Editura Evenimentul si Capital

CUVÂNTUL CITITORULUI. Scrisoarea săptămânii. „Domnule ministru Achimaș, în Europa se pune accent pe medicina de familie”

Autor: | | 1 Comentarii | 986 Vizualizari

Dragi cititori, această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Romexpo Intrarea B, pavilionul G4, Bd. Mărăști, nr. 65-67, sect. 1, București. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată! Simona Ionescu, redactor șef

Scrisoarea săptămânii. „Domnule ministru Achimaș, în Europa se pune accent pe medicina de familie”

Sunt Valentin Pantea, medic primar medicină de familie în rural, și vă rog să publicați acestă scrisoare deschisă pentru domnul ministru al Sănătății. Menționez că i-am trimis-o și Domniei sale pe adresele menționate pe site-ul minsterului, dar nu am primit răspuns.

D-le ministru Achimaș,

Mă bucur și vă felicit pentru faptul că doriți să redați medicilor locul pe care-l merită în societate. M-aș bucura să nu uitați că și medicii de familie sunt tot medici, că și medicina de familie este o specialitate medicală.

Îmi permit să vă reamintesc că în Europa se pune accent pe medicina de familie, i se recunoaște rolul de bază în sistemul medical și i se alocă minimum 12% din bugetul sănătății. Din păcate, în România, alocarea bugetară pentru medicina de familie este de doar 6% din bugetul Sănătății (se alocă 8% pe medicina primară, dar din aceștia 2% sunt progamele naționale de sănătate, pentru medicina de familie rămânând 6%) cu toate că Banca Mondială recomandă României alocarea a minimum 9%. Mai mult, dacă pentru ceilalți medici salariile au crescut cu 25% în toamnă, urmând ca în primăvara aceasta să mai crească cu încă 25%, medicina de familie a „primit” o scădere a veniturilor cu 0,01% față de anul 2014.

Închei cu speranța că veți găsi timp și energie și pentru a susține și nevoile medicilor de familie.

Cu deosebită stimă, dr. Valentin Pantea, medic primar MF

„Câteva sugestii pentru candidații la Primăria Generală”

Stimată Doamnă Candidat/ Stimate Domnule Candidat la funcția de Primar General al Capitalei, Sunt un cetățean bucureștean (și european îmi place să spun) și încerc să transmit câteva opinii viitorului posibil Primar pentru ca Bucureștiul nostru să înceapă să semene a Capitală europeană.

Acum, cu ceva timp înainte de începerea campaniei electorale, mai mulți candidați, desemnați sau nu încă, au identificat principalele probleme care trebuie rezolvate în București, sintetizate astfel:1- Infrastructura; 2- Trafic; 3- Poluare; 4- Servicii de proastă calitate pentru cetățeni.

Să ne referim la primele trei. Traficul este infernal. Este din ce în ce mai rău.

Cum evoluează factorii ce definesc traficul în București ?

Străzile: din ce în ce mai înguste; se parchează pe ambele părți, se îngustează prin sistematizare (ex: Calea Victoriei) sau se aprobă construcția de cartiere întregi de locuințe cu artere de circulație meschine de 3m (ex: Cartier Brâncuși, Pipera și multe altele)

Vehiculele: numărul vehiculelor este în continuă creștere. Se observă o tendință de achiziționare de autoturisme de gabarit mic, dar pentru vehiculele comerciale tendința este inversă pentru maximizarea profitului companiilor; Marile societăți de distribuție sau curierat au parcuri logistice în afara Bucureștiului (unde terenul a fost ieftin) și folosesc aceleași mijloace de transport interurban și pentru livrare. Așa, de exemplu, se ajunge ca pentru livrarea unui plic sau a unei lăzi cu păine la un chioșc, în centrul orașului, să se folosească un vehicul de cel puțin 3,5 tone.

(De altfel, cea mai importantă dotare a vehiculelor în România este butonul de avarie. Îl apeși și faci ce dorești!)

Colectarea gunoaielor se face cu cele mai mari vehicule posibile care blochează pur și simplu traficul .

Contra unei taxe, care nu aduce un venit deosebit pentru Primărie, autotrenurile (TIR-urile în limbaj popular) circulă în tot Bucureștiul ca în nici o altă capitală europeană.

Spații de parcare: Primăria Generală și Primăriile de sector nu pot asigura locuri de parcare decât în jur de 10-15% din parcul auto. Dacă locuiești într-un cartier de blocuri trebuie să ai curaj să îți cumperi mașină dacă nu ai loc de parcare.

Companiile, în schimb, permit în mare măsură șoferilor să vină acasă cu mașinile. Cei mai mulți parchează pe locurile turismelor, evident pe două locuri sau cu jumătate din gabarit pe trotuar sau jumătate pe prima bandă de circulație;

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate