Dacă Dan Voiculescu se „îmbolnăvește” grav în penitenciar, merită o grațiere?

Dacă Dan Voiculescu se „îmbolnăvește” grav în penitenciar, merită o grațiere?

O campanie TV destul de ciudată este dusă pe tema condițiilor din penitenciare.

 Aparent există unele justificări corecte. Însă, dacă te uiți la cei care derulează campania îți ridici mari semne de întrebare. Când e vorba chiar de propaganda condamnatului Dan Voiculescu, dubiile sunt uriașe.

Pus să răspundă pentru situația în care se află Monica Iacob Ridzi, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, ne-a anunțat că închisorile nu sunt hoteluri.

„Constatăm astăzi că închisoarea nu este hotel. Aşa este. Închisoarea nu este hotel. Închisoarea din România în ziua de astăzi de foarte multe ori este la limita demnităţii umane. Aşa este, dar nu este o noutate”, a declarat joi Robert Cazanciuc.

Ne puteți urmări și pe Google News

E normal să fie așa, executarea pedepsei nu este o vacanță. Însă asta nu înseamnă că e normal ca cei condamnați pentru comiterea unei infrațiuni să fie duși dincolo de limitele demnității umane. Campaniile televiziunilor care sunt acum sensibile la problemele deținuților expun tocmai astfel de situații. Desigur, nu e o întâmplare că o fac abitir tocmai acele televiziuni care au patronii la pușcărie. Independent de această realitate, argumentul invocat pentru campaniile TV este corect.

Chiar dacă România are zeci de spitale unde sunt condiții aproape la fel de infecte ca în penitenciare și școli cu toaleta în fundul curții, tot nu putem justifica în vreun fel condițiile uneori oribile din unele închisori. Deținuții de acolo execută deja pedeapsa cu privarea de libertate, nu e normal să sufere și fizic pentru că ajung în spații infecte fără condiții sanitare minime.

E bine să nu uităm că rolul condamnării este și reeducarea infractorului, aducerea lui pe calea cea bună. Cum poți să schimbi în bine un om când îl umilești în ultimul hal, ținându-l ca într-o temniță din Evul Mediu?

Sunt agrumente pentru care România a și pierdut zeci de procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Instanțele din Strasbourg au constatat că statul roman încalcă grav drepturile deținuților și ne-au pus tot pe noi la plată. Despăgubirile pentru infractorii care sunt supuși unor tratamente inumane se plătesc din bani publici. Adică plătim noi, prin taxele și impozitele pe care ni le extrage statul din buzunar și din conturi în fiecare zi.

Toate cele de mai sus sunt argumente care ar putea să țină în picioare o campanie de presă, chiar și una derulată de televiziuni cu patroni aflați în pușcărie.

Ceea ce se petrece însă la Felix TV este mult prea ciudat pentru a putea să fie determinat numai de astfel de argumente. Asta cu atât mai mult cu cât propaganda Varanului în general nu poartă grija vreunui interes public, slugărindu-și patronul dincolo de orice limite ale decenței.

Televiziunea lui Voiculescu a demarat o ciudată campanie de susținere a Monicăi Iacob Ridzi. Pornind de aici prezintă de câteva seri cazuri ale unor deținuți cu boli grave. Când e vorba de o campanie susținută de Gâdea, Ciuvică sau babuinul de la miezul nopții este recomandabil să cauți motivele ascunse care pot sta în spatele demersului propagandistic.

Experiența de până acum ne-a învățat căror scopuri servesc slujitorii lui Voiculescu.

„Punem pariu că în cateva luni Antena 3 ne spune că Voiculescu s-a îmbolnăvit grav în pușcărie?”, m-a întrebat un amic când am vorbit despre campania de la Antena3. Recunosc că, interpretată astfel, are o logică campania condusă de Gâdea.

Domnul profesor Dan Voiculescu are o vârstă onorabilă la care, cu siguranță, i se găsesc niște beteșuguri bune de umflat pentru a face apoi obiectul unei continuări logice a campaniei de presă pe care deja o derulează Felix TV.

Întrebarea cheie este cum poate Dan Voiculescu să scape mai repede din pușcărie, dacă „se îmbolnăvește” rău și suferă cumplit. Evident, o suferință inumană pe care Felix TV o va expune în toate detaliile ei. Ar trebui să convingă niște instanțe că bolile brusc agravate cer condiții speciale de tratament. Sau ar putea să convingă un singur om că merită o grațiere din motive umanitare.

Asta ne duce la cea mai apetisantă întrebare pe subiectul nostru: Dacă Felix se „îmbolnănește” rău în penitenciar, merită o grațiere din partea președintelui Klaus Iohannis?

Întrebarea și mai interesantă este: Ce ar avea de oferit în schimb?

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.