Editura Evenimentul si Capital

Dacă ei sînt ai noştri, atunci cine sîntem noi? – poticneala experţilor români într-o ţară mică şi neclară

Sever Voinescu
Autor: | | 5 Comentarii | 1739 Vizualizari

Moldova nu mai este doar o problemă de ordin politico-strategic. A devenit o problemă gnoseologică.

Nu acţiunile noastre ratează în Molodva, ci cunoaşterea noastră. Sîntem în cazul tipic al unei realităţi complicate examinată cu instrumente inexacte, în paradigme false, de către experţi care, de fapt, nu se prea pricep.

 Politica este, desigur, un joc vinovat de măşti, un „quid pro quo” sîngeros, un carnaval crud. Ştim, asta, teoretic, dar cînd avem în faţă o situaţie anume în care trebuie să identificăm precis fenomenul şi actorii pentru a proiecta o anume acţiune ori un anume interes, treaba devine foarte dificilă. Evenimentele de la Chişinău sînt, pe cît de zgomotoase, pe atît de obscure. Foarte greu să înţelegi acolo cine-i cine, cine-i cu cine şi, mai ales, de ce. Ca în cele mai multe astfel de situaţii, aproape nimeni nu poate admite că, de fapt, ceea ce se întîmplă în Republica Moldova scapă înţelegerii noastre. Şi, dacă tot dovedim că nu înţelegem, ar trebui să încetăm să mai pretindem că putem influenţa decisiv procesul politic de la Chişinău. Paradigma noastră de evaluare, care se bazează pe dihotomia pro-ruşi vs. pro-europeni nu prea funcţionează, nu lămureşte nimic, ba chiar adînceşte ceaţa. Dacă această confuzie a fost urmărită anume de cineva, atunci să admitem că a reuşit şi să pornim de aici. Dacă, însă, această confuzie generală se găseşte doar în mintea noastră şi, dimpotrivă, în realitatea chişinăuană lucrurile sînt limpezi, atunci să resetăm mijloacele noastre de cunoaştere.

De cîţiva ani, la Bucureşti, au apărut  „experţii în Moldova”: analişti, jurnalişti, oengişti, istorici, oameni de toate felurile care „au fost acolo” (ceea ce, în mintea unora, este suprema garanţie a cunoaşterii) şi, deasupra grămezii, nu se putea altfel, politicieni de la toate partidele. Toţi  au un aer informat şi savant, uneori fac pe diplomaţii şi nu pot să spună prea multe, alteori fac pe patrioţii şi le zic mai pe şleau, dar mereu lasă să se înţeleagă că sînt conectaţi la „surse” discrete (iarăşi o prejudecată de-a noastră, cu cît e mai discretă sursa cu atît are mai multă credibilitate) şi sînt un vulcan de expertiză în aşteptare. Oricînd îi cheamă la televizor, ei sînt gata să ne spună şi tot ce se întîmplă şi ce e de făcut şi ce se va întîmpla.  În privinţa Moldovei, aceşti experţi ai noştri s-au înşelat de fiecare dată, au gafat în mai toate analizele lor şi au dovedit de atîtea ori că numai gura e de ei. De aceea, aplombul cu care ştiu şi de data aceasta ce se întîmplă acolo mă stupefiază. Moldova este un eşec pentru România, deocamdată. Sigur, privită la scară istorică, relaţia moldo-română a mers tot mai bine şi a culminat cu semnarea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE, în iunie 2014. Dar, după toate eforturile făcute de România în ultimul deceniu (de cînd sîntem membrii UE), relaţia este, astăzi, extrem de vulnerabilă. Tremurăm de fiecare dată cînd bate vîntul la Chişinău, că nu ştim ce se întîmplă: vin ruşii sau pleacă ai noştri?

Deocamdată, o majoritate parlamentară a validat cabinetul Pavel Filip. Au apărut, imediat, două reacţii opuse. Una de contestare, cu o amplă dimensiune stradală, şi alta de susţinere. Ca să ştim dacă guvernul Filip e de susţinut ori ba, ar trebui să vedem cît de pro-european este . Aici, apar primele probleme. Unii zic că Filip e păpuşa lui Plahotniuc. Alţii, că e pro-european şi Moldova are nevoie de stabilitate. Aceştia din urmă spun chiar că Plahotniuc nu e ceea ce pare. Oligarhul este, după unii, omul Moscovei, după alţii omul nostru. Ar putea fi, zice o a treia teorie, şi una şi alta. Dacă acest guvern cade, sînt probabile alegeri anticipate. Unii zic că aceste alegeri vor fi cîştigate de pro-ruşi. Alţii, că sînt binevenite oricum, pentru că partidul lui Plahotniuc (Partidul Democrat) nu va mai intra în Parlament. În fine, nu puţini spun că e mai bine să aşteptăm alegerile la termen, ca să se constituie şi să prindă cheag partidul Maiei Sandu. Strada, de obicei, este locul clarităţii radicale. Nu şi în Moldova. În stradă, uniţi, sînt pro-unioniştii  solidari cu pro-ruşii, Maia Sandu la braţ cu Osatîi şi Dodon, activiştii anti-corupţie în aceleaşi tranşee cu comuniştii. Cum şi de ce a reuşit Plahotniuc să supere pe toată lumea, nu-mi dau seama. Pentru că, iată marele mister, nimeni nu poate şti al cui e, de fapt, Plahotniuc. Al nostru sau al lor? Al unora dintre noi sau al unora dintre ei? Şi, dacă vă vor răspunde „experţii” într-un fel sau altul, fie că e al nostru, fie că e al lor, întrebaţi-i mai departe: şi, dacă e al nostru, cine sîntem noi, iar dacă e al lor, cine sînt ei? Nu sînt întrebări de dragul întrebărilor. Sînt, din păcate, întrebări cît se poate de legitime cînd e vorba despre Molodva. O ţară mică şi atît de obscură  naşte atîtea întrebări care, pînă la urmă, nu sînt despre ea, ci despre noi.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate