Editura Evenimentul si Capital

Dacă aș fi fost englez, aș fi votat la Referendum pentru Brexit

Ion Cristoiu este fondatorul EVZ
Autor: | | 64 Comentarii | 4747 Vizualizari

Aşa cum am mai scris, ascult RRA (cînd nu lucrez), în continuu, chiar şi cînd difuzează şi altceva decît ştiri. Cu vremea am ajuns să-i învăţ pe de rost pe cei care trimit mesaje sau e-mail-uri postului, pentru a-şi expune părerea faţă de evenimentele mici şi mari ale unei zile.

Sînt, de regulă, cam aceleaşi persoane (un ascultător din Cluj îmi trimitea, în urmă cu două decenii, maldăre de scrisori pe adresa Evenimentului zilei, acum îi bombardează cu SMS-uri pe cei de la Radio), despre care mă întreb mereu dacă se ocupă și cu altceva decît trimiterea de mesaje pe adresa RRA.

Vineri, după-amiaza, în timp ce RRA se ocupa de Breaking news-ul Brexitului, un mesaj de la un ascultător m-a făcut să tresar.

Postul tocmai difuzase o melodie de Beatles. Mesajul ascultătorului, citit de moderator, suna cam aşa: Nu mai daţi melodii englezeşti. Daţi numai melodii din ţările loiale Uniunii Europene. Am tresărit, pentru că, indiscutabil, mesajul mărturisea o mîndrie despre care eu am mai zis şi am mai scris:

Mîndria de a fi babuin!

Ascultătorul era deja mîndru că e român, locuitor al unei ţări care rămîne loială Uniunii Europene.

Alo, Bruxelles!

Puteţi conta pe noi, românii! Noi nu suntem ca englezii. Noi suntem loiali Uniunii Europene. Vorba unui banc în circulaţie pe Internet: Pînă la urmă, în UE va rămîne doar România.

Mesajul ascultătorului nostru mi-a amintit, deodată, că sînt român şi nu englez. În calitate de român sînt mândru că România a fost primită în Clubul select al Uniunii Europene, deşi cînd întoarce capul, celelalte țări, cucoane, îşi șușotesc întrebarea:

Cine dracu a invitat-o şi pe nespălata asta?

Dar dacă aş fi fost englez, cum aş fi votat la Referendum?

Răspuns: Aş fi votat pentru Brexit.

Şi asta deoarece:

Sînt englez. Am în spate glorioasa istorie a ţării mele.

Mare Putere Colonială, Stăpînă a Mărilor, învingătoare a Franţei lui Napoleon şi a Germaniei lui Hitler. Cînd ai în spate o asemenea Istorie, ca englez, desigur, nu vezi, ca românii, în apartenenţa la Uniunea Europeană un prilej de mîndrie pentru tine, ci un prilej de mîndrie pentru ceilalţi că împart cu tine calitatea de cetăţean al Uniunii.

Sînt cetăţean al unei ţări în care premierul a găsit de cuviinţă să mă întrebe şi pe mine dacă mai vreau să rămîn în Uniunea Europeană, chiar dacă – vorba fostului preşedinte al României, Traian Băsescu – sînt un imbecil care nu mă pricep la chestiuni precum Uniunea Europeană, aşa cum se pricepe el în locul meu.

Dacă ar fi fost cetăţeni români, ştabii României m-ar fi convocat să mă pronunţ într-un Referendum numai şi numai dacă ar fi fost siguri că eu aş fi fost de acord cu ei.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate