Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

CUVÂNTUL CITITORULUI. Scrisoarea săptămânii. „O nouă aberație guvernamentală”

Autor: | | 0 Comentarii | 323 Vizualizari

Dragi cititori, această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Romexpo Intrarea B, pavilionul G4, Bd. Mărăști, nr. 65-67, sect. 1, București. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată! Simona Ionescu, redactor șef

Scrisoarea săptămânii. „O nouă aberație guvernamentală”

Subsemnatul Răceanu Teodor Cornel, domiciliat în Craiova, județul Dolj, doresc să vă aduc la cunoștință o (nouă ?) aberație guvernamentală:

După emiterea Ordinului Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 884/2016, publicat în Monitorul Oficial nr. 414 din 01 iunie 2016, micii proprietari de pădure (cu suprafața mai mică de 10 ha nu mai pot recolta niciun volum de masă lemnoasă din proprietatea forestieră deținută !

Pentru exemplificare, vă prezint situația în care mă aflu eu, dar este generală pentru toți micii proprietari:

Dețin (în indiviziune, împreună cu mama mea (Răceanu Ecaterina) și sora mea (Răceanu Gabriela) o suprafață de pădure pentru care am contract de administrare și de servicii silvice pe o perioadă de minimum 10 ani cu Ocolul Silvic Motru, de pe raza Direcției Silvice a județului Gorj.

În 30 iunie a.c., am depus la Ocolul Silvic Motru o cerere de marcare a materialului lemnos în vederea recoltării unui volum de maximum 3 mc/an/ha din proprietatea noastră forestieră, așa cum prevede Codul silvic.

Pe 21 iulie a.c., am fost anunțat de pădurar că, pe 22 iulie a.c., vine brigadierul silvic pentru a marca materialul lemnos.

Pe 22 iulie a.c., când am ajuns în amplasament, brigadierul m-a anunțat că „nu poate marca decât copaci uscați sau/și bolnavi”, motivând că „așa cere Ordinul Ministrului nr. 884/2016”.

Întrucât nu s-au găsit copaci uscați sau bolnavi pentru „a închide” cererea de marcare a materialului lemnos depusă de mine anterior la Ocolul Silvic Motru, brigadierul a întocmit un proces verbal în care a consemnat acest fapt.

Astfel, problema se considera de către Ocolul Silvic Motru a fi fost rezolvată !

Am întrebat cum este posibil acest lucru, în condițiile în care OM 884/2016 (încă din titlu) stabilește doar Metodologia de aprobare a depăşirii posibilităţii anuale cu volumul masei lemnoase din arborete afectate de factori biotici și/sau abiotici, iar în art. 3 alin. (1) al Metodologiei se spune clar:

Art. 3. - (1) Proprietarul care are încheiat contract de administrare sau de servicii silvice pe o perioadă de minimum 10 ani pentru fondul forestier al unei proprietăţi cu suprafaţa de maximum 10 ha, pentru care legea nu obligă la deţinerea unui amenajament silvic în vigoare,poate recolta un volum de maximum 3 mc/an/ha din proprietatea forestieră.

Mi s-a replicat că tot în art. 3, dar la alin. (4) și (5), se spune:

(4) Intervențiile în arboretele prevăzute la alin. (1) sunt „tăieri în suprafeţe neamenajate de până la 10 ha”, iar lucrările sunt asimilate „tăierilor de conservare”.

(5) Intervenţiile în arboretele prevăzute la alin. (1) trebuie să respecte măsurile de conservare impuse de planurile de management al ariilor protejate.

Și, ca urmare, nu se pot tăia decât arbori uscați sau bolnavi, așa cum se procedează în ariile protejate !

Este foarte clar că acest ordin (care din titlu părea să fie de un real ajutor micilor proprietari aflați în legalitate) sau interpretarea (?) lui arătată mai sus, va conduce la tăieri ilegale anarhice și la furturi masive atâta timp cât lumea de la țară va trebui să se încălzească pe timpul iernii.

De asemenea, în lipsa oricărei recoltări de masă lemnoasă, va fi dificil să acoperi cheltuielile cu impozitul pe proprietate și cu taxă pentru paza silvică, dispărând și motivele pentru care merită să deții o pădure.

Cu multă considerație, Teodor Cornel RĂCEANU

„Toți cer măriri de salarii”

Despre demonstrațiile sindica liștilor din diverse zone de activitate.

Toți cer măriri de salarii cât mai consistente.

Ce face Guvernul? Ce poate!

Mi-aduc aminte de vorba unui vechi activist de partid care spunea: „Tovarăși! Sunt posibilități care se poate și posibilități care nu se poate!”

Cu stimă, M. Costea

„Abuzuri și ilegalități”

Mă numesc Nechifor Ionel, din com. Paltin, Jud. Vrancea. Vă scriu în numele a zece cetățeni, propietari de teren forestier care, de 26 de ani, nu reușim să intrăm în posesie pe o suprafață de 179,9 ha, suprafață care a fost pusă la dispoziție de Direcția Silvică Vrancea și care a fost diminuată de comisia locală Paltin în folosul celor trei președinți de comisii de-alungul celor 26 de ani. Din cauza diminuării suprafeței forestiere, ne duc cu vorba an de an și, din mandat în mandat, folosind tot felul de tertipuri și invocând de fiecare dată validarea acestor suprafețe. Noi știm că am făcut trei validări pe Legea 18/90 și patru validări pe Legea1/2000. Păi, dacă această suprafață nu a fost validată, ei cum au putut săși atribuie lor și acoliților lor? Suntem o parte din propietari care vem vechile amplasamente și nici acolo nu putem fi puși în posesie, întrucât Direcția Silvică Vrancea nu mai pune la dispoziție alte terenuri, prin urmare înțelegem că n-o să mai vedem terenurile niciodată, iar aceste amânări pe cale amiabilă duc la blocarea de a-i acționa în instanță întrucât se folosesc de aceste amânări și acest fapt ar duce la procese interminabile. Vă rugăm cu respect să ne ajutați, venind în spijinul nostru cu reporterii de investigații, pentru a pune în mișcare o anchetă prin care să facem dovada abuzurilor și ilegalităților acestor oameni fără neam și Dumnezeu!

Cu multă stimă, Ionel Nechifor
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate