Editura Evenimentul si Capital

CUTREMUR în PSD. Apropiaţii lui Dragnea vor EXCLUDEREA lui Zgonea şi MAZILIREA lui de la preşedinţia Camerei Deputaţilor | UPDATE

Valeriu Zgonea, alături de Liviu Dragnea
Autor: | | 39 Comentarii | 6312 Vizualizari

Scandalul din PSD capătă noi proporţii, de la o oră la alta. După ce Liviu Dragnea – reconfirmat vineri la președinția partidului, de reprezentanţii CExN – a anunţat că nu intenţionează să renunţe la şefia formaţiunii, în pofida condamnării cu suspendare, preşedintele executiv Valeriu Zgonea îi solicită astăzi demisia, din nou, susţinând că „PSD se îndreaptă către prăpastie”. Potrivit surselor EVZ, Zgonea nu se bucură deloc de susţinere printre liderii social-democraţi, iar Dragnea şi apropiaţii săi se pregătesc să-l excludă din partid, miercuri, în cadrul unei şedinţe a Comitetului Executiv, cu largul aplomb al liderilor din teritoriu.

UPDATE Valeriu Zgonea a declarat că nu inteţionează să demisioneze. El a spus că nu vrea să renunţe la funcţiile pe care le deţine şi că îi lasă pe colegii săi să ia o decizie dacă îi retrag sprijinul politic sau nu. "Nu eu am venit şi nu m-am ales singur în funcţia de preşedinte executiv sau preşedinte al Camerei Deputaţilor. Am fost ales într-un congres şi apoi în plenul Camerei. Principiile şi valorile mele au corespuns atunci cu principiile şi valorile PSD. Dacă azi nu mai corespund, este de datoria colegilor mei să ia o decizie. De aceea eu mă supun deciziei lor, în aşa fel încât ei să decidă ce trebuie să facă şi cine trebuie să fie în funcţia de preşedinte executiv sau preşedinte al Camerei Deputaţilor", a mai precizat preşedintele executiv al social-democraţilor, potrivit Mediafax. Totodată, la finalul şedinţei BPN, Dragnea a precizat că Valeriu Zgonea nu mai este o prioritate a PSD, dar a recunoscut că mai mulţi colegi au cerut demsia acestuia. Soarta lui Zgonea se va transa, potrivit lui Dragnea, în şedinţa CExN de miercuri.

Cronica unui scandal monstruos

Potrivit surselor EVZ, Valeriu Zgonea a fost, din nou, protagonistul unui scandal monstruos. Apropiaţii lui Dragnea (coordonaţi de Codrin Ştefănescu) l-au acuzat pe Zgonea de "trădare" şi de "colaboraţionism cu binomul SRI-DNA", reiterând cele mai dure invective. A fost catalogat drept "lipsit de onoare" fiindcă se încăpăţânează să nu îşi dea demisia de la şefia Camerei Deputaţilor şi din funcţia de preşedinte executiv al PSD. În replică, Zgonea a spus că penalii partidului, în frunte cu Liviu Dragnea, aduc prejudicii de imagine PSD, şi a refuzat ideea demisiei. Parlamentarii PSD au convocat o şedinţă la ora 15.00, pentru a decide o manieră de mazilire a lui Zgonea de la preşedinţia Camerei. Potrivit regulamentului, şeful deputaţilor poate fi revocat şi de grupul parlamentar care l-a propus. 

Dragnea: „Puţin probabil ca, după locale, să mai fiu preşedintele PSD”

Întrebat dacă va continua să fie liderul partidului şi după alegerile locale, Liviu Dragnea a declarat, la finalul şedinţei BPN: "Puţin probabil! Puţin probabil, dar sunt câteva obiective pe care mi le-am asumat şi care mă interesează să se întâmple, anume modernizarea partidului care este în plină desfăşurare – eu neavând stilul altor politicieni, care să facă din orice operaţiune spectacol mediatic, dar şi pregătirea unei noi generaţii de lideri în partid, care să preia din 2017. De asemenea, câştigarea alegerilor locale şi parlamentare. Aceste două obiective sunt cele care încă mă mai ţin active în poziţia asta". Totodată, el a fost întrebat dacă va demisiona din funcţie. "Am spus că e puţin probabil să doresc să mai continui după alegerile locale. Puteţi să traduceţi din română în română cum doriţi. Eu am spus puţin probabil şi sunt foarte sincer", a conchis liderul social-democraţilor, potrivit Mediafax.

"Împăratul este gol!"

„Astăzi împăratul este gol. PSD se îndreaptă cu paşi repezi şi cu ochii închişi către prăpastie. Este datoria mea să spun lucrurilor pe nume. Funcţia aceasta (preşedinte executiv n.red.) pe care mi-au dat-o colegii mei într-un congres mă obligă să blochez moartea partidului sub povara problemelor unor lideri. Este de datoria mea să spun ceea ce cred şi ceea ce simt. Nimeni nu poate să mă oblige, să mă oprească din această credinţă pe care o am. De peste 20 de ani de când sunt în partid”, a declarat Valeriu Zgonea, înaintea şedinţei BPN.

„Laudă conducătorului iubit”

Zgonea a insistat că problemele lui Liviu Dragnea pot aduce atingere candidaţilor PSD în alegerile locale şi a adăugat că sunt suficient de mulţi oameni cinstiţi şi corecţi în partid care pot asigura o conducere interimară. "Nu trebuie să-i lăsăm pe cei care astăzi candidează sub povara problemelor liderilor săi. Este de datoria noastră, ca partid social-democrat modern, dacă nu vrem să rămânem un partid cu o singură voce – laudă conducătorului iubit".

Vrea să preia conducerea PSD?

Zgonea a evitat să dea un răspuns tranşant întrebării despre intenţia sa de a prelua conducerea partidului. "Eu îmi cunosc foarte bine limitele. Eu cred că sunt sufficient de mulţi oameni cinstiţi şi corecţi care pot modernizqa acest partid şi care pot să asigure conducerea interimară. Vom câştiga alegerile locale, dar PSD trebuie să fie condus de oameni integri, decenţi şi responsabili. Asta înseamnă să fii lider. Când ai 500.000 de oameni cărora trebuie să le insufli speranţe şi încredere, (…) ai o anumită responsabilitate. Nu poţi să transferi responsabilitatea ta pe umerii celorlalţi" a conchis liderul social-democrat.

Dragnea anunţă o şedinţă cu „decizii importante”

 Liviu Dragnea a anunţat, aseară (la Antena3), că miercuri va convoca o şedinţă a Comitetului Executiv pentru a discuta contextul generat de condamnarea sa şi a susţinut că şi-a cerut el însuşi demisia sieşi după aflarea sentinţei, dar că nu poate face rău „PSD şi ţării”. Totodată, Dragnea a anunţat si luni dimineata ca şedinţa Comitetului Executiv rămâne programată pentru ziua de miercuri.  „Ca om, după atâţia ani de frustrare, de nedreptate, sigur că tentaţia e să te duci să te retragi şi să îţi vezi de viaţă, câtă mai ai. Pe de altă parte, există şi o responsabilitate faţă de o organizaţie uriaşă, solidă, care este într-un plin proces de modernizare acum este şi în prag de alegeri. Dacă eu vineri aş fi anunţat colegii mei că aici, acum, în sediul partidului îmi dau demisia, exact atunci începea o luptă pentru putere care dura mult timp şi avea un efect devastator (...) O să facem miercuri un Comitet Executiv al PSD în care o să analizăm situația la rece.” Întrebat dacă este posobil ca Zgonea să părăsească PSD, Dragnea nu a răspuns clar, însă a precizat că se vor lua decizii importante.

Reacţiile anti-Zgonea, „destul de puternice”

"A generat nişte reacţii împotriva lui destul de puternice, pentru că oamenii, mă rog, am înţeles, nu ştiu dacă bine sau greşit, că are alte gânduri. Şi, ceea e cel mai rău, din punctul meu de vedere, este că Vali Zgonea a început să fie perceput acum că are o agenda nu neaparat aceeaşi cu agenda partidului. Pentru că am citit ce a scris pe Facebook. În primul rând eu niciodată nu am făcut asemenea gesturi - să am puncte de vedere despre un coleg pe care să le exprim public. Am avut discuţii, am avut păreri, le-am exprimat în BPN", a afirmat Dragnea. De asemenea, el a susţinut că a fost surprins „sincer” de poziţia lui Zgonea şi a făcut apel la colegi să se abţină şi să nu răspundă pe Facebook pentru că astfel de chestiuni trebuie discutate în interiorul partidului. „Acum, în aceste zile, în acea zi de vineri şi în zilele următoare când cineva, indiferent cine e el din partid, are o asemenea reacţie, nici nu mai contează dacă va duce la capăt ce a spus, că îşi să demisia sau nu-şi dă, deja pentru tot partidul sau, mă rog, bănuiesc aproape tot partidul e descalificat”, a subliniat el.

Dragnea, despre soarta lui Zgonea: „Vom vedea”

Întrebat punctual dacă preşedintele Camerei Deputaţilor mai rămâne în partid, liderul social-democraţilor a spus: „Vom vedea”. „Dacă eu aş fi ştiut, dacă aş fi văzut, aş fi simţit vineri că o plecare a mea păstrează partidul la fel de unit, la fel de determinat pentru campanie, are prima şansă PSD-ul la alegeri, asta se vede peste tot, în condiţiile în care la liberali este o degringoladă, nu sunt în stare să-şi găsească candidat(...) aş fi făcut-o. După locale vom avea o discuţie în ce priveşte oportunitatea rămânerii în funcţie. Dacă demisionam vineri se ducea PSD la 20%", a argumentat Dragnea. Reamintim că Zgonea i-a transmis duminică pe Facebook lui Dragnea că viitorul PSD nu trebuie să fie periclitat de interese personale sau de grup, acuzându-l că aruncă în mod iresponsabil în spatele sutelor de mii de membri problemele sale cu legea.

Scandalul acoperiţilor

Reamintim că în scandal s-a amestecat şi ex-premierul Victor Ponta, vineri, care a susţinut că Dragnea nu trebui să-şi dea demisia fiindcă trebuie să apere PSD de „ofiţerii acoperiţi sau descoperiţi” care vor să preia butoanele partidului. Ulterior, deşi Ponta a explicat că nu făcea referire la Valeriu Zgonea, preşedintele executiv al PSD a continuat să fie acuzat, în spatele uşilor închise, că ar fi „întors cu cheiţa” şi că face jocurile binomului SRI-DNA.

Alina Gorghiu, despre frăția penalilor din PSD

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a intervenit, duminică, în scandalul ofițerilor acoperiți și a susținut că toate aceste acuzații trebuie investigate în Parlament.  „Partidele, inclusiv PSD, trebuie să funcționeze în afara oricăror suspiciuni de ingerințe nelegitime în activitatea lor, cum ar fi cele ale serviciilor de informații. Cel mai probabil, domnul Victor Ponta, aflat la rândul său într-un raport dificil cu justiția, nu a dorit altceva decât să insinueze că frăția oamenilor cu probleme penale din PSD trebuie continuată, în fața unor inamici imaginari. Ne-am obișnuit cu această tactică a liderilor PSD de a inventa dușmani închipuiți, atunci când se confruntă cu o situație politică dificilă. Pe de altă parte, chiar dacă ne-am obișnuit cu toții cu acuzațiile fără temei, cu minciunile fostului premier, în acest caz este vorba chiar de foștii săi colegi de conducere! Astfel de acuzații grave trebuie să fie investigate de Parlament.

Sesizarea comisiilor SRI și SIE

De aceea, le cer comisiilor parlamentare de control ale SRI și SIE, care nu stiu de ce tac, nici nu stiu dacă vor face față unei asemenea provocări, să facă puțină lumină printre acoperiții PSD. Dacă e necesar, să-l audieze pe fostul prim-ministru pentru a cere mai multe amănunte cu privire la declarațiile sale publice care îi vizează pe membrii conducerii PSD. De asemenea, domnul Liviu Dragnea trebuie să precizeze clar dacă, din punctul domniei sale de vedere, afirmațiile domnului Ponta sunt sau nu adevărate. Eu, una, nu știu ce e mai la modă în conducerea PSD: că ești condamnat sau că ești acoperit?", scrie copreședintele PNL pe Facebook.

Georgian Pop neagă că ar exista acoperiţi în PSD

SRI nu are ofiţeri acoperiţi în instituţiile în care legislaţia interzice expres acest lucru, iar dacă cineva are elemente concrete că între timp au apărut încălcări ale legii în această privinţă este invitat la comisie pentru a prezenta datele pe care le deţine şi a aduce toate clarificările necesare, precizează deputatul Georgian Pop, preşedintele Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului activităţii SRI. Într-un comunicat remis Agerpres, Georgian Pop menţionează că reacţia sa vine în contextul afirmaţiilor făcute în spaţiul public în ultimele zile şi, în general, în ultima perioadă privind posibile situaţii de incompatibilitate legală a unor politicieni. ''Orice politician sau orice cetăţean, dacă are elemente concrete privind posibile ilegalităţi referitoare la activitatea SRI, este aşteptat la comisie pentru a sesiza personal orice astfel de faptă şi, în consecinţă, controlul de legalitate va fi declanşat imediat. Pe fondul campaniei electorale, fiecare om politic este liber să declare ceea ce doreşte (libertatea de expresie este garantată). Dar, pe lângă simple declaraţii politice, orice politician sau orice cetăţean care are date sau elemente concrete este aşteptat să le pună imediat la dispoziţia comisiei'', subliniază social-democratul.

Serviciile secrete, atrase în campania electorală În ceea ce priveşte tema posibililor ofiţeri acoperiţi ai SRI, el reiterează că, cel puţin în mandatul său de preşedinte al comisiei parlamentare de profil, a verificat constant respectarea legislaţiei pe acest subiect. ''Concret, documentele oficiale rezultate în urma controalelor efectuate probează faptul că nu există incompatibilităţi legale în Parlament, Guvern sau partide politice, adică SRI nu are ofiţeri acoperiţi în instituţiile în care legislaţia interzice expres acest lucru. Totuşi, dacă cineva are elemente concrete că între timp au apărut încălcări ale legii în această privinţă în ceea ce priveşte activitatea SRI este invitat la comisie pentru a prezenta datele pe care le deţine şi a aduce toate clarificările necesare. Întrucât referirile din spaţiul public se fac la serviciile de informaţii, fac precizarea că, potrivit legislaţiei, competenţele comisiei noastre vizează exclusiv controlul parlamentar asupra activităţii SRI, controlul parlamentar asupra celorlalte servicii de informaţii fiind exercitat de alte comisii parlamentare'', adaugă Pop. Totodată el subliniază că este o greşeală să se invoce sau să se atragă în campania electorală serviciile secrete. ''Serviciile secrete trebuie ţinute în afara jocurilor politico-electorale, conform legii. Dar repet: orice cetăţean care deţine date/ elemente/ informaţii privind posibile ilegalităţi referitoare la activitatea SRI este invitat la comisie pentru a le prezenta'', conchide preşedintele Comisiei permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului activităţii SRI.

PSD Alba: Ponta trebuie să spună cine este ofiţerul acoperit

Liderul PSD Alba, Ioan Dîrzu, a declarat, luni, că nu ştie la cine se referă fostul premier, dar că acesta ar trebui să spună cine este ofiţerul acoperit care vrea să preia puterea în PSD. ”Sincer, eu habar nu am. Nu mă pot pronunţa pentru că nu ştiu despre cine e vorba. Probabil ei ştiu, eu nu mă pot băga pentru că nu cunosc. E clar că ne trebuie unitate să câştigam localele şi parlamentarele. Eu cred că Ponta ştie ce vorbeşte şi să spună de cine e vorba", a spus Dîrzu, citat de Mediafax. Referitor la faptul că Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, a cerut investigaţii în pe acest subiect, Dârzu este de părere că aceasta încearcă doar să "mascheze" problemele pe care le are PNL. ”Alina Gorghiu încearcă să găsească subiecte pentru a fi preluate de presă. Nu ar trebui să o preocupe situaţia din alte partide. Pentru a masca problemele pe care le are PNL încearcă să mute atenţia în alte părţi”, a spus deputatul Ioan Dîrzu.

PSD Prahova solicită demisia lui Valeriu Zgonea Bogdan Toader, liderul PSD Prahova, a afirmat luni, într-un comunicat remis Agerpres, că Valeriu Zgonea aduce "prejudicii uriaşe" partidului şi ar trebui să demisioneze din funcţia de preşedinte executiv al formaţiunii, cât şi din cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor.  "În calitatea de preşedinte al PSD Prahova, consider că domnul Valeriu Zgonea aduce prejudicii uriaşe Partidului Social Democrat şi cred că ar trebui să demisioneze atât din funcţia de preşedinte executiv al PSD, cât şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Declaraţiile domnului Zgonea nu fac altceva decât să destabilizeze partidul înaintea alegerilor locale", afirmă Bogdan Toader, el adăugând că partidul "are nevoie de linişte pentru a putea trece cu bine testul alegerilor locale din 5 iunie".  De asemenea, Toader declară că părerea lui este că Liviu Dragnea ar trebui să rămână la conducerea PSD. "Sunt de părere că domnul Liviu Dragnea trebuie să rămână la conducerea PSD, pentru că trebuie să ne concentrăm pe desfăşurarea campaniei electorale pentru alegerile locale şi nu pe luptele interne din partid. Partidul Social Democrat trebuie să funcţioneze ca o echipă în această perioadă pentru a câştiga alegerile locale”, mai spus liderul PSD Prahova, potrivit comunicatului citat. PSD Neamţ îşi anunţă susţinerea pentru Dragnea

Deputatul Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ, a declarat luni, într-un comunicat de presă remis Agerpres, că Liviu Dragnea este cea mai potrivită persoană să conducă PSD în cele două alegeri din acest an. „Nu trebuie să ne grăbim cu solicitări ce pot duce la destabilizarea partidului în perioada premergătoare alegerilor din luna iunie. Cunoaştem cu toţii contextul în care a apărut dosarul preşedintelui Liviu Dragnea, dar şi faptul că nu a făcut altceva decât să-şi îndeplinească sarcinile de organizare pe care le-a primit de la PSD într-o campanie în urma căreia 7,4 milioane de români au votat pentru suspendarea unui preşedinte toxic pentru ţară. Dacă la momentul respectiv nu am considerat că Liviu Dragnea face ceva greşit conducând acea campanie, este nedrept faţă de preşedintele partidului să i se ceară demisia acum”, a declarat preşedintele PSD Neamţ.

Senatorul Marian Pop: Cineva vrea să destabilizeze PSD!

Liviu Marian Pop (senator PSD) a declarat că Valeriu Zgonea şi Liviu Dragnea ar fi trebuit să aibă o discuţie înaintea unor declaraţii publice. „Preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele PSD ar fi trebuit să stea la o discuţie în doi, o discuţie internă, care apoi să fie urmată de un mesaj extern. Dacă totuşi o asemenea discuţie a avut loc, înseamnă că cineva n-a respectat termenii acelei întâlniri şi doreşte să destabilizeze partidul acum în preajma campaniei electorale. E o situaţie neplăcută momentul prin care trecem", a afirmat Liviu Marian Pop, citat de Agerpres.  
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate