Editura Evenimentul si Capital

CUTREMURĂTOR. Primul apel la 112 care a anunţat INFERNUL de la Colectiv. Strigătul DISPERĂRII a fost ÎNREGISTRAT: "Incendiu în fabrica Pionerul! Sunt SUTE de persoane înăuntru. URGENT, vă rog!" | AUDIO

Primul apel către 112 în incendiul de la Clubul Colectiv
Autor: | | 5 Comentarii | 1720 Vizualizari

Pe pagina de Facebook "Colectiv pentru Viitor" a fost publicată înregistrarea audio cu primul apel la 112 din noaptea de 30 octombrie. Pe înregistrare se aude o voce disperată care informează despre declanşarea iadului din clubul Colectiv. Apelul a fost efectuat la 22.32 şi anunţa zeci de victime. Tânărul care a obţinut înregistrarea audio de la STS susţine că deşi autorităţile au fost informate din prima clipă de gravitatea situaţiei, echipajele sosite la faţa locului "au fost şocate", calificând intervenţia autorităţilor ca fiind una "neprofesionistă".

Înregistrarea audio a fost publicată pe pagina de socializare de unul dintre supravieţuitorii incendiului, în urma unei solicitări la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS). El a precizat că apelul a fost efectuat la ora 22.32, la 20-30 de secunde după izbucnirea incendiului. 

Discuție apelant - centralista de la 112:

- Incendiu! Incendiu în fabrica Pionierul!   - Unde? Pe ce stradă?   - Strada Tăbăcarilor 7, incendiu în fabrica Pionierul!   - Tăbăcarilor 7?   - Tăbăcarilor 7, da, da. Sunt sute de persoane înăuntru. Urgent, vă rog! Ambulanţe, ambulanţe.   Intervine dispecera de la Ambulanțe   - Ambulanță: Trimitem şi noi!   - Pompieri: Trimiteţi!   - Ambulanță: Trimitem multe!   - Apelant: Haideţi, vă rog frumos! Trimiteţi ambulanţe, sunt peste 50 de persoane rănite!   - Dispecerat: Am înţeles. Trimitem câte putem. Trimitem câte putem, da?   - Apelant: Da, da, da! Trimiteţi.   - La revedere, la revedere!

 
Apel 112 Posted by Colectiv Pentru Viitor on 18 Februarie 2016

Tânărul scrie pe pagina de socializare că a sunat la numărul de urgenţă 112 în timp ce părăsea clubul: "Am ajuns afară şi am presupus că cei din spate vor continua să iasă, aşa că m-am depărtat puţin pentru a comunica cu dispecera. Când m-am uitat, însă, înapoi am observat că deja se crease blocajul la intrare, dar şi că existau persoane în flăcări, aşa că am revenit la intrarea în club cu tot cu telefon".

Tânărul atrage atenţia asupra câtorva aspecte ce reies din înregistrarea audio: 

"1. Informaţia cu privire la producerea incendiului a ajuns în timp real la autorităţi, în primul minut.2.

2. Gravitatea urgenţei a fost comunicată prin numărul de 500 de persoane din interior dar şi cel de peste 50 de răniţi. (exagerate în acel moment în opinia mea).

3. Deşi haosul din fundal putea da credibilitate apelului, dispecera nu era convinsă încă să trimită echipaje după mai mult de 3 minute de la începerea.

4. Deşi li s-au transmis informaţii despre amploarea dezastrului încă din primul minut, dar şi apoi, prin nenumăratele apeluri, primele echipaje sosite tot au fost într-atât de şocate astfel încât nu au procedat la deschiderea celei de-a două porţi a fabricii şi nici nu au solicitat vreun echipaj de descarcerare în acest sens. Au preferat să care în condiţii improprii şi tardiv victimele imobilizate sau inconştiente pe o distanţă de peste 100 de metri până în piaţa Bucur. De menţionat este şi că echipa de descarcerare poate ar fi identificat şi faptul că uşile laterale metalice ale conteinerului erau blocate cu un lacăt ce se putea fi spart cu ciocanul astfel creându-se condiţii mult mai bune pentru intervenţie.

5. Menţionând fumul de atât de multe ori, cei de la pompieri ar fi putut să transmită echipajelor să îşi pregătească echipamentele astfel încât să poată pătrunde în club imediat ce au ajuns şi fără ezitări şi bâjbâieli, astfel încât să evacueze victimele intoxicate şi arse din interior. Relevant pentru eficienţa intervenţiei pompierilor, în ansamblul ei este faptul că dintre prietenii mei (12 în total), cei pe care nu i-am văzut ieşind pe picioare sau cu ajutorul nostru, al celor deja afară, niciunul nu a supravieţuit.

Cu această ocazie exprim respectul pentru cei care, în ciuda şocului momentului s-au mobilizat pentru evacuarea celorlalţi rămaşi blocaţi. Această intervenţie neprofesionistă a fost crucială pentru mulţi dintre supravieţuitori şi cu siguranţă mult mai eficientă decât cea pompierilor, bazată pe proceduri. ‪#‎colectivpentruviitor‬", scrie acesta pe Facebook.


Citeşte şi: Reconstituirea incendiului de la Colectiv. Foc propagat în 50 de secunde. Foarte mult fum!


Televiziunile de știri au difuzat mărturiile mai multor martori care au reușit să supraviețuiască incendiului. Aceștia au descris scene înfiorătoare. Unul dintre ei a povestit cum a fost nevoit să calce pe cadavrele altor spectatori. Clubul Colectiv găzduia, vineri seară, un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album. În urma 

"Nu aveam aer. Ne-am lăsat pe jos. Am un prieten care este ars pe spate, sper să scape. Mirosea a carne arsă. Mă cățăram pe cadavre și încercam să ies afară”, a declarat un participant la concert pentru Romania TV. Un alt martor a descris cum s-a aprins incendiul.

”A fost un foc de artificii și de la scântei a luat foc buretele de pe un stâlp și în 30 de secunde s-a întins peste tot focul. Toți ne-am îmbulzit către ieșire și a fost haos. Au fost cam 500 de spectatori”, a declarat un alt martor. 


MOMENTUL când a început COȘMARUL și mărturia înfiorătoare a unui supraviețuitordin clubul Colectiv: ”Mă cățăram pe cadavre!” Imagini de la fața locului | VIDEOÎn noaptea tragediei de la Colectiv, la sosirea ambulanţei, 27 de tineri au fost găsiţi morţi. În total, 63 de persoane şi-au pierdut viaţa după incendiul din Colectiv.   
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate