Editura Evenimentul si Capital

CUVÂNTUL CITITORULUI. Scrisoarea săptămânii. „O nouă aberație guvernamentală”

Autor: | | 0 Comentarii | 332 Vizualizari

Dragi cititori, această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Romexpo Intrarea B, pavilionul G4, Bd. Mărăști, nr. 65-67, sect. 1, București. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată! Simona Ionescu, redactor șef

Scrisoarea săptămânii. „O nouă aberație guvernamentală”

Subsemnatul Răceanu Teodor Cornel, domiciliat în Craiova, județul Dolj, doresc să vă aduc la cunoștință o (nouă ?) aberație guvernamentală:

După emiterea Ordinului Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor nr. 884/2016, publicat în Monitorul Oficial nr. 414 din 01 iunie 2016, micii proprietari de pădure (cu suprafața mai mică de 10 ha nu mai pot recolta niciun volum de masă lemnoasă din proprietatea forestieră deținută !

Pentru exemplificare, vă prezint situația în care mă aflu eu, dar este generală pentru toți micii proprietari:

Dețin (în indiviziune, împreună cu mama mea (Răceanu Ecaterina) și sora mea (Răceanu Gabriela) o suprafață de pădure pentru care am contract de administrare și de servicii silvice pe o perioadă de minimum 10 ani cu Ocolul Silvic Motru, de pe raza Direcției Silvice a județului Gorj.

În 30 iunie a.c., am depus la Ocolul Silvic Motru o cerere de marcare a materialului lemnos în vederea recoltării unui volum de maximum 3 mc/an/ha din proprietatea noastră forestieră, așa cum prevede Codul silvic.

Pe 21 iulie a.c., am fost anunțat de pădurar că, pe 22 iulie a.c., vine brigadierul silvic pentru a marca materialul lemnos.

Pe 22 iulie a.c., când am ajuns în amplasament, brigadierul m-a anunțat că „nu poate marca decât copaci uscați sau/și bolnavi”, motivând că „așa cere Ordinul Ministrului nr. 884/2016”.

Întrucât nu s-au găsit copaci uscați sau bolnavi pentru „a închide” cererea de marcare a materialului lemnos depusă de mine anterior la Ocolul Silvic Motru, brigadierul a întocmit un proces verbal în care a consemnat acest fapt.

Astfel, problema se considera de către Ocolul Silvic Motru a fi fost rezolvată !

Am întrebat cum este posibil acest lucru, în condițiile în care OM 884/2016 (încă din titlu) stabilește doar Metodologia de aprobare a depăşirii posibilităţii anuale cu volumul masei lemnoase din arborete afectate de factori biotici și/sau abiotici, iar în art. 3 alin. (1) al Metodologiei se spune clar:

Art. 3. - (1) Proprietarul care are încheiat contract de administrare sau de servicii silvice pe o perioadă de minimum 10 ani pentru fondul forestier al unei proprietăţi cu suprafaţa de maximum 10 ha, pentru care legea nu obligă la deţinerea unui amenajament silvic în vigoare,poate recolta un volum de maximum 3 mc/an/ha din proprietatea forestieră.

Mi s-a replicat că tot în art. 3, dar la alin. (4) și (5), se spune:

(4) Intervențiile în arboretele prevăzute la alin. (1) sunt „tăieri în suprafeţe neamenajate de până la 10 ha”, iar lucrările sunt asimilate „tăierilor de conservare”.

(5) Intervenţiile în arboretele prevăzute la alin. (1) trebuie să respecte măsurile de conservare impuse de planurile de management al ariilor protejate.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate