Editura Evenimentul si Capital

Cutia cu giuvaeruri a unui mare duhovnic

Autor: | | 2 Comentarii | 916 Vizualizari

La sfârşitul lui octombrie s-a împlinit un an de la mutarea la Domnul, la vârsta de 95 de ani, a unui mare duhovnic al neamului românesc: Justinian Chira.

Cu atât mai binevenită şi demnă de salutat este apariţia unei noi ediţii (a treia) a antologiei de apoftegme ale celui care a fost mai bine de un sfert de veac Întâi Stătătorul Maramureşului şi Sătmarulului şi care este înmormântat lângă Nicolae Steinhardt la Mânăstirea Rohia, acolo unde a fost stareţ treizeci de ani,.

Cuvintele Părintelui Justinian. Un ghid al frumuseţii lăuntrice este titlul culegerii realizate cu dragoste şi smerenie de Pr. Prof. Radu Dorin Micu şi tipărite în condiţii grafice excepţionale la Editura Cromatica din Baia Mare.

Iată luate aproape la întâmplare, ca dintr-o casetă cu giuvaericale, câteva podoabe duhovniceşti lăsate nouă de „Părintele Maramureşului”:

„Pentru mine, tot pământul, întregul univers este un altar, un locaş al lui Dumnezeu şi toţi oamenii împreună cu toţi îngerii sunt preoţii Dumnezeului Celui Prea Înalt.”

„Antihrişti suntem toţi când îl părăsim pe Hristos, atunci când trăim în fărădelegi şi păcate, antihrişti care-L răstignesc din nou pe Hristos.”

„Când simţi că începi să îmbătrâneşti e bine să priveşti adânc, cu sfinţenie, dacă ai putere, în ochii copiilor, şi nişte puteri cereşti îţi vor umple fiinţa.”

„Ca amurgul suntem noi bătrânii. Aşa cum trăieşte tânărul frumuseţea tinereţii, aşa şi noi, cei de vârsta a treia, trebuie să trăim frumuseţea bătrâneţii, care e un amurg măreţ şi strălucit, dacă ştii cum să-l trăieşti.”

„Nici o putere de pe pământ nu poate da poporului bucuria şi mângâierea, pacea şi puterea pe care le dă Biserica lui Hristos.”

„Cimitirele noastre sunt pline de sfinţi. O mamă care şi-a crescut copiii cu frica lui Dumnezeu este o sfântă. Un bărbat care a fost bărbat adevărat şi a iubit biserica este un sfânt.”

„Temelia acestui neam este aşezată pe sfintele moaşte ale părinţilor, moşilor şi strămoşilor noştri.”

„Colindele noastre sunt cântece de leagăn pe care fiecare creştin şi român, de la copilul cel nevinovat până la bătrânul încărcat de ani, le cântă marelui nostru Stăpân şi Împărat.”

„Întotdeauna faţă de copii am o anumită sfială, ca faţă de orice lucru sacru, pe care-l cinsteşti în mod deosebit.”

„Când se naşte un copil, Cerurile se luminează şi se bucură.”

„Priviţi în ochii copiilor. Priviţi în ochii lor şi Îl veţi vedea pe Dumnezeu.”

„Nu cu argumente ajungi la credinţă, ci cu fapte.”

„Ce facem noi ca să merităm atâta bunătate şi milă de la Dumnezeu? Suntem noi oare puţin mai buni astăzi decât ieri?”

„Cel mai fericit dar de la Dumnezeu este dragostea. Când iubeşti, nu te mai interesează că eşti sărac, că nu ai ce mânca.”

„Duhovnicule, deschide uşa celui ce încearcă să intre, deschide uşa pentru Cel care ţi-a pus cheia în mână şi ţi-a dat sarcina de a lega şi a dezlega!... Mai bine să greşeşti iertând, decât să greşeşti neiertând.”

„Cel mai frumos titlu de nobleţe mi se pare numele de ţăran.”

„Universul este cea mai mare bibliotecă pentru că acolo se păstrează toate gândurile noastre.”

„Fiecare om este un Ierusalim, o cetate a Învierii lui Hristos.”

„Nu lăsaţi candelele să se stingă, nu lăsaţi clopotele să tacă, nu lăsaţi bisericile să se pustiască, nu lăsaţi viaţa sufletelor voastre să îmbătrânească!”

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
13:13 DEZVĂLUIRI-BOMBĂ! Cine este al 4-lea procuror din înregistrările lui Cosma și cui i s-a mai pregătit UN DOSAR 07:10 Justiția e oarbă sau are orbul găinilor? 22:38 Alte NEREGULI INCREDIBILE la DNA Ploieşti! Vlad Cosma a explicat CUM ERA INSTRUIT să fie consecvent. REACŢIA JUDECĂTORILOR, de neuitat 22:24 Teribilul ROL FALS JUCAT de Dragnea şi CAMUFLAJUL din spatele REVOCĂRII ŞEFEI DNA. Se ştie deja DECIZIA LUI TOADER pentru Kovesi 20:18 STENOGRAME EXPLOZIVE cu procurorul DNA Mihaiela Iorga Moraru și un PERSONAJ CELEBRU. Un nou scandal în Justiţie 20:08 Laura Codruţa Kovesi, din nou la ATAC. Ce planuri are ŞEFA DNA? Breaking News! 18:36 VIOLENȚE la protestul din fața DNA. Mălin Bot, o nouă încăierare cu jandarmii! Informații de ultimă oră! 18:23 DEZVĂLUIRI-BOMBĂ! Kovesi A MINȚIT ÎNCĂ O DATĂ. Documentul care o incriminează 14:28 BĂSESCU tranșează scandalul DNA Ploiești. SFAT VITAL pentru Iohannis: „CEREAM imediat O ANCHETĂ”! 11:13 Elena Udrea, ATAC la Kovesi: NU vreau să fiu EXECUTATĂ. O să fiu aceeași și dacă intru la PUȘCĂRIE 11:08 Laura Codruţa Kovesi, în centrul unui NOU SCANDAL. Inspecţia Judiciară efectuează VERIFICĂRI. News Alert 15:21 MITING LA COTROCENI. Abuzurile procurorului Portocală AU STÂRNIT PSD. SCANDAL la POARTA LUI Iohannis. Update 15:05 DOVADA care o incriminează pe șefa DNA. Vlad Cosma: „Kovesi A MINȚIT”. Apar NOI DEZVĂLUIRI 11:49 Toader, Kovesi, raportul şi revocarea, MISTER ELUCIDAT! CE SE POATE FACE şi ce nu? Un fost ministru al Justitiţiei A LĂMURIT TOTUL 11:09 Adevărata VULNERABILITATE a șefei DNA. MARILE ȘPĂGI și MARILE AVERI, „uitate” de Kovesi. Atacul neașteptat al unui jurnalist 08:48 NOI informații în SCANDALUL DNA. Daniel Savu CONTRAATACĂ. Ce le pregătește procurorului „Portocală” și lui Lucian Onea 19:28 PROCURORUL „PORTOCALĂ”, călătorie INCOGNITO prin Drumul Taberei. NEGULESCU, întâlnire de gradul ZERO 15:39 Inspecția Judiciară a CSM s-a SESIZAT din oficiu. Verifică DEZVĂLUIRILE lui Vlad Cosma despre DNA Ploiești și procurorul „Portocală” 18:43 De-a ce se joacă Tudorel Toader? PSD-iștii au ieșit la ATAC! REACȚIE DURĂ după declarațiile ministrului Justiției! Ce I SE PREGĂTEȘTE

Articole salvate