Editura Evenimentul si Capital

CUVÂNTUL CITITORULUI. „Și eu am trăit în comunism”

Autor: | | 20 Comentarii | 1698 Vizualizari

Dragi cititori, această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Romexpo Intrarea B, pavilionul G4, Bd. Mărăști, nr. 65-67, sect. 1, București. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată! Simona Ionescu, redactor șef

„Și eu am trăit în comunism”

Mă numesc Ștefan Vasile, din Craiova, și vă scriu ca urmare a unor neadevăruri scrise în cartea „Și eu am trăit în comunism”, prezentată la un post tv, scrisă de o anumită doamnă. Acolo se prezintă numai lucrurile rele întâmplate în comunism, fără a arăta și lucrurile bune, ori eu cred că atunci când te referi la o anumită stare de lucruri, trebuie să vezi și impactul asupra majorității cetățenilor din România. Dacă sunteți drepți și cu demnitate ar trebui să relatați prin mijloacele ce le aveți la îndemână realitatea acelor fapte petrecute în comunism, deși eu cred că la noi în țară nu a fost comunism adevărat, așa cum la ora actuală nu trăim într-o societate capitalistă, conduși de niște neaveniți, în majoritatea hoți, începând cu anul '90. Dacă greșesc cu ceva, rog iertare și scuze.

Sunt economist pensionar, originar din fosta comună (acutualmente oraș) Dăbuleni și am trăit întreaga perioadă, așazisă comunistă, respectiv: începând din anul 1945, când aveam 7 ani, și până la așa-zisa revoluție din 1989, părinții mei făcând parte din categoria de țărani mijlocași, tatăl meu având meseria de cismar, provenind din familii de țărani săraci. Pe parcursul vieții petrecute „în comunism” am avut de întâmpinat și neplăceri pricinuite de anumiți oameni cu funcții decisive la timpul respectiv, și anume: în anul 1960, fiind contabil-șef la o cooperativă de consum, în toamna acelui an, când încă nu era finalizat procesul de cooperativizare , țăranii muncindu-și pământul individual, ca salariații fiind, eram obligați de conducerea de partid raional să mergem pe câmp, acolo unde țăranii erau la cules de porumb, să-i convingem să contracteze cu statul vânzarea de produse agricole. În perioada aceea, respectiv luna octombrie a acelui an, era termen de întocmire și depunere a bilanțului contabil trimestrial, iar eu nu m-am dus pe câmp pentru că eram trimiși și, oarecum pe furiș, am plecat la biroul unității pentru a lucra la întocmirea bilanțului. Nu știu cine m-a pârât, că m-am pomenit cu secretarul doi de partid al raionului intrând în birou și luându-mă la întrebări. Drept urmare, a dat ordin conducerii uniunii coperativelor de consum să mă dea afară din serviciu, fapt ce s-a și întâmplat. În anul 1977, fiind contabil-șef la o coperativă meșteșugărească din Craiova, pe motivul că nu eram membru de partid PCR, un alt imbecil a dispus să fiu dat afară din serviciu. Am avut de suferit pe timpul „comunismului”, dar am considerat că cei din pricina cărora am suferit erau așa cum am spus, niște „imbecili”. Aceste întâmplări nu m-au făcut să nu iau în considerare și faptele bune care s-au petrecut în perioada respectivă. La orașe s-au construit toate blocurile, chiar dacă nu au ele un nivel de lux pe care unii le-ar dori. S-au construit fabrici pe care guvernanții și politicienii leau vândut pe nimic, lăsând foarte mulți oameni fără o sursă de trai, fiind nevoiți să plece peste hotare să fie slugi, să șteargă la fund străinii în loc să-și crească copiii aici în țară, să-i educe și multe altele pe care cei vânduți nu vor să le aprecieze, deși le văd.

Ștefan Vasile, Craiova

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate