Custodele struților lui Toni Greblă a reclamat în instanță practicile DNA

Custodele struților lui Toni Greblă a reclamat în instanță practicile DNA

Îngrijitorul struţilor şi al caprelor pe care procurorii susţin că le-ar fi primit cu titlu de foloase necuvenite fostul judecător CCR Toni Greblă a fost audiat, ieri, în procesul în care acesta este judecat pentru trafic de influență pe vremea în care era senator, iar mai apoi judecător la Curtea Constituțională a României (CCR)

Gheorghe Grecu a fost trimis în judecată alături de Toni Greblă, fiind acuzat de procurori de complicitate pentru că şiar fi asumat calitatea de proprietar al fermei de struţi şi capre în locul magistratului, al cărui statut nu-i permitea să desfăşoare acte de comerţ.

Acesta a relatat în faţa instanţei că procurorul de caz l-a prevenit când l-a chemat prima oară la audieri cu privire la faptul că între calitatea de martor şi cea de inculpat e o graniţă fină.

„Au fost câteva chestiuni care m-au deranjat la procuror. Prima oară când am fost la audieri mi-a spus că de la martor la inculpat e un singur pas şi că dacă spun ce vrea el rămân martor. Mi-a spus că ţinta nu sunt eu, ci domnul Greblă, dar pot să fie şi victime colaterale”, a declarat Gheorghe Grecu în faţa instanţei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebat de judecător dacă a dat sub presiune declaraţiile la urmărirea penală, Grecu a negat. Avocaţii au cerut însă instanţei să se consemneze exact cum a declarat crescătorul de capre şi struţi.

Grecu are 63 de ani, şi-a petrecut întreaga viaţă în comuna Teleşti, judeţul Gorj, unde este vecin cu soacra lui Toni Greblă, Violeta Tănăsescu.

Acesta a susţinut că, în 2010, a fost rugat de Toni Greblă să îl ajute pe Mihai Prundianu (n.r. - om de afaceri, cumpărător de influenţă în dosar) să crească struţi. „Struţii i-am ţinut în cele două grajduri ale doamnei Tănăsescu. (...) Din câte ştiu, struţii erau ai domnului Prundianu, nu am ştiut despre o asociere între el şi Toni Greblă. (...) Nu puteam să îmi atribui calitatea de proprietar al terenurilor şi al grajdurilor doamnei Tănăsescu. Plăteam impozite separat şi sunt evidenţiate separat la Primărie. Zicea procurorul că ascund bunurile altora şi că nu ştie care ale cui sunt. Dar când a pus sechestru a ştiut exact pe ce să pună! Nu am înţeles cui am creat un prejudiciu”, a mai spus acesta în faţa instanţei.

DNA: Foloasele necuvenite primite de Greblă

Procurorii îl acuză pe Toni Greblă că, pe vremea când era senator, iar mai apoi judecător CCR, şi-ar fi traficat influenţa în favoarea intereselor oamenilor de afaceri Ion Bîrcină şi Mihai Prundianu. În schimb, de la primul ar fi primit, printre altele, folosinţa gratuită şi service-ul asigurat pentru un BMW Seria 5, un telefon cu abonamentul plătit de firma omului de afaceri şi diverse materiale de 100.000 de euro pe care le-a folosit în campaniile electorale din 2008 şi din 2012. Devenit ulterior judecător la CCR, Toni Greblă a primit de la Mihai Prundianu, potrivit procurorilor, foloase necuvenite în cuantum de peste 480.000 de lei, din care circa 360.000 sub forma unor materiale de construcţii pentru renovarea fermei de struţi şi contravaloarea aceastor păsări, iar restul sub forma salariilor plătite pentru angajaţii care munceau la fermă, inclusiv salariul lui Gheorghe Grecu, care o administra în locul magistratului.