Editura Evenimentul si Capital

CUVÂNTUL CITITORULUI. Vaselina cu bidoanele

Autor: | | 0 Comentarii | 341 Vizualizari

Dragi cititori, această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Romexpo Intrarea B, pavilionul G4, Bd. Mărăști, nr. 65-67, sect. 1, București. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată! Simona Ionescu, redactor șef

Vaselina cu bidoanele

Totul este terminat. Partidele tradiționale duc lipsă de aprecierea cetățenilor, nivelurile intenției de a vota scad zilnic, ceea ce lumea vorbește și comentează pretutindeni este o totală respingere a sistemului, nimeni nu mai face diferențe. Orice studiu de opinie publică devine caduc înainte de a-l publica, pentru că între anchetă și publicarea acesteia au apărut patru sau cinci noi scandaluri. Trebuie să fim vigilenți, fără nicio îndoială, cu mesajul de regenerare pe care ni-l vând aceleași partide politice dintotdeauna. Regenerare politică? Aceeași înșelătorie, căci incompetența nu se șterge „dacă întoarcem pagina” și nici minciuna cu „tu mai mult”. Noi cetățenii, timp de multă vreme, am preferat să mergem pe treaba noastră, să menținem rutina cu care ne-au învățat. Ne-am jucat cum că nu vrem să știm nimic, și doar atunci când am început să ne ardem, am decis să dăm cu șutul în jar, pentru că știm că ne dau „o bătaie de mama focului”, dar nu știm pe unde vin loviturile.

Cu aceste antecedente, nimic din ceea ce vom face acum nu va avea recompensă imediată, dacă e să fim realiști. Drumul este dificil de parcurs, dar nu este un motiv să ne dăm bătuți. Este ca și când am vrea să stingem un incendiu. O societate care se pregătește să stingă „mari incendii” poate lupta împotriva lor, însă toate masurile preventive desfășurate vor face să fie foarte dificil să se ajungă la acea situație. O societate care nu s-a pregătit să combată un mic incendiu, ori îl stinge încă de la început, ori termină uitându-se cum focul se stinge singur când nu mai e nimic de ars.

În cazul nostru combustibilul este proprietatea publică, drepturile noastre, protecția noastră socială, modelul de coexistenţă și viitorul nostru. Și vom vedea cum se nimicește totul pentru că „incendiul” este prea avansat. Am „înghițit” multe minciuni. Am ajuns să disprețuim ce-i al nostru, supraestimând capacitatea noastră individuală, în timp ce, aceia, cei mai interesați ca lucrurile să fie așa, formau echipă.

Dar faptul că noi, generația actuală, avem totul pierdut, mai puțin un miracol, nu înseamnă că nu este responsabilitatea noastră să punem umărul ca să pregătim viitoarele generații. Trebuie să promovăm cultura de participare și formare politică și socială a tinerilor, iar asta trebuie făcută dând exemplu. Nu avem altceva de făcut decât să continuăm să luptăm, sau să ne unim pentru a lupta, și să reușim să uităm ceea ce ne-au învățat, pentru că altfel va trebui, mai devreme sau mai târziu, să cumpăram vaselina cu bidoanele. Mândria umană o găsim în lucrurile mărunte, ce se fac mereu, zi de zi, ceea ce fac anonimii fără ca, în definitivă, să știe că o fac.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate