Editura Evenimentul si Capital

CUVÂNTUL CITITORULUI. Fiecare român cu durerea lui

Autor: | | 0 Comentarii | 360 Vizualizari

Dragi cititori, această pagină vă este dedicată în fiecare sâmbătă. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Bd. Dimitrie Pompeiu nr 6, sect. 2, București. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată! Simona Ionescu, redactor șef

Scrisoarea săptămânii.  „Știm că acum 160 de ani eram încă sclavi”

Mugur Vărzariu, fotograf, documentarist și ambasador World Vision, a fost rugat de un membru al comunității rrome din județul Vrancea să redacteze o scrisoare deschisă pentru edilul din Focșani. A făcut-o și a trimis- o spre publicare. Redăm un fragment.

„Știm că suntem rromi. Știm că acum 160 de ani eram încă sclavi. Știm că de atunci și până azi am fost trimiși să locuim la marginea orașelor sau satelor, de preferat chiar pe groapa de gunoi.

Știm că această segregare și discriminare a făcut aproape imposibilă evoluția celor mai multora dintre noi.

Știm cât de greu ne este să găsim un loc de muncă. Știm că în afară de salubritate și administrația parcurilor nu avem multe alternative. Știm să sortăm deșeuri pe groapa de gunoi pentru o bucată de pâine. Știm să ne construim o cocioabă și un întreg univers în ea din resturile aruncate de voi la groapa de gunoi. Știm să săpăm gropi adânci și să le facem scări pentru a nu rămâne îngropați de vii în căutarea fierului vechi.

Știm că primarii au profitat de noi ca de toți săracii Romaniei și nu ne-au dat nimic în schimbul votului, timp de 26 de ani. Știm că cei mai mulți dintre noi sunt vulnerabili, locuind de o viață pe un pământ care nu le aparține, dar care le-a fost pus la dispoziție de toate primăriile țării. Știm că nu se poate ca pentru faptul că ne-am încrezut în promisiunile administrației publice să fim acum pedepsiți, prigoniți și aruncați în stradă de reprezentanții acelorași administrații care au dat deja dovadă de înșelăciune și neglijență în serviciu. Știm că mamelor noastre le este greu să se gândească la prezentul lor și la viitorul nostru când sunt șantajate și amenințate zilnic că urmează să fie aruncate în stradă.

Știm meșteșuguri, dar societatea de consum ne-a eliminat de pe piață. Știm însă că, în trecut, aceste meșteșuguri au contribuit mult la dezvoltarea satului român. Știam să fim mici comercianți și toată agoniseala noastră nu o investeam, precum voi, în pământ, ci în aur. Știm că prostia se plătește scump și de aceea cea mai mare parte a aurului pe care l-am avut cândva tot la voi a ajuns. Culmea, știm că niciunul dintre voi nu zice „uite al dracului de nerrom cât pământ are”, însă dacă ne vedeți pe noi cu salbele la gât imediat ne înjurați.

Știm să furăm și să cerșim, dar nici cu restul societății nu ne este rușine. Știm că rromilor le-ar trebui însă mii de ani de tâlhărie la drumul mare pentru ca să ajungă să egaleze pagubele produse de delapidările înfăptuite de nerromii din politica și administrația publică. Știm însă că banii pe care noi îi furăm sau îi obținem din cerșit în străinătate, tot în România ajung, spre deosebire de banii furați de reprezentanții noștri, ai tuturor românilor, care ajung în tot felul de paradisuri fiscale.

Să zicem, nu ca justificare ci doar ca exemplu, că noi furăm pentru ca să nu murim de foame. Dumneavoastră ce „scuză” aveți?

Nu știm carte și asta spune multe. Nu știm să ne apărăm drepturile. Nu știm să scăpăm de cămătari pentru că ei sunt singurii care ne dau bani pentru ca să cumpărăm medicamente copilului grav bolnav.

Nu știm să scăpăm de bulibași, cum nici voi nu știți cum să scăpați de politicienii voștri. Nu știm să scăpăm nici de regii pe care nu i-am ales noi să ne reprezinte, dar care au înțeles foarte bine ce averi demne de împărății se pot face pe spinarea noastră.

Nu știm să ne împotrivim abuzurilor poliției și primariilor. Nu știm în cine să avem încredere.

Nu știm cum să trimitem 6 copii la școală, în condițiile în care nu avem electricitate, apă curentă, haine și de multe ori nici mâncare. Nu știm cum se simt copiii noștri la școală cand văd diferența dintre ei și copiii voștri, însă oricât de proști am fi, nu credem că se simt bine.

Sunt multe alte lucruri pe care le știm și probabil și mai multe pe care nu le știm. Pe lângă acestea sunt și câteva lucruri pe care nu le înțelegem.

Nu înțelegem cum se poate ca o posibilă problemă de restanțe la plata furnizării aparente de apă se poate transforma într-o problemă socială și mai mare de locuire.

Cum este posibil ca datorii, de multe ori imposibil de probat, pentru un serviciu furnizat câte două ore dimineața și două ore seara, doar până la etajul doi din patru etaje, într-un imobil în care trăiesc sute de persoane și copii, să nu poată fi reeșalonate sau amnistiate înainte ca aceste suflete să fie aruncate în stradă mai rău ca niște câini.

Pentru că nu înțelegem, întrebăm. Ce viitor poate aveo o țară în condițiile în care cea mai mare parte a populației sale este victima sărăciei, lipsei de educație, abuzurilor statului și pornirilor rasiste?”

Restricționarea armelor de foc în România

Zilele trecute, în 18 noiembrie 2015, Comisia Europeană a anunțat intenția de a restricționa posesia armelor de foc pentru cetățenii UE care dețin aceste arme în mod legal. Comisia Europeana susține că astfel va crește siguranța cetățenilor europeni.

Dragi vânători și posesori de arme de foc din România, știm cu toții că acest lucru nu este adevărat.

În România, pentru a putea deține legal o armă de foc, trebuie să treci prin furcile caudine ale legislației. Putem afirma cu tărie faptul că un posesor de armă de foc din România este un model de onestitate și integritate. Pentru a avea acces la arme de foc în țara noastră, trebuie să fii o persoană echilibrata (lucru întărit de testele psihologice), o persoană cu un trecut imaculat (lucru dovedit de cazierul judiciar), o persoana integră, cu spirit civic (fapt dovedit de ancheta socială întreprinsă de poliție în procesul de autorizare). Așadar, persoanele care ajung legal în posesia armelor de foc sunt departe de profilul teroristului sau de profilul unei persoane care poate avea legături cu crima organizată. Crimele și actele de terorism nu sunt comise de cetățeni onești care, pentru a intra în posesia armelor de foc, au făcut toate demersurile legale. Restricționarea accesului la arme pentru deținătorii legali nu este soluția care va diminua actele de terorism sau comerțul ilicit cu arme de foc.

Anchetele autorităților din țările UE în care au avut loc atentate teroriste au dovedit faptul că nu exista nici o legătură între deținătorii legali de arme de foc (vânători, sportivi, colecționari sau alte categorii de deținători legali) și teroriști. Armele de foc deținute legal de cetățenii români, europeni, indiferent de caracteristicile lor tehnico- constructive, nu sunt utilizate în atacuri teroriste. Aceste arme deținute legal, sau comercializate legal prin magazinele autorizate, nu reprezintă o sursă de aprovizionare pentru organizațiile teroriste. Armele sunt obiecte inerte fără o voința proprie, oamenii care folosesc aceste arme decid dacă le vor folosi legal, in scopuri care nu aduc atingere semenilor ca si tirul sportiv sau vanătoarea. Eforturile CE ar trebui sa fie concentrate pe monitorizarea răufăcătorilor și a pieței negre de arme de foc, nu pe a impune restricții deținătorilor legali de arme de foc, interzicerea armelor cu anumite caracteristici tehnice sau estetice pe motiv că sunt folosite de teroriști este sinonim cu interzicerea lingurilor pe motiv că îngrașă .

În România este aplicată una din cele mai restrictive legi ale armelor din întreaga lume, țara noastră este una cu cele mai puține arme deținute legal de civili pe cap de locuitor. Orice înăsprire a legilor aplicabile în actualul context al atacurilor teroriste este total nejustificată și neconstituțională, în concordanță cu Articolul 6 din Carta Drepturilor Fundamentale ale Uniunii Europene:

Restricționarea accesului la armele de foc este doar începutul. Care va fi următoarea libertate restricționată, următorul drept limitat?

Federația Cinegetică Independentă din România susține lupta împotriva terorismului și a criminalității în general, dar dezaprobă aceste măsuri de restricționare impuse posesorilor legali de arme de foc, cetățeni europeni, și consideră aceste demersuri ca fiind excesive, discriminatorii și umilitoare pentru aceștia, care astfel sunt asociați cu teroriștii.

Federația Cinegetică Independentă din România

Taxiuri ilegale, la Satu Mare

În cursul anului 2014, lunile martie și aprilie, s-au făcut controale printre taximetriștii din municipiul Satu Mare pentru a depista pe cei ce lucrează la negru. Îmi pare rău, dar nu s-a rezolvat nimic pentru că aceștia lucrează în continuare, fiind multe interese. Era foarte simplu să găsească acele taxiuri, pentru că cele care nu au folie galbenă -autocolant cu numărul autorizației, fiți siguri că nu au nici ceasul de taxat fiscalizat, pentru asta trebuie să ai autorizație de la primărie. Vă pot da o listă cu taxiurile care nu au folie galbenă, agreare taxi R.A.R, autorizație de la primărie, ceas fiscalizat, iar dacă apar în ziarul dumneavoastră, să vedeți cum dispar câteva zile și apar după ce trec controalele. Păcat pentru cei care plătesc taxe, impozite, cărți de muncă, CAS, iar alții încasează bani fără să plătească nuimic.

Cu stimă și respect, Andrei Marinescu

Evenimentul zilei nu își asumă responsabilitatea pentru conținutul scrisorilor primite de la cititori
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate