destul de bun, nu te baga in cine ştie ce fiţe.

FECIOARĂ O perioadă care se anunţă tonică. În weekend profită ca să ceri ceea ce ţi se cuvine, să obţii ceea ce ai dreptul. Impresia de greutate poate trece prin mişcare şi eliminarea toxinelor. Horoscopul tau te sfatuieste sa ceri sfatul si sprijinul unui prieten experimentat, inainte ca ceilalti sa se prindă că nu stii să te descurci. Poate că este vorba de petrecerea de sâmbătă seara, sau de team building-ul de care esti responsabil, sau de făcut ceva prin casă, ceva de genul ăsta. În orice caz, distracţia este pe măsura dorinţei tale. Stelele fixe te avertizeaza sa-ti supraveghezi sănătatea şi regimul alimentar şi… trebuie să răreşti ţigarile!

BALANŢĂ Primeşti o veste despre casă, sau o sarcină suplimentară din partea familiei, care te pune pe gânduri. În acest weekend, nu te grăbi! Lasă lucrurile să se aranjeze într-o ordine naturală! Sâmbăta o poti folosi sa iei, in sfarsit, decizia aceea desteapta, curajoasa si dreapta, la care te gandesti de mai multa vreme. Nu tot ce este adevarat si drept trebuie, însă, spus in gura mare, trebuie sa dai dovada de mai multa diplomaţie şi tact in relatiile cu familia ta, cu anturajul tau. Sâmbătă seara sunt ceva petreceri la orizont, trebuie numai să alegi. Duminică, probabil, o să te trezeşti la prânz, aşa că abia dacă ai timp să pregăteşti programul de săptămâna viitoare. Pentru că în jungla asta de beton Balanţele dezechilibrate care nu au un plan, sunt devorate de monştrii, în filmul horror care este realitatea cotidiană.

SCORPION În weekend eşti „rebel fără o cauză”, chiar dacă stai acasă, singur, cu căţelul, sau pisica. Atitudine această de frondă curajoasă te caracterizează, dar îţi consumă energia şi resursele! Simţul tău posesiv de Scorpion veninos ţinut prea mult în frâu se răzbuna sâmbătă. Discuţii aprinse cu cineva de la care vrei sa obtii ceva important. Reuşită, pentru că încăpăţânarea bate logica. Duminică trebuie să faci, neapărat, ceva care îţi place mult, poate să te duci la un concert, poate o plăcintă americană cu cafea scumpă, sau pur şi simplu să stai în pat!

SĂGETĂTOR Evită izbucnirile sentimentale şi instabilitatea emoţională şi amână orice nu îţi face plăcere. Ascultă cu atenţie, oportunităţile abundă. Duminică o veste care îţi confirmă bănuiala ta. Mici îmbunătăţiri şi transformări favorabile ale unei situaţii, veşti bune de departe. Seară de sâmbătă relaxantă şi plăcută. Poate la un film, poate la un concert, poate la un club neagresiv, plăcut şi nepoluant. Nu, mai bine fără club, ştim noi de ce! Duminica este zi de aranjat garderoba pentru sezonul de primăvară. Ca să vezi dacă nu trebuie să aranjezi sau să cumperi ceva.

CAPRICORN Mici ambiţii personale, mai curând nişte achiziţii, nu prea scumpe, dar care nu-ţi dădeau pace, pot fi satisfacute în acest weekend spre mulţumirea ta. Nu pleca la drum lung, în niciun caz! Sâmbătă este o zi favorabilă schimbărilor, deciziilor de impact. Toate domeniile sunt favorizate, mai puţin cele care ţin de iluziile pe care ţi le faci în relaţiile sentimentale. In viata este ca in supermarket: ai de unde alege, dar nu găseşti ce iţi trebuie. Mai nou, se pare ca şi oferta este de proastă calitate! Duminică, daca astăzi te simti cumva zdrobit de refuzurile prietenilor si ale anturajului, în general, nu-ţi risipi inutil energia ca sa demonstrezi că ai totuşi dreptate.

VĂRSĂTOR Un weekend liniştit. Fără frică şi fără complexe poţi rezolva, sâmbătă, situaţii mai vechi, considerate delicate. Duminică concentrează-te pe problemele urgente din domeniul sentimental. Mult entuziasm şi optimism şi o privire mai filozofică asupra vieţii te ajută să te bucuri din plin de deliciile a ceea ce a mai rămas din iarnă. Care delicii, costă din ce în ce mai mult! Stelele şi conjunctura astrologica te avantajeaza astazi, protejându-te eficace impotriva atacurilor familiei şi prietenilor care vor neapărat să te scoată la plimbare, sau la nu ştiu ce festival, sau concert. Fă-ţi propriul program şi ţine-te de el!

PEŞTI Sâmbătă, puţin mai aglomerată. Poţi să finalizezi unele lucruri întârziate, în prima parte a zilei. Duminică, trebuie să te odihneşti mai mult. Seara, poate la un spectacol, film, concert. Nu te enerva din cauza unor nimicuri sau a unor inexactităţi de comunicare. Fii deosebit de precis în discuţii. Ziua de astăzi este un prilej să recapeţi iniţiativa. Poziţia lui Venus indică prietenii noi şi petreceri reuşite, asa ca fă un tur de telefoane pe la prieteni ca să vezi de unde sare invitaţia. Se poate să primeşti scurte veşti neaşteptate de la membrii familiei şi/sau de la prieteni. Surprize plăcute şi mai puţin placute, situaţii care evolueaza spre întorsaturi neaşteptate, dar comice până la urmă, sunt deliciile weekendului.
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate