Dacă aţi fost victima violenţei domestice, nu ezitaţi să apelaţi oricând la telefonul de urgenţă112!

Dacă aţi fost victima violenţei domestice, nu ezitaţi să apelaţi oricând la
telefonul de urgenţă112!

În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, la nivel internaţional, se va derula Campania “16 Zile de Activism împotriva Violenţei asupra Femeii “. Iniţiativa aparţine Centrului pentru Leadership Global al Femeilor ( CWGL) din SUA şi a debutat în anul 1991. Potrivit unui comunicat al Poliţiie Giurgiu, iideea principală a campaniei este să atragă atenţia la nivel local, naţional şi global asupra diferitelor forme de violenţă cu care se confruntă femeile.

Campania se derulează între două date cu semnificaţie deosebită: începe în data de 25 noiembrie – Ziua Internaţională împotriva Violenţei asupra Femeilor şi ia sfârşit în 10 decembrie – Ziua Internaţională a Drepturilor Omului.

Violenţa în familie reprezintă orice acţiune fizică sau verbală săvârşită cu intenţie de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă o suferinţă fizică, psihică, sexuală sau un prejudiciu material. Constituie, de asemenea violenţă în familie împiedicarea femeii de a- şi exercita drepturile şi libertăţile fundamentale.

 Cauzele violenţei în familie sunt de ordin social, economic, individual, etc.  Un individ frustrat, fără loc de muncă sau nemotivat suficient, apăsat de grija traiului de mâine, cu copii, aflat permanent sub impactul mediatic al economicului şau socialului şi uneori sub influenţa băuturilor alcoolice ajunge să nu se mai controleze şi să-şi reverse agresivitatea în familie. Violenţa în familie prin formele grave în care se manifestă, pune în pericol însăşi existenţa familiei ca grup social.

Ne puteți urmări și pe Google News

 Numărul cazurilor de violenţă în familie este mare, însă amploarea fenomenului nu este cunoscută în totalitate deoarece victimele violenţei, femei şi copii se ruşinează ori le este teamă să dezvăluie experienţa abuzurilor suportate, acestea constituind adesea un secret care trebuie păstrat în interiorul familiei.  Violenţa în familie este un fenomen reprobabil indiferent cine este agresorul şi cine este victima: femeie, bărbat, copil, tânăr sau vârstnic.  Ea se manifestă fără deosebire, indiferent de vârstă, sex, nivel de educaţie sau clasă socială. Gelozia şi diversele afecţiuni psihice rămân o cauză principală a agresivităţii în familie.  Prevenirea violenţei în familie este realizată de: poliţie prin compartimentele specializate, şcoală, biserică, mass-media, ONG-uri, comunitate.  Dacă acasă aţi fost supusă violenţei sau abuzului, vă subliniem primele lucruri pe care le puteţi face: - în primul rând trebuie să recunoaşteţi că acest lucru vi s-a întâmplat dumneavoastră şi să încetaţi să minimalizaţi importanţa lui; - al doilea este de a nu mai crede mereu că sunteţi vinovată. Nimeni nu merită să fie agresat, umilit sau abuzat, cu atât mai puţin de către partener într-o presupusă relaţie de tandreţe, nu există nici o scuză; - al treilea lucru pe care trebuie să-l faceţi este să începeţi să căutaţi ajutorul şi sprijinul de care aveţi nevoie, violenţa domestică este o problemă gravă, nu-ţi fie teamă sau ruşine să vorbeşti, există cineva care te poate ajuta!

- La nivelul judeţului Giurgiu puteţi cere sprijinul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Giurgiu şi Autorităţii de Sănătate Publică Giurgiu.

 Dacă aţi fost victima violenţei domestice, nu ezitaţi să apelaţi oricând la telefonul de urgenţă112!